Beschrijving

De aerospace industrie in Zuid-Holland is niet alleen het grootste cluster in Nederland, maar ook een uniek cluster wat betreft haar samenstelling. Het wordt tijd dat deze high tech systems and materials industrie beter op de regionale (beleids)kaart komt te staan. Belangrijke partijen uit de sector hebben de handen inéén geslagen om gezamenlijk voor te bereiden op de groeikansen die de nabije toekomst de sector biedt. En die kansen zijn groot! Alleen door middel van onderlinge samenwerking tussen industrie, kennis- en onderzoekinstituten en overheid kan de concurrentiepositie op de wereldmarkt worden vergroot. Deze agenda, opgesteld door industrie en kennisinstellingen in samenwerking met InnovationQuarter , biedt handvatten om tot die gewenste samenwerking te komen. 

Met deze agenda wordt de aerospace community in de regio en daarbuiten geïnformeerd over de initiatieven die worden ontplooid in Zuid-Holland. We zijn op zoek naar mogelijke nieuwe initiatieven die passen in en naar partners die deel willen nemen in de uitvoering van de agenda. 

Na de aftrap vanuit de aerospace agenda gaan de aanwezigen uit een in de werksessies Ontdek de mogelijkheden van Unmanned Systems, Hoe wordt je een Smart Integrator?, Smart Structures en What can you do with Space Technology?  

 

Smart Structures 

In verschillende sectoren vindt een ontwikkeling naar steeds lichtere structuren en platformen plaats. Met smart sensoring, smart engineerings- en manufacturingtechnologie ontstaan nieuwe mogelijkheden om met nog minder materiaalgebruik onderdelen, constructies en platformen te bouwen.

 

Tijdens deze werksessie neemt ATG Europe u mee in verschillende Grid-Stiffened (grid-verstijfde) composieten paneel-structuren die zij hebben ontwikkeld. Deze technologie is een alternatief voor de traditionele methoden (massief materiaal, sandwich of verstijfde-huid panelen) waarmee constructies voor auto's, trucks, treinen, vliegtuigen, boten, raketten, satellieten, en machines/robots worden gebouwd.

 

Deze technologie en ook de manier van produceren en ontwerpen bieden unieke verbeteringen in de zin van lager gewicht, hogere sterkte, stijfheid en robuustheid, lagere kosten, flexibelere en eenvoudigere implementatie in grote systemen, unieke aanpasbaarheid van de mechanische eigenschappen in gewenste richtingen en betere integratie van bevestigingspunten.

Een huidige stap in de ontwikkeling gaat in de richting van totaal vormvrije composiet skeletten, die willekeurige gewenste punten in de 3D ontwerpruimte optimaal kunnen verbinden. Dit betekent een echte revolutie in lichtgewicht en stijve structuren en die kansen voor next generation machines en producten. Daarnaast wordt verkend hoe sensorische systemen in de composieten kunnen worden opgenomen. Aansluiting en integratie met 3D-printen van metalen is ook een richting die in ontwikkeling is om optimale hybride structuren te verkrijgen. 

De grootste uitdagingen liggen nu in de verdere industrialisatie van het productie- en kwalificatieproces en het, samen met klanten/eindgebruikers, implementeren van deze structuurtechnologie in systemen waarbij middels de technologie voordelen de maximale winst wordt gehaald.

Na een presentatie van de laatste stand van de technologie en de genoemde ontwikkelingen gaat u open met elkaar in gesprek over mogelijke applicaties, de uitdagingen en oplossingen van deze smart structures.

 

Onder leiding van Samo Simonian (ATG Europe) en Michiel Vullings (ATG Europe)

Website: www.atg-europe.com

 

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren