Programma onderdelen

Het programma bestaat uit een drietal presentaties en enkele workshoprondes. Hieronder kunt u alle informatie vinden over de plenaire sessies en de deelsessies.

Plenaire sessies

Mobiliteit van morgen
Er is wereldwijd een grote urbanisatie gaande. Momenteel woont 50% van de totale wereldbevolking in de stad en verwacht wordt dat dit de komende 50 jaar toeneemt tot 75%. Ongeveer 1/3 van de totale energievraag in de stad komt af van mobiliteit. De benzineprijs is de afgelopen jaren gestegen naar een record hoogte van €1,80 per liter en het einde is nog niet in zicht.

Kortom: Mobiliteit in stedelijke gebieden staat onder druk! Welke ontwikkelingen staan ons de komende jaren te wachten? Hoe richten wij mobiliteit de komende jaren in? Hoeveel zuiniger kan de brandstofmotor nog worden? Welke brandstof gaan we in de toekomst gebruiken? Hoe zien de toekomstige auto's er uit?

In een korte lezing van 25 minuten zal ir. Theo Hofman, Ph.D. aan de TU/e, u meenemen in de toekomst van de mobiliteit. Hij zal daarbij de bovenstaande onderwerpen de revue laten passeren.

De raceauto van morgen
Studenten Automotive Technology aan de TU/e zijn momenteel druk bezig met de ontwikkeling van de toekomstige sportauto. Deze auto zal uitgerust zijn met de laatste innovaties en technieken, niet alleen ten behoeve van het gebruiksgemak, maar op het gebied van energie en uitstoot.

Praktische verbeterslagen voor huidige vervoersbewegingen
Als onderneming kunt u een gratis advies krijgen om uw mobiliteitsbehoefte te vergroenen en kosten te besparen.
HetEnergieBureau is een geselecteerd adviseur voor het uitvoeren van Uitnodiging bijeenkomst mobiliteitsscans, waarvan de kosten worden vergoed door een Rijkssubsidie.

In een korte lezing zal Jeroen van Gestel uitleggen wat de mobiliteitsvoucher precies is en op welke manier deze voor u voordelig is.

Deelsessies

Mobiliteit in 2040
De mogelijkheden om duurzamer om te gaan met mobiliteit zijn legio. Denk aan het verminderen van mobiliteit, stimuleren van fietsgebruik, alternatieve brandstoffen en elektrisch vervoer. Hoe bepaald u nu op welke ontwikkeling u in moet springen?

Hiervoor is het nodig om inzicht te krijgen hoe mobiliteit er in de toekomst uit gaat zien. Hoewel dit niet te voorspellen is, zijn er wel een aantal belangrijke trends zichtbaar.

In een interactief debat wordt de mobiliteit van de toekomst onder de loep genomen.

Mobiliteitsscan organisaties
Inzicht in de mobiliteitsbehoefte van uw organisatie en uw medewerkers is de laatste tijd weer sterk actueel geworden. Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer kan uw medewerkers flink in de portemonnee raken. Hoe kunt u er als werkgever voor zorgen dat uw medewerkertevredenheid op peil blijft? Welke alternatieven kunt u aanreiken? Wat te denken van thuiswerken, een fietsvergoeding, vergoeding voor een (elektrische) scooter of een verhuiskostenvergoeding?

De mogelijkheden worden op een rijtje gezet en in de groep bediscussieerd.

Wat kost elektrisch rijden?
Het maakt nogal wat uit of u particulier bent, ondernemer of een non-profit organisatie. Wat dat uitmaakt komt in deze werksessie aan de orde. Daarnaast zal ook gesproken worden over kilometerkostprijzen en afschrijvingen. De werkelijke kosten zitten vaak verscholen in niet zichtbare elementen. Tijdens deze sessie proberen we die boven tafel te krijgen.

Proefrit elektrische auto
Heeft u al ooit in een elektrische auto gereden? Driessen Autogroep, Arend Renault en EMA Mercedes zijn aanwezig en geven u de mogelijkheid een proefrit te maken in de elektrische modellen uit hun assortiment.

Rijden op groengas
Ondanks dat dit bij velen nog vrij onbekend is, is het rijden op aardgas of groengas een zeer aantrekkelijk alternatief voor de gebruikelijke brandstoffen diesel en benzine. De brandstofkosten liggen duidelijk lager en er is inmiddels een dekkend netwerk van tankstations.

In deze sessie worden de voor- en nadelen van het rijden op gas op een rijtje gezet. Daarna wordt een fictief wagenpark onder de loep genomen. Samen met de groep wordt voor dit wagenpark de toepasbaarheid van groen gas, de kosten en opbrengsten bediscussieerd.

Parkeerbeleid lokale overheden
Hoe kunnen gemeenten de eigenaren van elektrische auto’s stimuleren? Waar moeten oplaadpalen komen en met welke aspecten moet de gemeente rekening houden? In deze deelsessie komen de mogelijkheden op een praktische manier aan bod.

eventregistratie
 eventregistratie