Dag van de Professional​

Een initiatief van Hoofdzaak Werk regio Helmond - De Peel

28 november 2024 | Kasteelhoeve (Helze 8) in Geldrop

Psychische kwetsbaarheid en werk

Bijna driekwart van alle Nederlands krijgt ooit te maken met een psychische kwetsbaarheid en wordt hierdoor gehinderd in het vinden / behouden van werk. Het krijgen van een psychische kwetsbaarheid kan ons allemaal overkomen en staat vaak dichterbij dan we in eerste instantie denken. Hoewel veel mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen en willen werken, is het realiseren daarvan in de praktijk moeilijk.

Gebrek aan kennis over psychische kwetsbaarheid en handelingsverlegenheid kunnen belemmerend werken bij het krijgen of behouden van werk. Door heel praktisch te laten zien wat er nodig is om te werken met een psychische kwetsbaarheid groeit wederzijds begrip, wat kan bijdragen aan een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft en naar vermogen mee kan doen op de arbeidsmarkt.

De Dag van de Professional richt zich op professionals in de regio Helmond - De Peel die in hun werk te maken hebben met het thema 'psychische kwetsbaarheid en werk'. Tijdens de Dag kunnen workshops worden bijgewoond om (nieuwe) inzichten rond het thema op te doen. Ook wordt gelegenheid geboden om kennis te maken met collega-professionals in de regio en onderling te netwerken, waardoor we elkaar binnen de regio nog beter weten te vinden bij het ondersteunen van psychisch kwetsbaren bij het vinden / behouden van werk.

Programma

08.30 - 09.00 uur: Inloop

09.00 - 09.30 uur: welkomstwoord

09.30 - 11.00 uur: workshopronde 1

11.15 - 12.45 uur: workshopronde 2

12.45 - 13.45 uur: lunch

Deelname is gratis, maar het event is niet kosteloos. Daarom: aanmelden = komen

De workshops worden verzorgd door:

Programma

Markieza - 'Depressie en het belang van een goede bejegening'

Markieza is een expertisecentrum ervaringsdeskundigheid. Vanuit ruim 20 jaar ervaring in het werkveld maakt Markieza zich sterk voor een duurzame inzet van ervaringsdeskundigheid binnen het publieke domein. Tijdens deze workshop nemen ervaringsdeskundige trainers je mee in wat het is om depressief te zijn en wat het belang is van een goede bejegening. Wat zou jij doen als jouw naaste depressief was? Hoe wil je dat jouw naaste bejegend wordt? Denk je dat je deze gedachte mee kunt nemen naar jouw werk?

De workshop duurt 1,5 uur, is toegankelijk voor 25 deelnemers en wordt in workshopronde 1 en 2 verzorgd.

MEE de Meent Groep - 'In gesprek met... NAH'

In deze workshop maak je kennis met ervaringsdeskundige met Niet Aangeboren Hersenletsel en ga je in gesprek over onderwerpen als hoe het leven is veranderd nadat het letsel is opgelopen, hoe de ervaringsdeskundige daar zelf op heeft gereageerd en hoe de omgeving er mee om is gegaan. Hierdoor zal de workshop je een beter inzicht geven in wat het is om te leven met een Niet Aangeboren Hersenletsel en hoe je hier in jouw handelen als professional rekening mee kunt houden.

De workshop duurt 1 uur, is toegankelijk voor 14 deelnemers en wordt in workshopronde 1 en 2 verzorgd.

MHFA - 'Eerste hulp bij psychische problemen'

Als iemand zich in zijn vinger snijdt, pak je de EHBO-koffer. Maar wat doe je als iemand in je naaste omgeving niet meer zijn bed uitkomt, steeds somberder wordt of een paniekaanval krijgt? Ook als mentale problemen spelen, kun je eerste hulp bieden. Met het toepassen van de informatie uit deze workshop draag je bij aan het verbeteren van mentaal welbevinden en mentale gezondheid bij de ander op je werk, in de wijk en op scholen.

De workshop duurt 1,5 uur, is toegankelijk voor 30 deelnemers en wordt alleen in workshopronde 1 verzorgd.

MEE de Meent Groep - 'Ervaringscircuit LVB'

Je doorloopt een ervaringscircuit met verschillende opdrachten. Hierdoor ervaar je zelf waar mensen met een Licht Verstandelijke Beperking tegenaan kunnen lopen. Vervolgens worden de opgedane ervaringen door de trainer en de ervaringsdeskundige (indien mogelijk) vertaald naar de theorie en praktijk.

De workshop duurt 3 uur, is toegankelijk voor 14 deelnemers en wordt alleen in workshopronde 1 verzorgd.

Taleswapper Publishing & Events - 'Het spelen van spellen voor dialoog, verbinding en zelfherstel'

Tijdens deze workshop maak je kennis met twee bordspellen die kunnen worden gebruikt in je contact met cliënten. Met het spelen van het spel '360 Stories' worden deelnemers uitgenodigd persoonlijke verhalen te delen. Op een laagdrempelige wijze komen allerlei onderwerpen aan bod, waarbij de verteller zelf bepaalt hoe diep gegaan wordt. '360 Stories' is een inclusieve, waardevolle gesprekstool die internationaal al ruim 10 jaar gespeeld door professionals en cliënten. Geschikt voor verbinding, weerbaarheid, positief leren communiceren, teambuilding, het activeren van herinneringen en intervisie. Het 'HERSTEL spel' is een behandelinterventie in de vorm van een extra groot formaat bordspel waarmee herstellen van psychsiche problemen bespreekbaar wordt gemaakt. Verslavingen, medicatie, goed voor jezelf zorgen en situaties om te vermijden komen op een laagdrempelige manier aan bod. Het 'HERSTEL spel' biedt psycho-educatie en het ontwikkelen van zelfmanagementvaardigheden op een aantrekkelijke en effectieve manier.

De workshop duurt 1,5 uur, is toegankelijk voor 24 deelnemers en wordt in workshopronde 1 en 2 verzorgd.

MEE de Meent Groep - 'Autisme belevingscircuit' (volgens recente inzichten)

Wie anders waarneemt en verschillend denkt, zal anders reageren op de wereld van mensen en dingen. Mensen met autisme ervaren vooral gevolgen in het omgaan met anderen en met onvoorspelbaarheid en veranderingen. In het Autisme Belevingscircuit doorloop je een aantal verschillende opdrachten die je proberen te laten voelen wat het betekent om autisme te hebben, maar je ook aansporen om daar wat mee te doen. Bij elke opdracht krijg je wat uitleg over autisme: de meest recente inzichten in het autistisch brein. Vervolgens worden de opgedane ervaringen vertaald naar de theorie en praktijk.

De workshop duurt 3 uur, is toegankelijk voor 14 deelnemers en wordt alleen in workshopronde 1 verzorgd.

UWV - 'Beoordeling Arbeidsvermogen'

Ondersteun jij burgers bij het aanvragen van een indicatie bij het UWV? Vind je het als professional soms lastig te beoordelen of een cliënt wel of geen recht heeft op Wajong? Wat is Wajong 2015 precies? En wat is het verschil met Wajong van vóór 2015? Wanneer komt iemand in aanmerking voor een indicatie Banenafspraak? En wat zijn de voordelen? Een advies Beschut Werk: wat houdt dat precies in? Wanneer wordt de aanvraag wel of niet in behandeling genomen? Ben je nieuwsgierig naar het antwoord op bovenstaande vragen of heb je zelf nog vragen rondom de aanvraag beoordeling arbeidsvermogen van UWV? Meld je dan aan voor deze workshop die verzorgd wordt door een arbeidsdeskundige van het UWV.

De workshop duurt 1,5 uur, is toegankelijk voor 20 deelnemers en wordt in workshopronde 1 en 2 verzorgd.

MEE de Meent Groep - 'VR-beleving van LVB'

Stap in zelf eens in de belevingswereld van iemand met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) en ervaar hoe ingewikkeld het soms kan zijn als:

  • je de informatie niet begrijpt waar je wel wat mee moet doen

  • je niet weet wat er van je verwacht wordt

  • het lastig is om belangrijke en onbelangrijke prikkels te filteren.

In 15 minuten ervaar je welke gevolgen onduidelijkheid heeft op het denken, voelen en handelen. Dit geeft je meer inzicht en begrip voor mensen met een LVB. Hierdoor zal je bewuster omgaan met je eigen manier van communiceren en proberen aan te sluiten bij de persoon met een LVB.

De beleving duurt 15 minuten per persoon, wordt 12 maal verzorgd en plenair met alle deelnemers aan deze beleving afgesloten in een nabespreking van 30 minuten (van 12.15 tot 12.45 uur).

Reinier van Arkel - 'Angst- en Paniekstoornissen versus werk'

‘Een uitdagende baan als teammanager, een makkelijke babbel; op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat Tim nog maar kort geleden last had van sociale angsten’. Angstklachten komen vaker voor dan je denkt. Wanneer spreken we van een angststoornis? Welke angststoornissen zijn er en wat kun je eraan doen? Hou je je psychische klachten voor je of kun je het beter delen? Hoe kun je langdurige uitval voorkomen? Hoe verhouden angst- en paniekstoornissen zich in relatie tot werk? Wat doe je als professional om iemand te ondersteunen richting werk? Juul Heijmink, GZ-psycholoog bij Reinier van Arkel vertelt je in deze workshop erover.

De workshop duurt 1,5 uur, is toegankelijk voor 25 deelnemers en wordt in workshopronde 1 en 2 verzorgd.

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de projectleiders van Hoofdzaak Werk regio Helmond - De Peel

Locatie

Kasteelhoeve | Helze 8 in Geldrop

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren