De lat omhoog - ParnasSys|WMK

De lat omhoog - ParnasSys|WMK

 

Uw voorzitter tijdens het symposium

Uw middagvoorzitter is Donatallo Piras. Hij zal u met veel interactie door het inhoudelijke programma leiden.

Donatello Piras is onder andere bekend van RTL Z en Dream School. Hij is een talentvolle presentator die al 15 jaar op internationale podia staat. Hij brengt altijd op een overtuigende en bevlogen manier scherpte en interactie in een programma, bijeenkomst of discussie.

Het onderwijs is nooit af!

Veranderingen in het onderwijs gaan zo snel dat er geen tijd meer is voor het maken van uitvoerige plannen. Deze zijn meestal alweer achterhaald als de planning afgerond is. In zijn openingslezing zal Martijn Aslander ingaan op een andere aanpak. Hij neemt u mee naar de toekomst van het onderwijs en vertelt hoe onze pedagogische interventies daar nog niet op aansluiten. In het onderwijs beperken hiërarchische lagen hands-on oplossingen die snel en eenvoudig tot stand hadden kunnen komen. Routes om dingen voor elkaar te krijgen duren onnodig lang, wat net zulke onnodige kosten met zich mee brengt. Als het onderwijs wil overleven moet het mee in de veranderingen!

Martijn Aslander is stand-up filosoof, boardroom sparring partner en mede-auteur van de bestseller Nooit Af. In zijn publicaties en als spreker op congressen en bijeenkomsten laat hij de mogelijkheden zien van de hedendaagse netwerksamenleving. De 'nieuwe renaissance', waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottum-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen. Eind dit jaar staat zijn nieuwe boek in de schappen ‘Nooit af in het onderwijs’. Een mooi moment om kennis te maken!

Onderwijskwaliteit: professioneel vermogen als sleutel?

In deze lezing zal Nina van Loon aan de hand van haar onderzoeken naar professioneel vermogen in het onderwijs en kwaliteitsregistraties in de zorg inzicht geven in wat schooldirecteuren kunnen doen om kwaliteit te verbeteren. Nadruk ligt hierbij op hoe het vermogen van leraren om op professionele wijze om te gaan met uitdagingen in het onderwijs kan worden gestimuleerd en hoe interne leerprocessen op gang kunnen worden gebracht.

Nina van Loon is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op motivatie voor de publieke zaak en kwaliteit van dienstverlening. Zij werkt nu als adviseur voor PBLQ, adviesbureau voor verandervraagstukken in de informatiesamenleving. Daarnaast werkt zij als Assistant-Professor aan de Universiteit van Aarhus (Denemarken) waar zij onderzoek doet naar governance in de zorg door via externe prikkels te sturen versus het stimuleren van interne leerprocessen.