Deelsessies
Gesprek voeren over seksueel grensoverschrijdend gedrag
In deze deelsessie duiken we in de gedeelde waarden en normen ten aanzien van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe kunnen we een open en inclusief gesprek hierover voeren zonder seksisme, genderstereotypen, vooroordelen en vormen van discriminatie. Hierbij horen thema’s als zelfreflectie, een mate van zachtheid, compassie, herkenning en erkenning en het doorbreken van diep gewortelde patronen. Ook kijken we wáár het gesprek gevoerd moet worden en wat hierin je eigen rol kan zijn.
Seksualiteit bespreekbaar maken in de zorg
Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers presenteert het onderzoek ‘Bespreekbaar maken van seksualiteit in de zorg’. Hieruit blijkt dat veel zorgmedewerkers het lastig vinden om seksualiteit bespreekbaar te maken met hun cliënten, terwijl dit het onderwerp normaliseert en de signalerende functie voor seksueel grensoverschrijdend gedrag versterkt. Wat kan jouw zorg- of welzijnsorganisatie doen om te zorgen dat dit gesprek vaker en gemakkelijker kan worden gevoerd?
Op zoek naar een keurmerk met effect: casestudy danssector
Er zijn plannen om een keurmerk voor de danssport te ontwikkelen. Dit moet bijdragen aan gedragsverandering rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Aan de hand van deze casestudy gaan we samen op zoek. Hoe kan een keurmerk bijdragen aan het voorkomen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Welke interventies sluiten aan? Wat zijn de handelingsopties? Hoe voorkomen we regelgeving zonder effect? Hoe maken we deelname aan een keurmerk aantrekkelijk voor organisaties?
Lodewijk Klootwijk (directeur-bestuurder Platform Ondernemende Sportaanbieders) geeft een presentatie met voorbeelden van de inzet van een keurmerk. In groepjes bespreken we de inrichting van een keurmerk, bekeken vanuit gedragsverandering.
SGG en SG in het onderwijs
Samen met onderwijsprofessionals maakt Gezonde School een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten vanzelfsprekend. Een school kiest zelf één of meerdere gezondheidsthema’s om mee aan de slag te gaan. Relaties & Seksualiteit is één van deze thema’s. Door integraal te werken aan dit thema is de kans op blijvend effect het grootst. De aanpak gaat uit van wat een school al doet en sluit aan bij de wensen en behoeften van de school.
In deze sessie wordt gekeken naar de link tussen het Nationaal actieprogramma en Gezonde School. Hoe kan het thema Relaties en Seksualiteit geïmplementeerd worden in het onderwijs? Wat is de behoefte vanuit het onderwijs zelf?
Het gedrag van omstanders
Tijdens deze interactieve lezing tonen gedragsonderzoekers van de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van algemene Zaken hun bevindingen uit onderzoek naar welke factoren het gedrag van omstanders bij seksueel grensoverschrijdend gedrag bepalen, en wat er nodig is om de kans op ingrijpen te vergroten.
Antropoloog/criminoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard (bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving) deed onderzoek naar het gedrag van omstanders door camerabeelden uit openbare ruimten te analyseren. Zij geeft haar wetenschappelijke visie op de cijfers en heersende meningen. Met ervaringen uit de zaal kijken we naar ons eigen gedrag en waardoor dat wordt bepaald.
De kracht van (h)erkenning in de hulpverlening aan slachtoffers
Als hulpverlener ligt de nadruk vaak op professionaliteit en het behouden van zakelijke afstand tot je cliënten. Maar wat als dat niet werkt? Slachtoffers van seksueel geweld hebben een andere aanpak nodig dan 'reguliere’ cliënten. Erkenning en herkenning creëren voor slachtoffers van seksueel geweld is één van de vier pilaren die nodig zijn om de weg richting hulp aan te durven gaan. In deze interactieve sessie leert expert en ervaringsdeskundige Sara Dekker-Alaoui je over deze vier pilaren en hoe je je eigen geleefde ervaringen kunt inzetten om een oprechte connectie te maken met slachtoffers van seksueel geweld.
Online seksueel grensoverschrijdend gedrag, wat is het en hoe ga je er mee om?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt niet alleen fysiek plaats, maar ook steeds meer digitaal. Verschillende vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen grote impact hebben op het leven van (bi-culturele en LHBTIQA+) jongeren en jongvolwassenen. In deze deelsessie gaat Sarah Achahbar, criminoloog en adviseur online shaming van biculturele (LHBTIQ+) jongeren, in op de aard en omvang van online seksueel grensoverschrijdend gedrag, trends, slachtofferschap, daderschap en omgaan met een schaamtecultuur. Vervolgens ga je zelf aan de slag om te kijken wat jouw organisatie of instantie kan doen tegen online seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Mannenemancipatie als deel van de oplossing
De oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn te vinden in de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen en een (sub)cultuur met schadelijke genderstereotype opvattingen over mannen, vrouwen en seksualiteit. Om deze reden is het betrekken van jongens en mannen een belangrijk element bij de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
Emancipator biedt in deze deelsessie een workshop aan die inzicht geeft in gendernormen als voedingsbodem voor grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Hoe kunnen gelijke machtsverhoudingen bijdragen aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag? En hoe kun jij hiermee zelf aan de slag?
Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld op regionaal niveau
Gemeenten hebben een belangrijke rol in het bevorderen van seksuele gezondheid en het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat is een brede opgave voor het sociaal-, zorg- en veiligheidsdomein. Er is een regionale aanpak voor seksueel geweld en er is een aanpak voor huiselijk geweld. Daarnaast worden gemeenten via de programma’s Veilige Steden en Regenboogsteden gestimuleerd en ondersteund om te zorgen voor meer veiligheid. Hoe zorgen we dat de verschillende aanpakken op gemeentelijk niveau elkaar versterken en in samenhang met elkaar worden uitgevoerd? Wat is daarvoor nodig van gemeenten, hun partners en de Rijksoverheid?
De werksessie start met een korte toelichting op de verschillende aanpakken en programma’s die in het nationaal actieprogramma zijn opgenomen. Vervolgens gaan deelnemers met elkaar in gesprek over concrete oplossingen rond bovenstaande vraagstukken.
Intersectionaliteit
Het actieprogramma is gericht op de gehele samenleving. Bij de uitvoering van de acties willen we rekening houden met de brede doelgroep die met grensoverschrijdend gedrag te maken heeft gehad of ermee te maken kan krijgen. We streven naar een intersectionele aanpak, waarbij we steeds kijken hoe verschillende vormen van ongelijkheid zich tot elkaar verhouden en elkaar versterken.
Maar wat betekent dit in theorie en praktijk? In deze workshop neemt Echo Expertise Centrum Diversiteitsbeleid je mee in de historische context van intersectionaliteit en de betekenis ervan in het huidige maatschappelijke debat. Ook word je uitgenodigd om te reflecteren op de betekenis van intersectionaliteit in jouw eigen professionele context.
Conferentie SGG en SG
Conferentie SGG en SGconferentiesggensg@minszw.nl
Conferentie SGG en SGconferentiesggensg@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/conferentiesggensg/subscribe
2023-03-22
2023-03-22
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Conferentie SGG en SGConferentie SGG en SG0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland