Energietransitie seminar 2019

Energietransitie seminar 2019

17 oktober 2019

13:30 - 14:00

Ontvangst

14:00 - 14:15

Welkom door de IA Groep & dagvoorzitter Frans Miggelbrink

14:15 - 14:45

Radjes Mangroe | Engie

Radjes Mangroe (MSc Electrical Engineering) is al ruim 20 jaar werkzaam binnen ENGIE en heeft diverse functies behartigd; van de energie divisie als manager van diverse energiecentrales tot de wereldwijde energie handelsafdeling. Momenteel is Radjes Chief Sustainability Officer en daarmee verantwoordelijk voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen van ENGIE.

Radjes heeft door zijn ervaring op diverse vlakken een zeer brede blik op de energiebehoefte, beschikbaarheid van dragers en opslag systemen en het politieke en maatschappelijke spel waar deze aan onderhevig is. Dit zal ook het onderwerp van Radjes presentatie zijn.

14:45 - 15:15

Maarten van Riet | Qirion

Maarten van Riet (MSc Electrical Engineering) startte zijn carrière 40 jaar geleden bij de PGEM, een bedrijf wat de meeste zullen kennen als het huidige Qirion.

Maarten heeft gewerkt als projectmanager voor grote 50 en 150kV grids, sinds 1994 is hij manager R&D binnen Alliander. Zijn kennis over grids, elektrotechnische componenten als kabels, transformatoren, schakel, beveiliging equipment en automatisering geven hem de bijnaam “Willie Wortel van Alliander”.

Maarten is in 2016 genomineerd met de Hidden Nijland Rede, De Hidde Nijland rede wordt elke 4 jaar uitgesproken door een persoon die zijn sporen in de elektrische energietechniek verdiend heeft.
Maarten zal ingaan op de visie van Alliander over het oplossen van toekomstige energievraagstukken. 

15:15 - 15:45

Arjen Jongepier | Enduris

Arjen Jongepier, in 1989 afgestudeerd ingenieur in energievoorzieningssystemen, houdt zich al meer dan 30 jaar actief bezig met de duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van energie. Met een lange termijn visie en back casting komt hij tot interessante, vaak verhelderende en soms verwarrende inzichten en adviezen. Zo durft hij te voorspellen dat het energiesysteem van de toekomst verdacht veel lijkt op het energiesysteem van het verleden: en hij vertrouwt er ook op dat innovatieve ondernemers belangrijker zijn als trendsetter dan futurologen als trendwatcher. Zijn boodschap is dan ook: niet wachten tot er een markt is, maar zorgen dat er een markt ontstaat.

Titel van de presentatie: Zonder waterstof geen energietransitie

15:45 - 16:15

Pauze

16:15 - 16:45

Laura Funke | FrieslandCampina

Subject Matter Expert / EPC Manager Utilities en HVAC

Laura Funke heeft een brede ervaring met onderhoud en nieuwbouw van diverse utilities en HVAC voor de industrie. Binnen de huidige functie van subject matter expert utilities & HVAC bij FrieslandCampina is Laura verantwoordelijk voor standaardisatie en kennisoverdracht binnen het bedrijf. Omdat de opwekking van energie nauw samenhangt met duurzaamheid, is dit ook een van haar focusgebieden.

Laura  support het bedrijf met haar technische kennis in de energietransitie. De presentatie zal gaan over de impact en het verloop van de transitie binnen FrieslandCampina.

16:45 - 17:15

Mark Breed & Bo Cornelissen  | Teijin Aramid

Mark Breed, Eco Economic Business ontwikkelaar (MSc, Scheikundige Technologie) is sinds 2001 werkzaam bij Teijin. Teijin is een Japans bedrijf met wereldwijd vestigingen. In Nederland wordt de supersterke vezel Twaron® geproduceerd. Na een carrière binnen manufacturing in verschillende functies, gerelateerd aan procesontwikkeling, veiligheid en productontwikkeling, werkt Mark nu aan de ontwikkeling van nieuwe business met zowel een economische als ecologische beschouwing. De energietransitie en rol van waterstof hierin is één van de aandachtsgebieden. Onze visie is dat waterstof een belangrijke schakel wordt om de energietransitie in voldoende mate te realiseren. Waterstof infrastructuur is daarbij essentieel.

Bo Cornelissen werkt sinds 2013 bij de research afdeling van Teijin Aramid aan de applicatie en verwerking van aramide garens. Na zijn studie werktuigbouwkunde is hij gepromoveerd op het gebied van wrijving van high performance vezels. Hij werkt aan nieuwe toepassingen en markten voor aramide en helpt in die rol ook klanten om de aramides in hun producten optimaal te benutten. Samen met collega’s van verschillende afdelingen brengt hij de mogelijkheden voor het gebruik van aramide in de waterstof infrastructuur in kaart. Dit zal ook het technisch onderdeel van de gehele presentatie zijn.

Titel van de presentatie: Waterstof infrastructuur, de verbindende factor tussen energievraag en energieaanbod in een duurzaam energiesysteem’’
 

17:15 - 17:30

Einde laatste lezing / discussie

17:30 - 19:00

Diner

registratie congres formulier bouw
 registratie congres formulier bouw