Sessies
 

Sessie 1. Herstel in sport

Sessie 1.1 (16.00 - 17.00 uur)
I-Recover 
In deze sessie wordt een nieuw instrument geïntroduceerd, waarmee het stressniveau van spelers en coaches gemeten kan worden. Hoeveel stress ervaren sporters, coaches maar ook scheidsrechters tijdens de wedstrijd of training? En hoeveel tijd heeft hij nodig om daarvan te herstellen? Kun je dit herstel bevorderen als coach? Verschillende methoden en oefeningen komen aan bod, waarbij het accent zal liggen op de psychologische en emotionele kant van herstel.
. Afke van de Wouw (WOUW Performance Coaching)

. Martin Ouwerkerk (Philips Research)

Sessie 1.2A (17.15 - 18.15 uur) 
Nieuwe technologieën

In deze workshop legt Ivo Tiemessen namens Cryo Company uit hoe Whole Body Cryotherapie (WBC) door sporters kan worden gebruikt om beter te herstellen danwel fit te blijven. Bij deze therapie wordt het lichaam kortstondig blootgesteld aan temperaturen tussen de -60°C tot -140°C. In de sport is deze toepassing vooral bekend om het herstel te bevorderen. In de laatste decennia is het onderzoek naar WBC toegenomen en begrijpen we meer en meer de werking ervan. Met deze kennis neemt het aantal toepassingen in de sport voor WBC dan ook toe. Je hoort de gefundeerde samenvatting van WBC  en hoe WBC op basis van de huidige kennis het beste kan worden toegepast. 

Gedurende de hele dag is de WBC-kamer van Cryo Company aanwezig zodat het ook zelf kunt ervaren!
. Roderic Harm (Cryo Company)
. Ivo Tiemessen Sports Recovery Specialist | PhD (ProCare)


Sessie 1.2B (17.15 - 18.15 uur)
Voeding
In deze workshop vertelt Naomi Brinkmans welke rol voeding speelt in herstel. Wat kun je bijvoorbeeld het beste eten vlak na de wedstrijd? Of tijdens de herstel dag? En is dit ook afhankelijk van het soort inspanning dat je verricht hebt? Naomi geeft praktische tips en handvatten, die je meteen kunt toepassen in de praktijk.
. Naomi Brinkmans (sportdiëtist PSV en KNVB)


Sessie 2. Herstel in gezondheidszorg

Sessie 2.1 (16.00 - 17.00 uur)
Effect van visualisatie en ontspanning op het revalidatieproces
Visualisatie is een wetenschappelijk bewezen techniek welke in de sportwereld wordt gebruikt om sportprestaties, herstel en revalidatie te bevorderen. Ook binnen de gezondheidszorg is visualisatie een hot topic geworden ter bevordering van het herstel. Zowel ter voorbereiding op een operatie als tijdens het revalidatieproces na de operatie wordt deze methode steeds vaker ingezet. Hoe visualisatie werkt, wat voor effect dit heeft op herstel en hoe deze methode kan worden toegepast ter bevordering van het rehabilitatieproces, komen aan bod tijdens deze sessie.
. Yara van Gendt (WOUW Performance Coaching)
. Dominique van der Paard (WOUW Performance Coaching)


Sessie 2.2 (17.15 - 18.15 uur) 
Nieuwe ontwikkelingen en de praktijk
In deze sessie worden de nieuwste ontwikkelingen, onderzoeksresultaten en praktijkervaringen over complementaire zorg in de gezondheidszorg besproken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan visualisatie, ontspanning, muziek, therapeutic touch en kunst. Martine zal de laatste onderzoeksresultaten delen en praktijkvoorbeelden geven uit met name Amerika, waar inmiddels gerenommeerde academische ziekenhuizen deze complementaire zorg geïntegreerd aanbieden. Een Titus en Betty van Schakelring zullen toelichten hoe zij visualisatie implementeren in hun dagelijkse werkzaamheden en wat hun ervaringen hiermee zijn op een revalidatie afdeling.  
. Martine Busch (directeur Van Praag Instituut)
. Titus van den Eijnden (Schakelring, zorgorganisatie in Midden-Brabant)
. Betty Didden-Blom (Schakelring, zorgorganisatie in Midden-Brabant)


Sessie 3 – Herstel in bedrijfsleven

Sessie 3.1 (16.00 - 17.00 uur)
Workshop 'Boost Your Performance' 
Het uitgangspunt van deze sessie is: “Werken is topsport!?”
Sporters in vorm weten waarvoor ze dingen doen en hebben de juiste middelen om ‘in het moment’ met druk om te gaan. Ook tonen ze het juiste gedrag om fit te blijven (eten, rusten, bewegen). Vanuit de sportpsychologie hebben wij deze principes vertaald naar het werkdomein. We staan stil bij de overeenkomsten en verschillen tussen werk en sport. Vanuit een sportpsychologische invalshoek kijken we naar factoren die vitaliteit vergroten. Welke energiebronnen vergroten het werkplezier en werken als buffer tegen werkstress? Hierbij komt ook het onderwerp slaap aan bod. Daarnaast zal Carien Kleibeuker van J
amzone uitleg geven over de Stressjam VR-brillen en kunnen alle deelnemers tijdens de borrel zelf ook met de VR-bril op ervaren hoe Stressjam werkt. 
. Kees Wallis (WOUW Performance Coaching)
. Carien Kleibeuker (Jamzone) 

Sessie 3.2 (17.15 - 18.15 uur) 
Vitaliteit en bedrijfsleven 
Hoe zorg je voor optimale vitaliteit in een bedrijf? Wat maakt een vitaliteitsprogramma tot een succes? Wat zijn de parallellen tussen (top)sport en de werkvloer? En waaraan moet je denken bij het implementeren van een vitaliteitsprogramma? Tijdens deze sessie zullen bovengenoemde vragen in discussievorm aan bod komen. 

. Herbert Ozinga (YourHealthSport) 
. Ellen Kuipers (oud hockeyinternational, YourHealthSport)
. Merel van Dorp (FrieslandCampina)