Congres Sociaal domein 2019
Login
Congres Sociaal domein 2019
  • Home
  • Programma
  • Sprekers
  • Workshops
  • Informatie
  • Sponsors
  • Presentaties
  • Login
Congres Sociaal domein 2019
  • Home
  • Programma
  • Sprekers
  • Workshops
  • Informatie
  • Sponsors
  • Presentaties
  • Login

Workshops
 

In de ochtend en middag zijn er totaal drie workshop rondes. Hieronder een korte inhoudelijke beschrijving. U kunt bij aanmelden een keuze maken voor deelname aan drie workshops.

 

1) Kwaliteitsborging vanaf 2021: meer dan financiële rechtmatigheid!
11:40 uur - workshop ronde 1 
14:30 uur - workshop ronde 2 

Per 2021 verandert de wet en moeten gemeenten op een andere manier financiële verantwoording afleggen. Uw college van B&W legt in de nieuwe situatie financiële verantwoording af aan de gemeenteraad en de rol van de accountant verandert. Zo’n 50 procent van de gemeentelijke uitgaven worden gedaan binnen het sociaal domein en daarmee ligt het sociaal domein vaak onder een vergrootglas. In de workshop schetsen Stimulansz adviseurs Maarten Simons en Michel Gooijer (voormalig manager bij Baker Tilly en Deloitte) u wat deze wetswijziging voor gemeenten betekent. Ook dagen zij u uit om over meer dan alleen financiële zaken verantwoording af te leggen aan de raad. Het gaat immers niet alleen over geld, maar ook over een betere dienstverlening aan uw inwoners.

 

2) Sturen en grip op tekorten in het Sociaal Domein. 
11:40 uur - workshop ronde 1 (VOL)
14:30 uur - workshop ronde 2

De financiële tekorten in het sociaal domein zijn op dit moment dé grote opgave voor gemeenten. Het spanningsveld tussen enerzijds de grote tekorten op met name de jeugdhulp en anderzijds de precaire situatie rond jeugdigen en cliënten leidt tot politieke druk. Als gevolg hiervan zijn gemeenten genoodzaakt om te bezuinigen op de gehele taakuitvoering. Maar is dit de juiste keuze of kunnen beter de structurele oorzaken worden aangepakt? In deze workshop gaan Martine Abercrombie en Herman Uffen van BMC in op de rol van data (bijvoorbeeld over aantallen en doelgroepen) voor het verkrijgen van inzicht in en grip op de oorzaken die ten grondslag liggen aan de kosten binnen het sociaal domein: de cost drivers. Aan welke knoppen kunt u draaien, welk instrumentarium en welke modellen zijn bruikbaar en wat betekent dit voor inkoop, monitoring en strategie bij de inzet van zorg, hulp en ondersteuning?

 

3) Outcome: Leren van klantervaringen. 
11:40 uur - workshop ronde 1 (VOL)

Bij het monitoren van maatschappelijk effect gaat het om 'tellen en vertellen'. Veel gemeenten en hun gemeenteraden hebben behoefte aan vertellen om zicht te krijgen op hoe hun inwoners de hulp ervaren en of de gepleegde inzet leidt tot minder financiële problemen, minder eenzaamheid of meer participatie. Hoe krijg je ervaringen én tips van inwoners goed in beeld, en ga je verder dan het landelijk verplichte cliëntervaringsonderzoek? En hoe benut je die voor bijsturing van ondersteuning en zorg? Deze sessie met Movisie-expert Hilde van Xanten en Bianca Ploeg en Madelon Kloosterboer van de gemeente Utrecht biedt inspiratie en uitwisseling. Utrecht doet met een webapplicatie onderzoek onder cliënten en deze applicatie is 24/7 beschikbaar. In de sessie komen ook andere methodieken aan bod, zoals de Klantreizen sociaal domein.

 

4) Outcome: Samen sturen én leren. 
14:30 uur - workshop ronde 2 (VOL)

In deze sessie gaat Movisie-expert Karin Sok samen met Corina Brekelmans van de gemeente Nijmegen in op de vraag hoe gemeenten bij de inzet van middelen en de keuze voor activiteiten in het sociaal domein kunnen sturen op een beter maatschappelijk resultaat. Hoe kun je als gemeente ‘kennisgestuurd’ werken aan de hand van verandertheorieën en Wat werkt?-kennis? De gemeente Nijmegen maakt op basis van data en professionele kennis keuzes voor interventies in het sociaal domein. Dit doet ze onder meer door met stakeholders Maatschappelijke Business Cases (MBC’s) op te stellen.

 

5) ISD Bol: Digitaal aanvragen stimuleren, personaliseren en automatiseren
11:40 uur - workshop ronde 1
14:30 uur - workshop ronde 2

Tijdens deze workshop staat ISD Bol – de Intergemeentelijke Sociale Dienst voor Brunssum, Onderbanken en Landgraaf – stil bij het implementeren en werken met slimme online formulieren in haar organisatie. Welke veranderingen en verbeteringen heeft het werken met zogenoemde e-formulieren gebracht in de organisatie van ISD Bol? Waar is men intern tegenaan gelopen? En vooral ook: Wat kun je leren van de verzamelde gegevens en trends? ISD Bol en Liaan/Schulinck hebben samen e-dienstverlening ontwikkeld, waarbij zij nadrukkelijk ook hebben gekeken naar de wensen van de burgers. De ontwikkeling die ISD Bol ziet is dat de klant meer digitale producten van de gemeente vraagt. Digitaal klantcontact wordt door ISD Bol gestimuleerd zowel intern als ook naar de burgers toe. In deze sessie gaan ze daar nader op in. De sessie wordt verzorgd door Bert Smeijsters, directeur ISD Bol, en Tom Voermans, consultant Liaan/Schulinck.

 

6) Sturen op uitkomsten in de jeugdhulp en beschermd wonen. 
11:40 uur - workshop ronde 1 
14:30 uur - workshop ronde 2 

Niet sturen op ‘hoe’, maar op resultaat’ is de werkwijze van de ingekochte jeugdzorg en beschermd wonen voor Friesland. Sociaal Domein Fryslân (SDF) koopt deze zorg en ondersteuning in namens 18 Friese gemeenten. Belangrijk is dat de gecontracteerde aanbieders zelf bepalen ‘hoe’ ze het willen doen, binnen de kaders van een traject of pakket kunnen ze doen wat nodig is. De Friese gemeenten willen wel weten wat het effect is geweest van de ingezette zorg en ondersteuning. Ze kijken daarbij naar drie indicatoren: doelrealisatie, cliënttevredenheid en uitval. Voor het ophalen en de analyse van de data op deze indicatoren werkt SDF samen met InfinitCare. Tijdens deze workshop vertellen Marijke Schilperoord van SDF en Han Laarhuis van InfinitCare over de hindernissen, waaronder informatiebeveiliging, die genomen zijn om de data te kunnen verzamelen. En wat zeggen de resultaten nu en hoe gaan SDF en haar aanbieders hiermee om?

 

7) Grip op sociaal domein in een lerende organisatie.
11:40 uur - workshop ronde 1 
14:30 uur - workshop ronde 2 (VOL)

Het permanent ontwikkelen en verbeteren van organisaties in het sociaal domein staat centraal in deze workshop. Gemeenten ervaren de druk van budgetoverschrijdingen, bezuinigingen en taakstellingen. En ondertussen zit de organisatie ook nog volop in een verbeterproces. Hoe kunt u vanuit deze druk toch de organisatie verbeteren en tevens grip krijgen op het sociaal domein? Anton Revenboer en Zwanet van Kooten van BDO Advisory zullen vanuit hun praktijkervaringen casuïstiek inbrengen en tips en tricks geven vanuit vier invalshoeken: ambitie, organisatieinrichting, financiën en verandering & implementatie. Revenboer en Van Kooten maken duidelijk waarom een integrale visie en aanpak nodig is en hoe dat eruit kan zien, hoe de medewerker in een lerende organisatie centraal kan blijven staan, en hoe u bijvoorbeeld het principe ‘1 gezin, 1 plan, 1 regisseur’ kunt vertalen naar de uitvoering.


8) Resultaatfinanciering (anders) verantwoorden in de jeugdhulp. 
15:45 uur - workshop ronde 3 

Al drie jaar heeft de jeugdhulpregio West-Brabant West ervaring in het verantwoorden van resultaatfinanciering in de jaarrekening. De regio was een van de deelnemers aan de landelijke pilot ‘Anders Verantwoorden’. In deze workshop neemt Marga Hoondert, informatiemakelaar Financiën bij Jeugdhulp West-Brabant West, u mee in het verantwoordingsproces van de 9 gemeenten binnen deze regio. De jeugdhulpregio West-Brabant West gebruikt hiervoor de vastleggingen van jeugdprofessionals en ervaringen van ouders en jeugdigen om extern te verantwoorden. Aan de orde komt de systematiek van resultaatfinanciering, de aanknopingspunten in het proces waarop de accountant kan steunen in het proces en hoe de accountant mee te nemen in het proces van verantwoorden van resultaatfinanciering.

 

9) De monitoring van het Kennispunt Twente
15:45 uur - workshop ronde 3 (VOL)

Leren transformeren: opbrengsten in beeld’. Onder die titel werkt Kennispunt Twente met de 14 Twentse gemeenten aan de transformatie met behulp van de Twentse Monitor Sociaal Domein. In ‘reflectiekamers’ en ‘denktanks’ trekken de gemeenten en aanbieders samen op om vraagstukken uit de monitor uit te diepen. De monitor is ontwikkeld door Kennispunt Twente en bevat gegevens over het gebruik van jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en over huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding en individuele begeleiding vanuit de Wmo. Recent is zijn onderwijsgegevens aangesloten op de jeugdhulpdata, wat nieuwe inzichten oplevert. Zo worden op basis van een vaststaande dataset continu nieuwe inzichten en actuele thema’s toegevoegd. Tijdens de workshop van Kennispunt Twente krijgt u van Anke Kamphuis en Irene Welten uitleg over hoe de monitor tot stand is gekomen, de kennis steeds wordt uitgebreid samen met gemeenten en aanbieders en hoe dit bijdraagt aan de transformatie in Twente.
 

10) De GAS-methodiek van Den Haag: Het onvergelijkbare vergelijkbaar gemaakt.
15:45 uur - workshop ronde 3  (VOL)

Om de effectiviteit van de Wmo-ondersteuning te meten gebruikt de gemeente Den Haag de GAS-methodiek: Goal Attainment Scaling. De methode is bijzonder omdat het onvergelijkbare resultaten ‘vergelijkbaar’ maakt. Dit gebeurt doordat gescoord wordt of het resultaat wel, niet of deels behaald is. Het gaat om relatieve scores en niet om absolute. Anders is ook het niveau van de metingen: De meeste gemeenten en aanbieders bepalen op het niveau van de klant of het gelukt is of niet; Den Haag koos samen met de aanbieders voor een meer gedetailleerde meting op het niveau van resultaten – dit kunnen er meerdere zijn per cliënt. In deze workshop nemen Wim Bijl en Mirjam Swarte van de gemeente Den Haag u mee in hoe zij tot deze aanpak gekomen zijn, welke ICT is ingericht voor de metingen en welke hobbels ze zijn tegengekomen (van privacy tot achterstanden in de uitvoering).

 

11) De OZOverbindzorg van de gemeente Helmond: de inwoner zelf aan zet.
15:45 uur - workshop ronde 3

De gemeente Helmond werkt binnen de uitvoering van het sociaal domein met vier sociale gebiedsteams. Deze teams hanteren sinds enige tijd een nieuwe werkwijze: het ondersteuningsplan met OZOverbindzorg. Een innovatieve werkwijze waarbij de inwoner zelf aan zet is. Deze aanpak geeft concreet invulling aan de uitgangspunten van de transitie: uitgaan van eigen kracht, ruimte voor het eigen verhaal en resultaatgerichte sturing. De inwoner houdt écht de regie. Inhoudelijk: Er wordt enkel geïnvesteerd op doelen die voortkomen uit de intrinsieke motivatie van de inwoner. En ook  technisch: de inwoner heeft een eigen plan op het platform van OZOverbindzorg. Op dat platform worden andere partijen, op wens van de inwoner, uitgenodigd om mee te kijken. In deze workshop neemt projectleider Willie van Eijs u op een interactieve manier mee in de dagelijkse praktijk. En u gaat u ervaren hoe de dialoog met de inwoner verloopt.
 

12) Vertrouwensexperiment met de bijstand
15:45 uur - workshop ronde 3

Momenteel zijn elf Nederlandse gemeenten aan de slag met experimenten in de Participatiewet. Uit deze experimenten moet blijken of een op vertrouwen gebaseerde aanpak - met individueel maatwerk, werk dat loont en ruimte voor eigen regie – mensen in de bijstand meer activeert en meer zelfredzaam en gelukkiger maakt. Ruud Muffels, hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid aan de Tilburg University, begeleidt samen met Arjen Edzes, universitair docent regionale en ruimtelijke economie aan de Rijksuniversiteit Groningen de tweejarige experimenten in Tilburg, Wageningen en Groningen. Zij schetsen de achtergronden van het experiment en het onderzoek. Hans Zuidema van de gemeente Wageningen laat zien wat het experiment betekent voor klantmanagers en bijstandsontvangers in zijn gemeente.

 

13) Betere prognoses en grip op de financiën door betere samenwerking binnen de gemeente Steenbergen.
15:45 uur - workshop ronde 3

In Steenbergen is in het sociaal domein een stevige brug geslagen tussen beleid, uitvoering en financiën. Dit levert een prognosemodel op en bovendien grip op de financiën. Centrale rollen daarbij zijn weggelegd voor een adequate bedrijfsvoering en een stelsel waarbij ambulante zorg vanuit de jeugdprofessional voorop staat. In de workshop neemt Astrid Marchand, Chief Happiness Officer bij de gemeente Steenbergen, u mee op de weg die daarvoor is ingeslagen, welke resultaten daarmee behaald zijn en welke acties er nog op de rol staan.

Congres Sociaal domein 2019

Congres Sociaal domein 2019Registratiewebsite voor Congres Sociaal domein 2019

Congres Sociaal domein 2019klantenservice@binnenlandsbestuur.nl

Congres Sociaal domein 2019klantenservice@binnenlandsbestuur.nlhttps://www.aanmelder.nl/binnenlandsbestuur-111942

2019-11-27

2019-11-27

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Congres Sociaal domein 2019Congres Sociaal domein 20190.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Cultuur- en congrescentrum AntropiaCultuur- en congrescentrum AntropiaHoofdstraat 8 3972 LA Driebergen Nederland

Organisatie