Ongehoord, ongezien:​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Kwetsbaarheid in het strafrecht

23-mei-2024 | Koninklijk Instituut voor de Tropen

Sprekers

Keynote spreker: Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming

Franc Weerwind is demissionair minister voor Rechtsbescherming namens D66 in het kabinet-Rutte IV. Hij gaat in zijn keynote onder meer in op de verbinding tussen de kwetsbaarheid van het strafrechtsysteem, de mens die hierin beland en dat tegen de achtergrond van de rechtstaat.

Keynote spreker: Ybo Buruma, Raadsheer Hoge Raad

Ybo Buruma is raadsheer in de Hoge Raad. Hij is emeritus hoogleraar Rechtsstaat aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eerder was hij daar hoogleraar Straf en strafprocesrecht en kernstaflid voor de Parlementaire Enquêtecommissie Opsporingsmethoden.

Keynote spreker: Yarin Eski, Universitair hoofddocent Bestuurskunde, Vrije Universiteit, Amsterdam

Yarin Eski is universitair hoofddocent in Bestuurskunde en doet onderzoek naar en op het snijvlak van criminologie, governance en policing, in het bijzonder in het maritieme en ruimtevaartdomein. Hij is co-director van het Resilience, Security and Civil Unrest (ReSCU) R&I Lab aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Hij heeft verschillende onderzoeksprojecten gedraaid op onder andere de aanpak van drugscriminaliteit in havens, bewustzijn over statelijke dreiging, luxury surveillance, en is auteur van onder meer  Policing, Port Security and Crime Control (2016), A Criminological Biography of an Arms Trader (2022), Genocide and Victimology (2021), Maritime Crime and Policing (2023, met Martin Wright), A Criminology of the Human Species (2023) en Crime, Criminal Justice & Ethics in Outer Space: International Perspectives (te verschijnen 2024). Als bestuurskundig criminoloog heeft hij een theoretische interesse in minderjarige uithalers in de haven als ‘kindsoldaten’, waarover hij zal presenteren.

Keynote spreker: Jan Meeus, misdaadjournalist NRC

Jan Meeus doet voor NRC Handelsblad onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Nederland. Bij Nieuw Amsterdam verschenen eerder Verraad, de veelgeprezen misdaadbiografie van Willem Holleeder en de bestseller De Schiedamse cocaïnemaffia. Hij is tevens de maker van de succesvolle NRC-podcast Cocaïnekoorts’.

Keynote spreker: Annette Nobuntu Mul, hoofddocent opleiding Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap

Annette Nobuntu Mul is hoofddocent van de opleiding Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. In 2010 richtte zij zowel Ubuntu Society als Stichting Ubuntu Nederland op vanuit haar missie de Afrikaanse filosofie Ubuntu een podium te geven in Nederland. Zij is auteur van ‘Opsoek naar Ubuntu’ en ontving zij in 2017 the African Special Recognition Award. Tevens is zij columnist voor The Optimist NL, Lid Adviesraad Forum Levenslang, Ambassadeur MaatschapWIJ en member World Connectors/Earth Charter.

Keynote spreker: Marieke de Hoon, Universitair Hoofddocent Internationaal Strafrecht Universiteit van Amsterdam; plv Advocaat-Generaal Openbaar Ministerie; Director NL Office en Senior Counsel bij Public International Law & Policy Group (PILPG)

Marieke de Hoon is universitair hoofddocent (Internationaal) Strafrecht. In haar onderzoek en onderwijs richt ze zich op internationaal recht, internationaal strafrecht, nationale vervolging van internationale misdaden en mensenrechten.

Gastheer en keynote spreker: Sven Brinkhoff, hoogleraar Straf(proces)recht, Universiteit van Amsterdam

Sven Brinkhoff is hoogleraar straf(proces)recht bij de Universiteit van Amsterdam en vaksectievoorzitter aldaar. Hij begint zijn loopbaan in 2004 bij het Openbaar Ministerie. Hij vervult bij deze organisatie diverse functies en is onder andere betrokken bij de implementatie van de Wet Voorwaardelijke Invrijheidstelling. In 2007 maakt hij de overstap naar de Radboud Universiteit waar hij promoveert op het gebruik van en de controle op startinformatie in het strafproces. Naast zijn werk op de universiteit heeft hij als rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Gelderland en de Rechtbank Amsterdam gefungeerd en is hij thans raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Bosch. Tevens is hij bestuurslid bij de Stichting Mens&Strafrecht.

Dagvoorzitter

Bram de Waal

Bram de Waal (1978) gaat na zijn opleiding aan de School voor Journalistiek, in 2002 aan de slag als justitieverslaggever op de nieuwsredactie van de lokale Amsterdamse zender AT5.  In 2007 maakt hij de overstap naar het landelijke actualiteitenprogramma Netwerk. Vanaf 2011 werkt hij bij de NCRV voor het TV-magazine Altijd Wat. In 2014 gaat hij werken bij EenVandaag (AVROTROS). Daar specialiseert hij zich als misdaadverslaggever verder in onderzoek naar de georganiseerde criminaliteit. Hij doet regelmatig verslag van grote liquidatieprocessen, zoals de Passage-zaak, het strafproces tegen Willem Holleeder en het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi. 

Overige gasten

Alrik de Haas, strafrechtadvocaat, raadsheer-plaatsvervanger bij Gerechtshof Den Haag, Voorzitter Stichting Mens en Strafrecht

Bas Hellemons, promovendus aan de Sectie Strafrecht, Universiteit van Amsterdam

Bassir Roya, senior beleidsadviseur georganiseerde misdaad, Ministerie J&V

Frank Wieland, oud-rechter, auteur Het proces: Een rechter over de zaak-Holleeder

Jacco Janssen, strafrechter, Rechtbank Rotterdam

Marieke Rotman, onderzoeksjournalist bij Platform Investico

Miranda de Meijer, European Prosecutor en bijzonder hoogleraar OM, Universiteit van Amsterdam

Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht, Tilburg University