Wat zijn de nieuwste inzichten binnen gendersensitieve gezondheidszorg? Welke ontwikkelingen spelen zich af in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling? Tijdens het Congres Gender & Gezondheid op donderdag 5 oktober delen dé experts op dit gebied hun laatste kennis en ze vertellen wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk van professionals.
 

De toekomst van de gezondheidszorg
Tijdens ons congres ‘De toekomst van de gezondheidszorg' in maart 2016 maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend
12 miljoen euro te investeren in meer onderzoek. Nu de eerste onderzoeksaanvragen zijn goedgekeurd, veranderingen in medische opleidingen worden gerealiseerd en richtlijnen worden aangepast, is dit hét moment om de balans op te maken: welke doorbraken zijn er bereikt en wat moet er nog gebeuren om zorg op maat te kunnen bieden?

Dit en meer bespreken we met: dr. Rob Dijkstra (bestuursvoorzitter Nederlands Huisartsen Genootschap), prof. dr. Pauline Meurs (voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving), dr. Marcel Daniëls (alg. voorzitter Federatie Medisch Specialisten), prof. dr. Jeroen Geurts (voorzitter ZonMw), internationale voorloper & genderexpert dr. Cara Tannenbaum (wetenschappelijk directeur van het Canadese Institute of Gender and Health), de Alliantie Gender & Gezondheid en vele anderen!  

Gevarieerd keuzeprogramma

Naast het plenaire programma bieden we een divers keuzeprogramma met onder andere:

  • Hoe wordt de student van nu een gendersensitieve arts?
  • Zijn vrouwen vaker ziek? De invloed van onwetendheid over vrouwspecifieke levensfasen op arbeidsverzuim. 
  • Het Lagerhuisdebat: welke taak heeft de farmacie in gendersensitieve gezondheidszorg?  
  • Dokter, ik Google het zelf wel even: de dilemma’s rond de geïnformeerde patiënt
  • De GenderExpress, waarbij deskundigen in inspirerende korte talks over het m/v-verschil vertellen bij hart- en vaatziekten, migraine, reuma, geestelijke gezondheidszorg en gender & geweld. 

Afsluitende lezing
We sluiten de dag af met keynote speaker ​prof. dr. Bas Bloem (hoogleraar neurologie aan de Radboud Universiteit en oprichter van digitale zorginnovaties als Parkinson Centrum Nijmegen (ParC), MijnZorgNet en ParkinsonNet). In zijn lezing geeft hij zijn visie op de toekomst van de zorg: een wereld waarin patiënten en zorgverleners samen werken aan de gezondheid van mensen. 

Accreditatie
De bijeenkomst is geaccrediteerd met 5 punten door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN), met 4 punten door de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPT), en met 5 punten door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.

deelnemersregistratie software
 deelnemersregistratie software