InnoFest: Startup Edition YES!Delft

InnoFest: Startup Edition YES!Delft

Ateliers

Atelier 1 - Lean Canvas: Leer van jouw klanten zonder een oplossing te bouwen

Tijdens dit atelier ga je aan de slag met het lean canvas. Het doel van het lean canvas is dat je focust op echte problemen van (toekomstige) klanten. Veel startups starten met de oplossing in gedachten - het briljante idee. Maar vaak ligt er geen probleem en geen (potentiële) klant aan ten grondslag. Daardoor is de oplossing, het prototype of het eindproduct gebaseerd op veel aannames die niet gevalideerd zijn. Vaak is dit de belangrijkste reden waarom startups falen. In dit atelier leer je de methodiek om lean te experimenteren en in een vroegtijdig stadium, zonder dat je veel tijd, geld en middelen hebt ingezet, te achterhalen of je startup levensvatbaar is.  

 Expert: Niek Karsmakers

Niek Karsmakers studeerde technische bedrijfskunde aan de TU/e en richtte daar zijn eerste adviesbureau Crystal Advice op. Na zijn studie begon Niek als trainee binnen het YSE program van Kirkman Company. Al snel pakte hij extra projecten op waaronder het interviewen van 30 CEO’s dat resulteerde in het boek “No Guts, No Story”. Tijdens zijn korte loopbaan als consultant kwam hij erachter dat ondernemen zijn werkelijke passie is. Hij nam ontslag en startte Aimforthemoon dat een groep van zelfstandige, jonge ondernemers verbindt die de ambitie hebben om nieuwe, schaalbare, impactvolle waarde te creëren. De ondernemers geloven dat ze vanaf de start moeten samenwerken met grote organisaties volgens de formule: "IMPACT =  CREATABLITY (startup teams) + SCALABILITY (grote organisaties)". Aimforthemoon werkt o.a. samen met organisaties als eBay, Randstad, Independer, Reed Business, PostNL en KPN.

 

Atelier 2 - Kick off Crowdfunding Atelier

Wat zijn de ontwikkelingen van crowdfunding in Nederland? Welke vormen van crowdfunding zijn er en wat zijn nu precies de do's en don'ts? En hoe kunnen startups in de cleantech gebruik maken van deze ontwikkeling in financiering?

Tijdens die atelier zal een expert van Douw&Koren alle ins en outs, en ervaringen met crowdfunding delen. Wat zijn de (on)mogelijkheden en welke projecten blijken geschikter voor deze vorm van financiering? Aan de hand van geslaagde en minder geslaagde voorbeelden legt hij een stevige basis. Daarna worden tips en tools aangereikt, waaronder het Crowdfunding Canvas Model, waarmee je aan de slag kunt met de voorbereiding van een eigen crowdfunding campagne. 

 Expert: Gijsbert Koren

Gijsbert Koren is mede-oprichter van The Proejct App en Douw&Koren. Douw&Koren geldt in binnen- en buitenland als de autoriteit op het gebied van crowdfunding, met jarenlange ervaring in het maken en begeleiden van campagnes. Door middel van workshops, lezingen, coaching, strategisch advies en onderzoek, introduceert het bureau het fenomeen crowdfunding bij het grote publiek. 

 

Atelier 3 - Qredits: van plan tot financiering (MKB krediet tot €250.000 en coaching)

Maak kennis met een nieuwe financier in Nederland. Maak kennis met Qredits. Qredits verstrekt kredieten tot 250.000 Euro aan (startende) ondernemers in Nederland. Wat Qredits uniek maakt is haar persoonlijke manier van screenen van aanvragen en een uitgebreid coachingsprogramma. Wil je meer weten over hoe Qredits werkt, sluit je dan aan bij dit atelier.  

 Expert: Louise Bokhoven

Louise startte in 2009 bij het Ministerie van Economische Zaken als beleidsmedewerker (micro)financiering van ondernemers in Nederland. Vanaf 2011 is zij werkzaam bij Qredits als beleidsmedewerker. Vanuit deze functie heeft Louise een goed beeld van het financieringslandschap in Nederland en kan ze je inzicht geven in de screening bij Qredits en je informeren over coachingstrajecten die Qredits aanbiedt. 

 

Atelier 4 - Sold in 60 Seconds: De kunst van een authentieke pitch

Als onndernemer moet je in staat zijn op elk moment van de dag jouw product, idee of verhaal te pitchen. Dit doe je niet alleen voor het verzamelen van geld, maar juist ook om klanten te binden, nieuwe collega's te werven, partnerships te bouwen of misschien wel simpelweg jouw passie te delen met de buurvrouw. Tijdens dit altelier ga je aan de slag met verschillende methoden en technieken voor een authentieke pitch. Aan het einde van het atelier heb je een toolbox om mee te oefenen, zodat je jouw verhaal kan aanpassen en overbrengen aan jouw doelgroep. Ervaar zelf de kracht van een goede pitch en verkoop jouw product, idee of dienst binnen 60 seconden. 

 Expert: Margriet Buseman

Margriet is onderdeel van Aimforthemoon, een groep van zelfstandige, jonge ondernemers die de ambitie hebben om nieuwe, schaalbare en impactvolle waarde te creëren. De ondernemers geloven dat ze vanaf de start moeten samenwerken met grote organisaties volgens de formule: "IMPACT = CREATABLITY (startup teams) + SCALABILITY (grote organisaties)". Aimforthemoon werkt o.a. samen met organisaties als eBay, Randstad, Independer, Reed Business, PostNL en KPN. Margriet focust binnen Aimforthemoon onder andere op het opzetten van Aimforthemoon Academy, een initiatief om ondernemerschapservaringen en kennis actief te delen door middel van trainingen en workshops. 
 

 

Atelier 5 - Starting-up in de Delta

Heb jij een goed idee? Wil jij aan de slag? Weet jij welke organisaties jou verder kunnen helpen met jouw innovatie? Zijn jouw antwoorden ja-ja-nee? Doe mee met ons ‘Starting-up in de Delta’-atelier en leer Rotterdam kennen als de hotspot voor jou als ondernemer. Met YES!Delft, Erasmus Centre for Entrepreneurship, RDM Campus en de komst van Cambridge Innovation Center is de regio Rotterdam perfect toegerust om jouw cleantech start-up verder te laten groeien.

Tijdens het atelier laten wij aan de hand van de regiokaart zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Loop langs de kaart, stel een vraag en ontdek wat de regio te bieden heeft.

 Expert: Harald Blonk

Het atelier wordt ingevuld door Harald Bonk, Martin Luxemburg en Brend Kouwenhoven en is een co-productie van de ‘incubators’ en InnovationQuarter, Rotterdam Partners, Havenbedrijf Rotterdam en Gemeente Rotterdam. Als samenwerkende partners helpen wij ondernemers vanuit onze kracht met hun business. Wij beschikken over een groot netwerk met interessante ingangen bij kleine, middelgrote en hele grote bedrijven, universiteiten en investeerders. Wij kennen de stad en regio als geen ander, dragen bij aan business development en bieden allerlei podia om bedrijven op de juiste manier en bij het juiste publiek onder de aandacht te brengen.

 

Atelier 6 - Financieringskansen in de regio

Welke kansen bieden deze regionale fondsen voor u als ondernemer? Hoe krijgt u meer inzicht in uw kansen in de regio? En hoe speelt u hier het beste op in? Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden best practices gedeeld. Leon Pulles (accountmanager bij een Regionaal Energiefonds en sr. investeringsadviseur bij Royal HaskoningDHV) verzorgt dit atelier.

 Expert: Leon Pulles

Leon heeft 25 jaar ervaring met energie projecten en cleantech investeringen. Hij is verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling, financiering en realisatie van een uitgebreide portefeuille van investeringen. Leon creëert en toont leiderschap in Energy Investment Management. Op dit moment is hij accountmanager bij een Regionaal Energiefonds en sr. investeringsadviseur bij Royal HaskoningDHV.

event registration
 event registration