Internet of Things Day Rotterdam 2019

Het Internet verbindt niet alleen mensen, maar ook dingen en mensen met dingen. Het brengt connectiviteit naar een nieuw niveau, maakt innovatie mogelijk, maar vraagt ook om exploratie, onderzoek en debat. Meer dan ooit wordt gediscussieerd over de maatschappelijke, politieke en ethische kwesties over het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie. Op dinsdag 9 april vindt de Rotterdamse editie van de International Internet of Things Day plaats.

Deze dag biedt je een programma vol interessante workshops, boeiende discussiepanels, aansprekende keynotes en uitdagende lectures. Daarnaast is er een hackathon. Het programma is gericht op ondernemers, beleidsmakers, experts, onderzoekers, docenten en studenten en vindt plaats in Het Nieuwe Instituut Rotterdam vanaf 09:00 uur (inloop). 

Who’s in Charge?

We nemen je mee langs verschillende kwesties omtrent IoT, aan de hand van het centrale thema ‘Who’s in Charge?’. Het huidige debat over IoT, Kunstmatige Intelligentie en Big Data gaat meer dan ooit over de vraag: wie is verantwoordelijk voor en heeft zeggenschap over het nieuwe technologisch en maatschappelijk systeem, dat tot stand komt door de digitaal verbonden mensen en objecten? De invloed ervan op de vormgeving van onze maatschappij en cultuur wordt immer steeds groter. Welke rol valt toe aan de bedrijven, zoals grote tech-bedrijven? Wat moet de overheid en de staat doen? Waar staat de burger in dit spel?

Keynotes

We zijn verheugd Professor William Uricchio te mogen verwelkomen als openingsspreker en keynoter van IoT Rotterdam 2019. Uricchio is als hoogleraar comparative mediastudies verbonden aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (USA). Hij vertelt over Internet of Things als Storytelling-technologie: hoe kunstmatige intelligentie gebruikersverhalen genereert uit de interactie tussen mensen en sensoren. De dag wordt afgesloten door Denis ‘Jaromil’ Rojo, directeur van Dyne.or foundation met ‘In the Internet of Things something lies between security and peace’.

We bieden je verder een parallel programma met keuze tussen workshops, lezingen met vraag en antwoord en debatten, die worden afgetrapt met een statement door een speciale gast.

Lezingen

Alwin Bakker, directeur van het Future Mobillity Network gaat in zijn lezing in op de toekomst van mobiliteit in het tijdperk van IoT. Florian Cramer (Hogeschool Rotterdam) geeft artistieke kritiek op de tech ontwikkelingen in zijn lezing ‘The crapularity is here’. Elisa Giaccardi en Iskander Smit (TU Delft) gaan in op de betekenis van de menselijke factor binnen de door tech gedomineerde ontwikkelingen.

Workshops

In de eerste workshop gaan we samen de straat op om te zien hoe dingen data verzamelen. Jasper Schelling, docent bij CMI, neemt onder de loep hoe kunstmatige intelligentie de mediascene verandert. Ten slotte wordt in de workshop Killer Robots, onder leiding van docente Technische Informatica Ornella Schavemaker-Piva, onderzocht of en hoe je er een zelf kunt bouwen met elektronicacomponenten.

Discussiepanels

In de discussiepanels gaan deelnemers en sprekers met elkaar in debat over verschillende kwesties omtrent IoT. William Uricchio gaat in gesprek over zijn keynote: de rol en het belang van Internet of Things als Storytelling-technologie. Maaike Harbers, lector Creating 010, stelt de grote invloed van algoritmes in sociale media en de wijze waarop ze filterbubbels creëren, ter discussie. In het laatste discussiepanel zal Ron Bormans (voorzitter College van Bestuur, Hogeschool Rotterdam) ingaan op de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg en de veranderingen die dat teweeg brengen.

Hackaton 'Stay in Charge!'

Deelnemers aan de hackaton worden uitgedaagd applicaties te ontwikkelen die burgers in staat stellen controle te houden over hun data: ‘Stay in Charge!’ Ze bouwen voort op ‘Dowse’: een open source software platform dat je in staat stelt je eigen data te managen. De aftrap van de hackathon is op maandagavond 8 april. Het ontwikkelwerk en de bouwwerkzaamheden starten in de ochtend van 9 april, in Het Nieuwe Instituut Rotterdam. 

 

Internet of Things Rotterdam wordt afgesloten met de hackathon pitches, een netwerkborrel en de prijsuitreiking van het beste hackathon ‘Stay in Charge’-concept.

 

De Rotterdamse IoT dagen zijn een productie van Kenniscentrum Creating 010 in samenwerking met het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie van Hogeschool Rotterdam.