Kennissessies
 

De kennissessies vinden allemaal twee keer plaats, dus u kunt zich voor twee verschillende sessies aanmelden. Hieronder een korte toelichting op de sessies.

 • Taboes bij schuldenaren (alleen in ronde 2)
  “Ik ben blij dat ik toch naar een instantie ben gegaan. Het is hard, je moet met je billen bloot. Maar mijn bel staat weer aan. Ik durf mijn kleinkinderen weer te laten komen. Ik maak mijn brievenbus weer open. Als je er doorheen bent, voel je je de koning te rijk.’ Cora en andere schuldenambassadeurs vertellen hoe zij het taboe op schulden zelf hebben ervaren en hoe ze hier doorheen zijn gebroken.
   
 • Professionals doorbreken taboes
  Sommige professionals hebben het doorbreken van het taboe op schulden al goed in de vingers. Anya Wiersma is op 6 december 2018 verkozen tot Schuldhulpverlener van het jaar. De verkiezing is georganiseerd door de stichting Schouders eronder. Wiersma vertelt over haar ervaringen en hoe zij zelf het taboe rondom schulden doorbreekt.
   
 • Wetswijziging uitwisseling persoonsgegevens t.b.v. de brede schuldenaanpak
  De wetswijziging ‘Gemeentelijke schuldhulpverlening t.b.v. de uitwisseling van persoonsgegevens’ maakt het mogelijk om persoonsgegevens uit te wisselen ten behoeve van vroegsignalering van schulden. Pieter Roos (SZW) vertelt wat deze wetswijzing betekent voor de brede schuldenaanpak en hoe deze kan helpen bij het doorbreken van taboes.
   
 • Jongeren en schulden
  Diversion is een bureau voor maatschappelijke innovatie, dat sinds 2003 met jonge rolmodellen (peer educators) maatschappelijke taboethema’s bespreekbaar maakt in de klas. In het programma MoneyWays maken deze peer educators door heel Nederland de sociaal-emotionele kant van schulden bespreekbaar. Mede op basis van alle opgedane kennis bracht Diversion dit jaar Het Grote Schulden Preventieboek uit, waarin zij pleit voor een andere kijk op financiële educatie, en iedereen die een substantiële bijdrage kan leveren aan het voorkomen van schulden onder jongeren inspireert de handschoen op te pakken. Tijdens deze kennissessie vertelt Diversion samen met een peer educator hoe zij het gesprek met jongeren aangaan over geldproblemen en het hebben van schulden.
   
 • Hoe kan wetenschappelijke kennis taboes wegnemen?
  Ook professionals in de schuldhulp worden vaak onbewust geleid door subjectieve veronderstellingen over het gedrag van schuldenaren en mensen in armoede. Gedegen wetenschappelijke kennis kan deze veronderstellingen wegenemen en zo helpen om met een meer open blik het gesprek met schuldenaren aan te gaan.
   
 • Wijzer in geldzaken
  Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Hierin bundelen partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Tijdens de kennissessie krijgt u inzicht in de mogelijkheden die dit initiatief u als professional kan bieden.

 

congresregistratie
 congresregistratie