Conferentie: Slim samenwerken bij inburgering
Conferentie: Slim samenwerken bij inburgering
  • Home
  • Programma
  • Sessies
  • Sprekers
  • Informatie
  • Aanmelden
  • Presentaties
Conferentie: Slim samenwerken bij inburgering
  • Home
  • Programma
  • Sessies
  • Sprekers
  • Informatie
  • Aanmelden
  • Presentaties

 14:00    Aanvang sessies - ronde 1

 

1. Gemeente onder de loep: Wie ben je? wat kun je? wat heb je nodig?

De deelnemers worden meegenomen in de klantreis die de statushouder doorloopt om tot opstellen van een ondersteuningsplan (PIP) en uitvoering van het ondersteuningsplan te komen.

Ze werken in de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde vanuit de methodiek van de klantreis. Daarbij combineren ze de aanpak een klantreis (vijf stappen) met vier inhoudelijke uitgangspunten. De deelnemers worden meegenomen in de ervaringen tijdens het uitvoeren van een beleidsinterventie bij 450 statushouders: deze klanten doorlopen allemaal de klantreis samen met de klantmanager. Ook zullen ze hun onderzoek naar deze methodiek toelichten.

Ze delen hun ervaringen over de ontwikkeling en inzet van een vijftal verschillende duale modulaire voltijd trajecten (4 dagen): inburgering en arbeid. Als laatste zullen ze een maatwerktraject hoe inburgeren werkt toelichten. Een digitaal platform waar de klant, de werkgever, de klantmanager en de job/taalcoach, samen communiceren. De klant werkt aan leerdoelen op de werkplek en voert taalopdrachten op de werkplek uit. Alle onderdelen van de workshop gaan over de praktische toepassing, geven nieuwe inzichten in hoe je in dit veranderproces kunt samenwerken en de deelnemer kan met de input morgen aan de slag!

Sprekers:

Jelmer Joustra is projectleider van het project wie ben je, wat kun je, wat heb je nodig?

Marga is programmamanager van het programma passende ondersteuning. Meerinzicht is de uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. De omvang van de drie gemeenten samen is 90.000+. Meerinzicht bedient alle inwoners van deze gemeenten die een ondersteuningsvraag hebben in het sociaal domein. De visie van de gemeenten EHZ en Meerinzicht is dat de klant centraal staat. We werken niet vanuit de wet maar werken vanuit de ondersteuningsbehoefte van de klant. Onze klantmanagers werken domein overstijgend. Onze methodiek van de klantreis is een methodiek voor de klantmanagers en een sturingsinstrument voor de gemeenten.

 

2. De kortste weg naar duurzame participatie

Hoe kan uw gemeente de intake zó inrichten, dat statushouders het maximale uit zichzelf halen en duurzaam gaan participeren in de (lokale) maatschappij?

In deze inspiratiesessie worden de mogelijkheden en de randvoorwaarden hiervoor verkend. De processchets van een brede en verlengde intake worden getoond en de  voordelen ervan worden op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau besproken én er wordt gereflecteerd op de mogelijke eerste stappen die u kunt zetten.

Sprekers:
Elwine Halewijn is directeur volwasseneneducatie en senior adviseur ITTA UvA, het Kennisinstituut voor
taalontwikkeling. Elwine is gespecialiseerd in tweede taalverwerving bij volwassenen. Zij ondersteunt reeds 30 jaar overheid, aanbieders en werkgevers bij het vormgeven van taalondersteuning bij volwassenen.

De visie van het ITTA is dat je taalleert vóór, dóór en met de praktijk. Taalontwikkeling gaat sneller en effectiever als het taalonderwijs geïntegreerd is in de dagelijkse praktijk. In het werk van Elwine komt dit altijd terug: in de Inspectie van de inburgering Toezicht in de Klas, het trainen van docenten in de didactiek van leren leren, ontwikkeling van het ONA examen, ondersteunen van gemeenten bij het inrichten van taalstages  e.d.

https://nieuwkomersaandeslag.nl/itta-uva/

Bas Schuiling is sinds 2007 actief op het gebied van (arbeids-)participatie van vluchtelingen en nieuwkomers. Momenteel is hij als zelfstandig consultant werkzaam in projecten die gericht zijn op het efficiënt toeleiden van vergunninghouders naar duurzame participatie, waaronder de Veranderopgave Inburgering. Ook steekt hij al een aantal jaar veel energie in het opzetten van integrale trajecten, waarbij oriëntatie op de arbeidsmarkt, inburgering en beroepsopleiding hand in hand gaan. Daarnaast verzorgt hij professionalisering rond oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zijn opdrachtgevers zijn o.a. gemeenten, Divosa, COA, SZW, ROC’s en UAF.

https://nieuwkomersaandeslag.nl/bas-schuiling-consultancy/

 

3. Praktijkverhaal, werkgever vertelt: begeleiding naar werk en dan…. 

Op veel plaatsen is er een gebrek aan personeel. De Swinhove Groep is één van de zeven zorgorganisaties in de gemeente Drechtsteden die statushouders een leerwerkplek aanbieden. De komst van deze statushouders is een uitgelezen kans om knelpunten in de ouderenzorg het hoofd te bieden, maar daarnaast ook leuk, leerzaam en een verrijking voor de medewerkers.

Swinhove Groep deelt graag goede voorbeelden met andere organisaties in het netwerk. Deze sessie gaat over:

  • Het belang van een goede samenwerking
  • Wat vooral niet te doen
  • Hoe statushouders te vinden en vervolgens te behouden
  • De geleerde lessen zijn branche overstijgend waardoor u er morgen mee aan de slag kunt!

Spreker:

Joke Fröberg, HR manager bij de Swinhove Groep in Zwijndrecht. ‘Wij laten ons hart spreken, gebruiken ons hoofd en steken met liefde onze handen uit de mouwen. Wij kijken verder dan vandaag en staan open voor vernieuwing.’

Anne Marie Bas, senior Adviseur van Calibris Advies. Calibris heeft in dit traject het projectmanagement op zich genomen; zij hebben de mensen geworven en hen het hele traject begeleid.
 

4. De (on-)mogelijkheden van uitwisseling van gegevens van statushouders tussen ketenpartners.

Samen helpen we de statushouders aan het werk. Voor een effectieve samenwerking tussen ketenpartners is het delen van informatie essentieel. Maar welke informatie mag je delen en wat is een veilige manier om dat te doen?

José Glas deelt met u de ervaring van enkele pilots die zij samen met de gemeente Amsterdam hebben uitgevoerd rondom de uitwisseling van gegevens over het inburgeringstraject van statushouders. Als ervaringsdeskundige vertelt zij u welke vraagstukken hierbij kwamen kijken en tot welke oplossingen zij gekomen zijn.

Spreker
José Glas, als Innovatiemanager bij TopTaal Groep is José Glas in de rol van Product Owner betrokken bij het ontwikkelen van een uniek cursistvolgsysteem, waarin onder meer de voortgang van inburgeringskandidaten wordt bijgehouden. Door middel van slimme technologie is informatie over aanwezigheid, examenresultaten, voortgang en inburgeringstermijn continu actueel en kan deze ook inzichtelijk worden voor externe partijen. Hiervoor werkt José nauw samen met Ellen Dijkstra, die als Manager Kwaliteit bij TopTaal de rol van functionaris gegevensbescherming bekleedt.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

15:20      Aanvang sessies - ronde 2

 

1. Gemeente onder de loep: Integratie vanaf dag 1: De Doorgaande Lijn 

In de regio Utrecht wordt gestart met integratie vanaf dag één na aankomst van de statushouder in de regio, een unieke aanpak ontwikkeld in 2017 door samenwerking tussen 16 gemeenten en het COA. 
In deze presentatie nemen wij de deelnemers mee in het proces van ‘De Doorgaande Lijn’. Allereerst vertellen wij hen de aanleiding van de gezamenlijke aanpak, hoe het proces vorm heeft gekregen en hoe de samenwerking tussen verschillende organisaties verloopt. Vervolgens nemen wij de deelnemers stap voor stap mee in het proces, dat loopt vanaf het moment van koppeling in het AZC tot het wonen in de nieuwe gemeente. 
Met behulp van verschillende instrumenten, waaronder het NOA assessment, krijgen gemeenten inzicht in de capaciteiten en competenties van statushouders. In combinatie met de werkervaring en wensen wordt een persoonlijk plan inburgering en participatie opgesteld, zodat statushouders al ten tijde van het verblijf in het AZC kunnen starten met hun integratie. Zo gaat geen onnodige tijd verloren en voelen statushouders zich vanaf het eerste moment onderdeel van onze samenleving. Deze integrale aanpak is onderdeel van de nieuwe wet inburgering geworden, die per 1 januari 2021 in werking treedt. Wij nemen de deelnemers graag mee in de totstandkoming van het proces en welke instrumenten daarvoor van essentieel belang zijn. 

Sprekers: 
Jorinde Hof is projectleider en strategisch accountmanager sociaal ondernemers bij gemeente Utrecht. 
 
Michelle ter Meer is sinds begin dit jaar regiocoördinator inburgering Midden-Utrecht voor Divosa, een vervolg op het project screening en matching en zodoende de opvolgster van Jorinde. 

 

2. De (on-)mogelijkheden van uitwisseling van gegevens van statushouders tussen ketenpartners. (keuze ronde 1 & 2)

Samen helpen we de statushouders aan het werk. Voor een effectieve samenwerking tussen ketenpartners is het delen van informatie essentieel. Maar welke informatie mag je delen en wat is een veilige manier om dat te doen?

José Glas deelt met u de ervaring van enkele pilots die zij samen met de gemeente Amsterdam hebben uitgevoerd rondom de uitwisseling van gegevens over het inburgeringstraject van statushouders. Als ervaringsdeskundige vertelt zij u welke vraagstukken hierbij kwamen kijken en tot welke oplossingen zij gekomen zijn.

Spreker
José Glas, als Innovatiemanager bij TopTaal Groep is José Glas in de rol van Product Owner betrokken bij het ontwikkelen van een uniek cursistvolgsysteem, waarin onder meer de voortgang van inburgeringskandidaten wordt bijgehouden. Door middel van slimme technologie is informatie over aanwezigheid, examenresultaten, voortgang en inburgeringstermijn continu actueel en kan deze ook inzichtelijk worden voor externe partijen. Hiervoor werkt José nauw samen met Ellen Dijkstra, die als Manager Kwaliteit bij TopTaal de rol van functionaris gegevensbescherming bekleedt.

 

3. Kennisatelier: Vrouwelijke statushouders: aan de slag!
Informeren, oriënteren en randvoorwaarden 

Vrouwelijke statushouders, inburgering en werk? Sinds 20 jaar is er veel kennis opgedaan. Een speciale kabinetscommissie heeft in 2005 reeds haar bevindingen gepubliceerd. Onlangs zijn er nieuwe pilots gestart en zijn er enkele toegankelijke onderzoeken waarin vanuit verschillende perspectieven duidelijk wordt wat werkt en wat niet. We gaan in de workshop op zoek naar wat moet, wat kan, en wat nodig is. In de kennisatelier zetten we kennis, de betekenis ervan en ervaring op een rij,    

  • Wat wij weten van vrouwelijke statushouders, inburgering en hun participatie;
  • Wat betekent dit
  • Het kan anders, de praktijkvoorbeelden
  • Wat is nodig en hoe bereiken we dat?

Spreker
Nel Buis heeft veel ervaring in de publieke sector. Vooral op het terrein van advisering, procesbegeleiding, programmamanagement, en implementatie van wetgeving. Bij gemeenten, samenwerkingspartners en diverse ministeries. Haar kennis en ervaring ligt bij het brede sociaal domein. Bij de inburgering specifiek op het verbeteren van de inburgering voor en participatie van vrouwen.

Zij is met Workconnection en Bas Schuiling Consultancy, ITTA UvA en Noa-Vu actief in het samenwerkingsverband Nieuwkomers aan de Slag. Dit samenwerkingsverband ondersteunt gemeenten en ketenpartners om nieuwkomers duurzaam naar werk en participatie te begeleiden. 

 

4. Hoe kunnen gemeenten MAP inrichten?

Met de komst van de nieuwe wet inburgering moeten gemeenten de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP), de opvolger van ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt) aan inburgeraars gaan aanbieden. Eén van de speerpunten van het nieuwe inburgeringsstelsel is de combinatie van leren van de taal en participatie. Als je dit als gemeente goed wilt doen, speelt MAP een cruciale rol.

In deze inspiratiesessie gaan we in op het nut van MAP voor de participatie van inburgeraars. We bekijken welke factoren hierbij belangrijk zijn en hoe de gemeenten MAP, in samenwerking met werkgevers. vorm kunnen geven. Aan het eind van de inspiratiesessie heeft u handvatten voor de invulling van MAP, zowel op inhoud als op structuur.

Sprekers:
Elwine Halewijn is directeur volwasseneneducatie en senior adviseur ITTA UvA, het Kennisinstituut voor
taalontwikkeling. Elwine is gespecialiseerd in tweede taalverwerving bij volwassenen. Zij ondersteunt reeds 30 jaar overheid, aanbieders en werkgevers bij het vormgeven van taalondersteuning bij volwassenen.

De visie van het ITTA is dat je taalleert vóór, dóór en met de praktijk. Taalontwikkeling gaat sneller en effectiever als het taalonderwijs geïntegreerd is in de dagelijkse praktijk. In het werk van Elwine komt dit altijd terug: in de Inspectie van de inburgering Toezicht in de Klas, het trainen van docenten in de didactiek van leren leren, ontwikkeling van het ONA examen, ondersteunen van gemeenten bij het inrichten van taalstages  e.d.

https://nieuwkomersaandeslag.nl/itta-uva/

Bas Schuiling is sinds 2007 actief op het gebied van (arbeids-)participatie van vluchtelingen en nieuwkomers. Momenteel is hij als zelfstandig consultant werkzaam in projecten die gericht zijn op het efficiënt toeleiden van vergunninghouders naar duurzame participatie, waaronder de Veranderopgave Inburgering. Ook steekt hij al een aantal jaar veel energie in het opzetten van integrale trajecten, waarbij oriëntatie op de arbeidsmarkt, inburgering en beroepsopleiding hand in hand gaan. Daarnaast verzorgt hij professionalisering rond oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zijn opdrachtgevers zijn o.a. gemeenten, Divosa, COA, SZW, ROC’s en UAF.

https://nieuwkomersaandeslag.nl/bas-schuiling-consultancy/

 

Conferentie: Slim samenwerken bij inburgering

Conferentie: Slim samenwerken bij inburgeringRegistratiewebsite voor Conferentie: Slim samenwerken bij inburgering

Lindsay Duijmklantenservice@binnenlandsbestuur.nl

Lindsay Duijmklantenservice@binnenlandsbestuur.nlhttps://www.aanmelder.nl/binnenlandsbestuur-109024

2019-11-18

2019-11-18

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Conferentie: Slim samenwerken bij inburgeringConferentie: Slim samenwerken bij inburgering0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Gemeente WoerdenGemeente WoerdenBlekerijlaan 14 3447 GR Woerden Nederland