Gala etiquette

Uitnodigen

Als de heer een dame op het oog heeft om hem te vergezellen naar het gala, dient hij dit te laten blijken door middel van een blauwe brief beschreven met een zilveren pen. De dame beantwoordt dit met een roze brief met gouden pen waarin zij de heer uitnodigt op de thee.

Dit theedrinken, is een zeer belangrijke gebeurtenis waarbij het draait om subtiele details. Wanneer de Dame de thee serveert zonder iets erbij, geeft zij hiermee aan niet mee te willen naar het gala. Serveert de Dame echter wel koekjes, dan geeft zij aan mee te willen naar het gala, maar dat de Heer niets extra hoeft te verwachten. Als de Dame gebak bij de thee serveert kan de Heer gerust zijn dat het feest ook na vier uur nog lang zal doorgaan, helemaal wanneer er slagroom op het gebak zit is er geen twijfel meer mogelijk.

Tijdens het drinken van de thee is het voor de dame gebruikelijk om een stukje van de galajurk die op het gala gedragen zal worden tussen de deur van de kast te laten hangen. Zo kan de heer bij het verzorgen van de corsage rekening houden met de kleur van de jurk, zonder de jurk in zijn geheel gezien te hebben.

Kleding

Voor heren is het kledingvoorschrift cravate blanche (white tie) oftewel rokkostuum. Een rokkostuum bestaat uit:

• Rokjas met billentikkers

• Een zwarte pantalon

• Een wit overhemd

• Een gesteven wit vest

• Een witte vlinderdas

• Zwarte sokken

• Lakschoenen

Om zich te onderscheiden van de andere heren kunnen ook manchetknopen, een pochet, een hoge hoed, een wandelstok en een zakhorloge worden toegevoegd aan de kledij. Een normaal horloge is echter uit den boze, gezelligheid kent immers geen tijd.

Uiteraard kan het voorkomen dat de heer niet over een rokkostuum beschikt (al is dit moeilijk voor te stellen, daar we de rokkostuums bijna gratis van de hand doen). In dit geval is het mogelijk om in andere nette avondkleding te komen, echter loopt hij dan het risico verward te worden met een ober waardoor hij de gehele avond heen en weer loopt om de andere gasten van drank te voorzien.

Dames dragen een groot avondtoilet, waarmee bedoeld wordt: Een lange aan de voor- of achterzijde gedecolleteerde japon, (zo goed als) mouwloos Eventueel handschoenen, het meest passend is tot over de ellebogen Eventueel kan ook een avondtasje worden gedragen. Armbanden worden over de handschoenen gedragen, ringen daarentegen eronder. Er dienen geen armbandhorloges gedragen te worden.

Corsage

Traditioneel gezien wordt de corsage verzorgt door de heer in de vorm van een klein bloemetje, liefst passend bij de jurk van de dame. De heer draagt zijn corsage links op de revers van zijn jasje met de bloem opwaarts gericht, de dame draagt haar corsage met de bloem naar beneden gericht.

Tegenwoordig wordt een corsage vaak verzorgt door een groepering, zoals een gilde, jaarclub of dispuut. Dit gebeurt vaak in een ludieke vorm en meestal wordt afgeweken van de traditionele bloem.

Het gala

Uiteraard gelden op het gala ook de normale etiquette. Zo laat de heer de dame voorgaan bij de deur of wanneer men een trap afloopt. Loopt men echter de trap op dan dient de heer voor te gaan om te voorkomen dat deze 'per ongeluk' onder de jurk van de dame kan kijken. Ook helpt de heer de dame met het uit en aantrekken van de jas en zorgt dat deze wordt opgehangen voor de garderobe. Op het einde zorgt de heer ervoor dat ze netjes thuis komt. Eventueel met 'happy ending'.

symposiumregistratie
 symposiumregistratie