14:10 - 15:10 - Workshopronde 1

- Dr. Arie Willem de Leeuw (Data Science en sport)

Arie Willem de Leeuw vertelt aan de hand van cases uit de sport over de noodzaak van Data Science en hoe deze bij kan dragen aan topprestaties. Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal dat Europees kampioen werd heeft indertijd volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden van Data Science.

Dr. Arie Willem de Leeuw. Post-doc onderzoeker bij het Leiden Institute for Advanced Computer Science , het LIACS . Hij doet veel onderzoek op het gebied van (big) data en sport. Ondersteunde met zijn analyses het Nederlands voebalbal-vrouwenteam bij het EK.

Deze presentatie is helaas niet beschikbaar omdat de inhoud gevoellige informatie betreft. - Prof. dr. Jeroen van den Hoven (Ethiek en Big Data)

Jeroen van den Hoven heeft onlangs als speciaal rapporteur advies uitgebracht aan de Europese Commissie over de ethische en maatschappelijke implicaties van het gebruik van Big Data door overheden. In deze workshop neemt hij u mee in de achtergronden en totstandkomingen van dit rapport.

Prof. Jeroen van den Hoven. Hoogleraar Ethics and Technology bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM), werd in Rotterdam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Professor Van den Hoven werd geëerd vanwege de belangrijke bijdrage die hij als filosoof levert aan de ontwikkeling van de data science, Hij is grondlegger en wetenschappelijk directeur van het 4TU.Centre for Ethics and Technology. Won in 2009 de World Technology Award for Ethics. Was onlangs rapporteur voor de Europese Commissie op het onderwerp Ethiek en Big Data.

Presentatie Jeroen van den Hoven - Ethics Big Data


- Sjoerd Hoornstra (Datapilot luchtkwaliteit en mobiliteit) 

IenW is binnen het Rijk echt een big data-generator. Zeker voor lucht, weer en verkeer. Wat als je die data eens slim met elkaar zou verbinden - wat kom je dan tegen, en wordt dat dan ook interessant voor beleidsmakers? Een half jaar lang hebben onze datalabs samen met RIVM, NDW en CBS hieraan gewerkt. Deze workshop neemt je mee in de resultaten en de lessen, en nodigt je uit mee te denken over de open einden. Bijvoorbeeld over openbaarheid en eigendom, over het interface beleid /data en over "data op orde".

Sjoerd Hoornstra. Programmamanager it projecten IenW. Leidde onlangs de datapilot Luchtkwaliteit, Mobiliteit en Weer waarin de IenW onderdelen DGMI, DGMO, KNMI, RWS met RIVM, CBS en de gemeente Eindhoven samenwerkten om met behulp van big data analyse samenhangen tussen deze onderdelen te onderzoeken.

Presentatie Sjoerd Hoornstra - Datapilot luchtkwaliteit en mobiliteit


- Data-labs: KNMI, ILT, RWS

Alles data binnen IenW

In deze workshop leer je de weg in IenW dataland. De datascientist van de datalabs van KNMI, RWS en ILT inspireren je met aansprekende projecten en leggen uit hoe big data voor beleid werkt. We staan stil bij alle hulpmiddelen en kansen voor data binnen IenW. In gesprek met een van deze data-dokters ontdekken je wat data voor jou dossier kan betekenen.

Presentatie Datalabs ILT, KNMI, RWS

 

ticket verkoop
 ticket verkoop