Sprekers

Matthijs Buikema is hoofdredacteur bij de Stichting PatientVeilig.nl, een onafhankelijk digitaal medium waar op een toegankelijke en zorgvuldige manier kennis en ervaringen met veilige en onveilige zorg worden beschreven en gedeeld. Hij werkt daarnaast als freelance journalist voor publieks- en vakbladen, produceert video-items en maakt tijdschriften. Zijn specialisatie is patiëntveiligheid. In zijn boek 'Dit nooit meer' vertellen twaalf vooraanstaande artsen openlijk over hun medische fouten. In juni 2011 verscheen van zijn hand het zijn boek 'Onder zeil', een reconstructie van een medische fout in het Havenziekenhuis.

Drs. Marlout Corba is bestuursvoorzitter van de Vereniging van Klachtenfunctionarissen in Instellingen voor Gezondheidszorg (VKIG). De VKIG stelt zich ten doel de kwaliteit van de klachtenopvang en -bemiddeling in de zorg te bevorderen. Voorts wil de VKIG de kennis en vaardigheden van haar leden bewerkstelligen en hun belangen behartigen door profilering van het beroep. Marlout Corba werkt vanuit haar eigen bedrijf als interim manager, vertrouwenspersoon, mediator en trainer.

Prof. mr. Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden en juridisch adviseur/coördinator gezondheidsrecht bij de KNMG. In 2000 promoveerde hij op het proefschrift Gelijke toegang tot de arbeid voor gehandicapten. In de periode 2001-2008 was hij lid/ondervoorzitter van de Commissie gelijke behandeling (CGB). In zijn werkend leven is hij steeds actief in beleids- en onderzoeksfuncties op het snijvlak van gezondheid en recht. Daarnaast is hij onder meer rechter plaatsvervanger en redacteur van verschillende wetenschappelijke tijdschriften.

Marc de Hond is tv- en radio-presentator, ondernemer, documentairemaker, schrijver en rolstoelbasketballer. Na een medisch incident in 2002 raakt hij gedeeltelijk verlamd. Tijdens een intensieve periode van revalidatie die vier jaar in beslag neemt, leerde hij opnieuw staan en korte stukjes lopen. In zijn dagelijks bestaan blijft hij rolstoelafhankelijk. Over de periode van revalidatie, en uiteindelijk acceptatie, schrijft hij het boek ‘Kracht, het nieuwe leven van een optimist’.

Drs. Deborah Lauria is directeur van De Letselschade Raad.

Fleur Mutsaerts, MSc is sinds het afronden van de Master ZorgManagement werkzaam als adviseur binnen de ziekenhuiszorg met als aandachtsgebieden kwaliteit en veiligheid. Sinds 2012 werkzaam als strategisch adviseur in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, waarbij de scope kwaliteit en veiligheid is uitgebreid met diverse ziekenhuis- en stadsbrede project en ontwikkeltrajecten.

Margo van der Staak heeft na de verpleegkundige opleiding gewerkt als verpleegkundige en hoofd Leerhuis. Binnen het gezondheidszorgonderwijs is zij actief als supervisor, coach, trainer en mediator. Sinds 4,5 jaar is zij werkzaam als klachtenfunctionaris in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis.

Drs. Stef Verhoeven is de initiatiefnemer van de Stichting PatiëntVeilig.nl, een onafhankelijk digitaal medium waar op een toegankelijke en zorgvuldige manier kennis en ervaringen met veilige en onveilige zorg worden beschreven en gedeeld. Hij is daarnaast actief als trainer/coach van redacties, interim bladenmaker en verzorgt journalistieke projecten en producties. Jarenlang was hij docent schrijven en bladenmaken op de faculteit Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

Mr. dr. Rolinka Wijne is docent gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, lid-jurist bij de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg te ‘s-Gravenhage en Amsterdam en medewerker bij het wetenschappelijk bureau van een advocatenkantoor. Tevens is zij hoofdredacteur van het online gezondheidsrechtelijke tijdschrift GZR-updates en voert zij diverse opdrachten uit op het terrein van de medische aansprakelijkheid en het gezondheidsrecht. In september 2013 promoveerde zij op het onderwerp ‘Aansprakelijkheid voor zorggerelateerde schade’.

Drs. Anton Zürcher is gynaecoloog LUMC.

registratie congres formulier bouw
 registratie congres formulier bouw