Als organisaties ook in de toekomst relevant willen zijn, zullen ze een cultuur moeten hebben die in het teken staat van continu ontwikkelen. Een cultuur waarin presteren niet de enige graadmeter voor succes is, maar waar verbeteren, ontwikkelen en veranderen net zo belangrijk zijn.

De mindsettheorie

In de wetenschap wordt een onderscheid gemaakt tussen de fixed mindset en de growth mindset. Wanneer iemand een fixed mindset heeft, gelooft hij/zij dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Als iets niet lukt, kun je het niet. Je hoeft niet door te zetten, want het gaat de tweede of derde keer ook niet lukken, is de gedachte.

Wanneer iemand een growth mindset heeft, denkt hij/zij denkt dat persoonlijke ontwikkeling mogelijk is. Wanneer ze nieuwe dingen proberen, laten ze zich niet tegenhouden door het risico op fouten, maar zien dit als een kans om te leren. Als we klein zijn hebben we allemaal een growth mindset. Elk kind denkt dat het kan leren lopen. Gedurende onze schoolcarrière krijgen we door de omgeving waarin we leven steeds
vaker een fixed mindset. We hebben niet de hele tijd een fixed of een growth mindset. Het wisselt elkaar af.

Een fixed mindset organisatiescultuur

Om in meer situaties, vaker een growth mindset te hebben, moet je hier zelf aandacht aan besteden, maar ook je omgeving moet er ruimte voor geven. In het bedrijfsleven wordt intelligentie vaak als hoogste goed wordt gezien. Medewerkers zullen hun best doen om zo slim mogelijk over te komen. Ze zijn competitief, staan zichzelf geen fouten toe en nemen daarom minder risico’s. Of, als ze wel fouten maken, verzwijgen ze deze of schuiven de schuld af op anderen. Bedrijven waar geen risico’s worden genomen, hebben moeite met vernieuwen en gaan achter de feiten  anlopen. Een verandering wordt al snel gezien als een bedreiging. Met een growth mindset zie je dit juist als een kans zien om iets nieuws te leren.

Een growth mindset organisatiecultuur

Je kunt medewerkers stimuleren om een growth mindset te hebben. Door een omgeving te creëren waarin fouten mogen worden gemaakt en men om hulp kan vragen, vorm je een open cultuur. Ook doorgroeimogelijkheden en een opleidingsprogramma voor medewerkers laten zien dat de organisatie gelooft in persoonlijke groei. De bedrijfstop kan het goede voorbeeld geven door hiernaar te handelen. Dit gedrag wordt gekopieerd door het middenmanegement in hun eigen team en zo ontstaat er geleidelijk
aan een organisatiebrede cultuur waar de growth mindset gestimuleerd wordt. Medewerkers met een growth mindset denken creatiever en vernieuwender en nemen verantwoordelijkheid voor (nieuwe) taken.
Op dit congres krijg je informatie over de Mindsettheorie en over hoe je bouwt aan een Growth Mindsetcultuur, voor groei van medewerkers én uw organisatie.

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren