Workshops

1. Betrek de informele zorg bij infectiepreventie

De langdurige zorg verandert snel en voortdurend. We werken steeds meer samen met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers. Zij hebben een belangrijke rol in de zorg en ondersteuning van cliënten, ook in het verpleeghuis. Wat betekent dit voor infectiepreventie en welke rol kan informele zorg hierin spelen? Wat is ervoor nodig om hier in de praktijk aandacht voor te hebben? Tijdens deze workshop delen we inzichten uit een verkenning en geven we praktische tips. Samen met andere deelnemers verken je wat voor jou de mogelijkheden zijn. Uiteraard is de inbreng van jouw eigen ervaringen meer dan welkom.

Verzorgd door: Karlijn Nanninga, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Loreen Loman, adviseur Kennismanagement (Vilans)

2. Maak het verschil door goed samen te werken met leidinggevende, aandachtsvelder en team

Infectiepreventie, zo belangrijk voor de cliënt en voor jou. Dat weet je natuurlijk al. Maar je kunt het helaas niet alleen. Goed hygiënisch werken vraagt ieders inzet en goed samenwerken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat in de hectiek van alledag? In deze workshop nemen we met humor de samenwerking tussen aandachtsvelder, team en leidinggevende onder de loep. Acteurs spelen herkenbare situaties waardoor jij in de spiegel kunt kijken. Wat gaat er goed? Wat gaat er mis? En hoe kan de samenwerking anders? Je gaat weg met concrete ideeën over hoe je die samenwerking morgen al kunt verbeteren. En wat je kunt doen om je collega’s te motiveren? Deze workshop wordt door V&VN en ActiZ samen gegeven, zo geven we direct het goede voorbeeld van samenwerken. En omdat goede samenwerking tijd en aandacht vraagt, duurt deze workshop 2 uur (twee workshoprondes).

Verzorgd door: Nicolet van Eerd, organisatiecoach (ActiZ) en Patricia van den Brink, organisatiecoach (V&VN)

3. Zet met jouw team stappen in infectiepreventie bij mensen thuis

Hoe ga je om met veel verschillende contactmomenten, diverse woningen en voorkeuren van cliënten. Wat is hierbij van belang voor hygiënisch werken? Hoe doorbreek je bijvoorbeeld de besmettingscyclus, bij een individuele cliënt, maar ook tussen cliënten op de routes? Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met praktische tips en wisselen we ervaringen met elkaar uit. Na afloop van deze workshop ga je weg met meer kennis van de eerste stappen die je kunt zetten. Daarmee kun je de slag met goede infectiepreventie in jouw thuiszorgteam.

Verzorgd door: Judith Reinhard, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Marloes Keulemans, adviseur Leren & Veranderen (Vilans)

4. Werk veilig door goed gebruik van handschoenen in de thuiszorg

Goed handschoenengebruik kan voorkomen dat micro-organismen zich verspreiden van de ene naar de andere cliënt. Tijdens deze workshop leer je van alles over het gebruik van handschoenen in de thuiszorg. Want in welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Na de workshop ga jij naar huis met goede informatie, leuke weetjes en nog meer de touwtjes (voor meer veiligheid) in eigen handen.

Verzorgd door: Siham Sbai, projectleider HIP in de thuiszorg (Rezisto) en Maria Kwint, beleidsmedewerker kwaliteit (Archipel Thuis)

5. Neem een kijkje in de praktijk van Zorggroep Marijke

Het is belangrijk dat elke medewerker binnen je organisatie bijdraagt aan het schoon en veilig werken. Of het nu gaat om een beleidsmaker, zorgverlener of facilitair medewerker: het belang van infectiepreventie vereist bewustzijn bij iedereen. In deze workshop bieden we je, aan de hand van een praktijkvoorbeeld, praktische handvatten voor hoe je dat voor elkaar krijgt. Zo is Zorggroep Marijke uit Doorn al actief aan de slag is geweest met het inbedden van infectiepreventie in de organisatie. Tijdens deze workshop geeft de zorggroep een kijkje in haar keuken.

Verzorgd door: Lotte Smit, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Zorggroep Marijke

6. Navigeer door nieuwe infectiepreventierichtlijnen in de langdurige zorg

De wereld van infectiepreventie verandert aanzienlijk. Zo vervangen de nieuwe SRI-richtlijnen (van Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie) de richtlijnen van de WIP (Werkgroep Infectiepreventie). De eerste nieuwe richtlijnen werden vorig jaar gepubliceerd, waaronder Handhygiëne & Persoonlijke hygiëne van medewerkers, Isolatie, MRSA, BRMO en Opvang en afvoer van urine en feces. Sommige richtlijnen bleken minder geschikt voor toepassing in de langdurige zorg. Daarom past SKILZ (onderdeel van het SRI) deze richtlijnen nu aan de praktijk aan. Tijdens onze interactieve workshop gaan we verder in op de ontwikkeling van de nieuwe richtlijnen en hoe je ze kunt lezen, implementeert en toepast binnen jouw zorgorganisatie.

Verzorgd door: Femke Aanhane, programmaleider richtlijnontwikkeling (SKILZ) en Julia Morber, procesbegeleider richtlijnontwikkeling / deskundige infectiepreventie (SKILZ)

7. Maak van schone en lege handen een nieuwe gewoonte

Het werken met schone en lege handen kan een uitdaging zijn. Het dragen van sieraden, zoals een trouwring, raakt aan iemands identiteit. Hierover in gesprek gaan met een collega’s kan daarom lastig zijn. Tijdens deze workshop kijken we door de bril van gedragsverandering naar dit thema, om zo te kunnen zien welke factoren van invloed zijn op het gedrag. Samen gaan we op zoek naar oplossingen om deze uitdaging aan te pakken. Laat je in deze workshop inspireren en ontvang praktische handvatten om het werken met schone en lege handen een boost te geven.

Verzorgd door: Simone van Vugt, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Valerie de Groot, onderzoeker (Vilans)

8. Ga duurzaam om met handschoenen

In de praktijk worden er veel handschoenen gedragen, terwijl dit niet altijd nodig is. Op veel momenten is het toepassen van handhygiëne voldoende. Wanneer je handschoenen alleen draagt bij de juiste indicaties, vermindert dit onnodige CO2-uitstoot en zorgt het óók nog voor betere infectiepreventie. In deze workshop geven we handvatten voor het bevorderen van handhygiëne én het verminderen van handschoengebruik binnen de zorg. We leveren praktische voorbeelden en bieden een Toolkit aan waarmee je zelf aan de slag kunt gaan binnen je organisatie. Zo gaan infectiepreventie en duurzaamheid hand in hand.

Verzorgd door: Lisette Brakert, Deskundige Infectiepreventie Isala & lid van het Green Team Infectiepreventie NL en Lindsay Kroon-de Keizer, Deskundige Infectiepreventie Reinier de Graag Gasthuis & lid van het Green Team Infectiepreventie NL

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren