aanmelder.nl, eenvoudig evenementen organiseren

1e Diëtisten- en Mondhygiënsten Congres

1e Diëtisten- en Mondhygiënisten Congres


Op vrijdag 24 november 2017 vindt het 1e Diëtisten- en Mondhygiënsten Congres plaats.

Informeer je als diëtist wel eens naar de mondgezondheid van diabetespatiënten? En wat weet je als mondhygiënist van (voedings)adviezen aan deze groep? Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet direct relevant voor je behandeling, maar er zijn veel raakvlakken!

Diabetes van twee kanten bekeken
Ontstekingen in de mond kunnen een aanwijzing zijn voor diabetes. Wanneer bloedglucosespiegels schommelen en een diabetespatiënt slecht is ingesteld, is de bescherming tegen ontstekingen verminderd. Daarbij lijkt de aanwezigheid van bijvoorbeeld parodontitis een negatief effect te hebben op de bloedglucosespiegel. De behandeling van parodontitis en het normaliseren van de bloedglucosespiegel hebben dus direct invloed op elkaar. Het immuunsysteem (en ook de microbiota in de darm) speelt hierbij een belangrijke rol.

Welke mechanismes zitten hierachter? Wat is de connectie tussen leefstijl, het microbioom en diabetes en wat betekent dat voor de behandeling van zowel de mondhygiënist als de diëtist?

Beide beroepsgroepen kunnen signaleren, doorverwijzen, samenwerken én kennis delen. De diabetespatiënt profiteert zo optimaal!

Graag tot ziens op 24 november 2017 in Houten!

conferentie organiseren
 conferentie organiseren