Plenaire sprekers

14.45 - 15.10 uur: Psychologisch herstel in sport en bedrijfsleven

Yannick Balk

Yannick is actief als onderzoeker in de sport en als praktijk sportpsycholoog, momenteel werkzaam als promovendus aan de TU Eindhoven. Hij houdt zich bezig met fysiek en mentaal herstel, bevlogenheid en motivatie, zowel bij atleten als coaches.

Daarnaast is hij werkzaam als sportpsycholoog en schaatscoach. Door een verleden als topsporter (schaatsen) kan hij zich verplaatsen in de wensen, valkuilen en mentale uitdagingen die een sporter of coach kan tegenkomen.

15.10 - 15.35 uur: Interview met praktijkdeskundigen over herstel​​​​ o.l.v. Humberto Tan

Merijn Zeeman

Merijn Zeeman is als Sportive Director Team LottoNL-Jumbo eindverantwoordelijk voor het sporttechnische beleid van de ploeg. “Ik wil de hele ploeg motiveren en inspireren om de betrokkenheid binnen de ploeg te vergroten. Deze wijziging past binnen het beleid om de ploeg professioneler en gestroomlijnder te maken. Het is een uitdaging om ons te meten met de wereldtop. We willen slimmer en innovatiever te werk gaan en iedereen in zijn kracht zetten. Er is veel talent en kwaliteit in het team. Met de juiste begeleiding en aandacht helpen we hen zichzelf te ontplooien.” 

Mario van der Ende

Mario van der Ende is ex-voetballer, trainer en scheidsrechter. Van 1966 tot 1976 speelde Mario voor ADO Den Haag, waarna hij als trainer en in 1977 als scheidsrechter aan de slag ging. Hij was actief trainer van o.a. ADO en VUC in Den Haag en het KNVB Jeugdplan. Tijdens zijn carrière als scheidsrechter heeft hij meer dan 500 wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal en 135 internationale wedstrijden (o.a. op twee WK’s) als internationaal FIFA-scheidsrechter geleid. Sinds 2007 heeft Mario Endless Progression opgericht, een bedrijf dat verschillende diensten en activiteiten aanbiedt zoals: personal coaching, presentaties en lezingen, (sport)adviezen en trainingen. In het buitenland was Mario actief als adviseur van de Saoedi-Arabische en Australische Voetbal Bond (SAFF en FFA) en voor de internationale voetbalbonden UEFA en FIFA. 

Arno Havenga
Arno Havenga is Nederlands waterpolospeler en bondscoach van het Nederlandse vrouwen waterpoloteam. Arno heeft als waterpolospeler tweemaal deelgenomen aan de Olympische spelen, in 1996 en in 2000. Hij eindigde met het Nederlands team op de tiende en elfde plaats. In de competitie speelde Havenga professioneel waterpolo voor ONN Nice. Hiermee behaalde hij meerdere landstitels. In Nederland speelde hij onder andere voor ZPB Barendrecht en GZC Donk in Gouda. Na zijn professionele waterpolocarrière is Arno bondscoach van het Nederlandse damesteam geworden. Hij nam als coach deel aan de Olympische spelen in 2008, waar het damesteam de Olympische titel veroverde. 

<< Terug naar overzicht sprekers