De UM Wellbeing Movement biedt jou de unieke kans om deel uit te maken van een familieopstelling!

Een familieopstelling kan je helpen om inzicht te krijgen in onderliggende oorzaken van patronen in je gedrag. Patronen die onderliggende oorzaken kunnen hebben in je familielijn. In elk systeem, elke groepering, bestaan systemische principes die ons beïnvloeden en ons kunnen weerhouden om voluit te leven. Tijdens een opstelling kijken we naar de elementen in jouw leven, hoe deze elkaar beïnvloeden en hoe jouw positie zich daarin verhoudt. Deze inzichten kunnen je helpen om weer voluit je eigen leven te leiden.

 

Praktisch verloop opstelling

 

Tijdens een familieopstelling stelt de cliënt een vraag aan de begeleider die te maken heeft met een terugkerend patroon in gedrag. De begeleider stelt een aantal vragen tijdens het inleidende interview die te maken hebben met de onderliggende gevoelens, praktische informatie over de familieleden en wat de cliënt wil bereiken met de opstelling. Aan de hand van deze informatie wordt een beginopstelling gekozen van representanten, bijvoorbeeld iemand voor de cliënt en diens vader en moeder. Uit de groep representanten kiest de cliënt de mensen uit die gevoelsmatig het beste deze elementen zullen representeren.

 

Alle representanten worden dan in het veld geplaatst. Hieruit komt dus meteen een levend beeld waaruit je kunt ervaren wat er tussen alle elementen gebeurt. Van daaruit zal de begeleider de representanten vragen wat ze ervaren op diens plek om te achterhalen wat de situatie is, waarom het is zoals het is. Daarmee zal de begeleider proberen om de naakte waarheid te onthullen, de kern van de situatie waardoor het patroon is ontstaan. Van daaruit zal de begeleider interventies doen die erop gericht zijn om verlichting te brengen in het systeem. Dit kunnen bijvoorbeeld erkennende zinnen zijn, iets los laten, op je eigen plek gaan staan,... Hiermee komt de opstelling tot een punt waarop de cliënt antwoord heeft op diens vraag, een inzicht heeft en/of een helende beweging voelt richting het vraagstuk.

 

Dan worden de representanten ontslagen en volgt voor de cliënt en de representanten een uitgebreid ritueel als nazorg om de opstelling af te sluiten.

 

Praktische informatie als representant

 

Als representant ga je dus op de plek staan van een familielid of een grootmacht zoals de liefde. Op die plek zul je dingen ervaren die horen bij dit element. Gevoelens, neigingen van waar je wil staan en kijken, wat je wel en niet ziet,... Dit hoort allemaal bij het element dat je representeert.

Deel van de opstelling is dat je dit dus via het representantschap kan delen met de begeleider en de cliënt. Dit gebeurt automatisch en daar hoef je niks voor te doen. Ervaring met representeren is dus niet nodig. Deze gevoelens en ervaringen zijn niet van jou en verdwijnen zodra je ontslagen wordt als representant. Tijdens het ritueel als afsluiting zal de begeleider hier extra zorg voor dragen.

Het kan zijn dat het element dat je representeert iets activeert in je eigen systeem. Dat is onderdeel van het proces en een meerwaarde om mee te doen als representant. De begeleider zal ook hierin zorg voor je dragen.

Een opstelling duurt ongeveer en maximaal drie uur inclusief voor en nazorg.

 

Belangrijk om te weten voor je aanmeldt!!

Er is echte cliënt aanwezig met wiens hulpvraag wordt gewerkt. Alle inhoudelijke informatie die wordt gedeeld is vertrouwelijk.

 

Begeleider: Gerard Bekker