Andrew Makkinga is radio- en televisiepresentator en daarnaast veel werkzaam als debatleider en dagvoorzitter.

Op 17-jarige leeftijd nam Andrew als jongste debutant plaats als panellid in het VARA Lagerhuis. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en na zijn Lagerhuis-periode presenteerde Andrew ‘De Battle’, live reportages voor de NPS.

 

De van oorsprong Ugandese Makkinga heeft een enorme knowhow op het gebied van politiek en muziek, niet voor niets dat hij al snel een veelgevraagd debatleider werd met het Lagerhuis prijkend op zijn CV en is momenteel dan ook voornamelijk werkzaam als dagvoorzitter en debatleider voor diverse bedrijven, stichtingen en in het onderwijs. Voor zowel Nederlandse als Engelstalige bijeenkomsten draait Andrew zijn hand niet om. Opdrachtgevers als het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ABP, ASN Bank, het NIMD, WerkenbijdeEU.nl en de verkiezing Het beste raadslid van Nederland in opdracht van Pauw & Witteman passeerden al de revue. Onlangs werd hij door BKB Campagnebureau gevraagd de masterclass te leiden met special guest Jon Favreau, de voormalig speechwriter van Obama.

Tussen de bedrijven door schuift Andrew regelmatig aan in actualiteitenprogramma’s als Pauw (voorheen Pauw & Witteman) & De Wereld Draait Door, wanneer het gaat om politieke kwesties in binnen- en buitenland.  Daarnaast is hij tevens Radiobestuurslid van Stichting Museumnacht Amsterdam, Nowhere Amsterdam en lid van de Raad van Toezicht van De Melkweg.

Andrew werd geboren in Uganda en woonde enige tijd in Sudan en Nepal, waar hij op jonge leeftijd al feeling ontwikkelde voor maatschappelijke en politieke issues. Op negenjarige leeftijd werd hij geadopteerd door het gezin Makkinga en verhuisde naar Groningen.