Informatie workshops
1. Praktijkcollege ‘omgaan met media’
Ook moskeeën – of moskeebestuurders – krijgen weleens te maken met media. Soms omdat er iets leuks te melden is en in andere gevallen omdat je ongewild in het nieuws bent gekomen. Wat de aanleiding ook is, media bieden een kans om jouw verhaal te vertellen. En bieden je dus ook de kans om de beeldvorming van jezelf of de moskee te beïnvloeden.
In een praktijkcollege van één uur geven we je praktische tips bij het omgaan met de media. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je door een journalist wordt gebeld, of als hij op de stoep staat. Welke afspraken kun je maken voor een interview in de krant, op de radio of tv? En hoe bereid je je voor op een interview? Uiteraard is er ook alle ruimte voor het stellen van vragen of het delen van ervaringen.
2. Workshop Triggerfactoren in het radicaliseringsproces
Stel, een jongere in uw omgeving verliest haar baan; een andere jongere verbreekt plots de banden met zijn ouders. Wat hebben deze gebeurtenissen, die kunnen werken als triggerfactoren, met het complexe proces van radicalisering te maken? Wat kan uw rol zijn om deze gebeurtenissen te interpreteren en erop te reageren?
Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in welke triggerfactoren er in het radicaliseringsproces zijn. Daarnaast laten wij u zien dat deze in te delen zijn in drie niveaus: persoonlijk, groep en samenleving. Ook oefent u in het herkennen van triggerfactoren en wat u kunt doen als u zich zorgen maakt over een jongere in het kader van radicalisering.
3. Workshop Handreiking Veilige Moskee
Uit onderzoek is gebleken dat discriminatie van moslims in Nederland de laatste jaren is toegenomen en dat er de laatste jaren (gemiddeld) steeds meer incidenten hebben plaats gevonden bij moskeeën. Verder wordt hiervan om uiteenlopende redenen weinig melding gedaan. Dit is reden geweest voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de verkenning aan te gaan naar de mogelijkheden om de meldingsbereidheid van moslimdiscriminatie bij moskeeën en hun achterban te verhogen en de handelingsperspectieven van moskeebestuurders bij incidenten te verruimen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de ontwikkeling van een handreiking ter bevordering van de veiligheid van moskeeën.
Tijdens de workshop "Handreiking Veilige Moskee" zullen deelnemers (moskeebestuurders) op interactieve wijze en aan de hand van een aantal simulaties worden uitgenodigd werkwijzen, ervaringen en verwachtingen uit te wisselen. In deze workshop wordt ingezet op het versterken van interactie en de contacten tussen moskee(besturen), en andere relevante partners (o.a. politie, gemeente, media) wanneer deze incidenten zich voordoen. Aan de hand van de werkvorm wordt op een praktische manier een bijdrage geleverd aan een leeromgeving waarin nieuwe inzichten en ontwikkelen tot stand worden gebracht.
4. Workshop Professionalisering moskeebesturen
De moskee staat sterk in de belangstelling van de Nederlandse - islamitische en niet-islamitische - gemeenschap. Er wordt steeds meer maatschappelijke betrokkenheid gevraagd van de moskee, het moskeebestuur, de imam en van de dragers van het instituut moskee als geheel: de vrijwilligers. In de workshop geven 2-3 moskeebestuurders vanuit hun eigen achtergrond en ervaring hun visie
op de centrale vraag bij professionalisering: ‘Wat is een geschikt repertoire voor moskeebestuurders om een complex samengestelde realiteit als die van de moskee te besturen en in balans te brengen? Een aantal lastige kwesties die de revue zullen passeren en een professioneler inzet vergen, zijn:
• Timemanagement en bestuurlijke vaardigheden: (jonge) moskeebestuurders hebben vaak een druk bestaan, een drukke baan, een gezin en andere verplichtingen. Hoe kunnen zij hiermee omgaan en welke begeleidende rol kan de moskee vervullen?
• Vrijwilligerswerving en – binding: hoe kan de vrijwilligerspool worden vergroot en hoe kunnen de vrijwilligers goed en professioneel worden begeleid?
• Fondsenwerving: er zijn verschillende lokale innovatieve en creatieve manieren om fondsen te werven. Hoe kunnen moskeeen hiervan gebruik maken en deze praktijkkennis delen?
• Toerusting en (weekend)educatie: de meeste moskeeën verzorgen onderwijs in de basale concepten van de Islam en de Arabische taal (en eigen cultuur). Hoe kunnen de begeleiders/onderwijzers zelf zo goed mogelijk begeleid worden en hoe kan bijscholing worden aangeboden. Er wordt ingegaan op eventuele samenwerking met middelbare (en hoge) scholen uit de directe omgeving.
Verder zal in de workshop ook worden ingegaan op thema's als communicatie en informatievoorziening, strategisch meerjarenplan, de verbinding met het jongerenwerk en de samenwerking met de buurt in algemene zin
5. Workshop: hoe om te gaan met discriminatie en vooroordelen?
Hoe gaan migranten en hun kinderen om met discriminatie en vooroordelen? Jurriaan Omlo heeft hier verschillende studies naar gedaan. Op basis van de rijke ervaringskennis van betrokkenen over welke manieren van reageren effectief zijn, heeft Jurriaan samen met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een training ontwikkeld. De training is een blijk van erkenning dat discriminatie negatieve gevolgen heeft en dat verschillende mensen worstelen met hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Gebleken dat deelnemers van de training na afloop meer zelfvertrouwen en gevoel van controle ervaren.
In deze workshop vertellen Jurriaan Omlo (onderzoeker, adviseur en trainer) en Ikrame El Oualhani (trainer, adviseur en coach) hoe mensen reageren op discriminatie. Ook is er aandacht voor de inhoud van de training en hoe deelnemers hierop hebben gereageerd. In het laatste deel van de workshop is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het oefenen van strategieën. Er wordt afgesloten met tips en praktische consequenties van de workshop: hoe kunnen betrokkenen de opgedane inzichten benutten in de moskee?
6. Workshop over rechts- en linksextremisme
In de huidige publieke opinie lijkt extremisme in eerste instantie geassocieerd te worden met Jihadisme. We vergeten daarbij soms dat extremisme uit de politieke hoek (rechts- en/of links) net zo destructief is. Volgens de hoefijzer theorie komen alle extreme standpunten als ze maar extreem genoeg zijn weer dicht bij elkaar. Wat is rechts- en linksextremisme? Hoe vaak komt het voor in Nederland en wat is het verschil met Europa?
Zijn er overeenkomsten tussen rechts- en linksextremisme en wat zijn de verschillen? Hoe zou je extreme politieke standpunten kunnen positioneren ten op zichte van jihadisme? Maar ook: wat staat ons te doen om vooral in grijstinten te blijven denken?
In deze workshop wordt met een psychologische bril, een sociologische bril en een geo-politieke bril naar het fenomeen van rechts- en linksextremisme gekeken. Op interactieve wijze worst stilgestaan bij een mogelijk handelingsperspectief. We gaan met elkaar na welke strategieën er zijn om rechts- en links-extremisme te signaleren, te duiden en waar mogelijk de schadelijke invloed ervan tegen te gaan.
Michiel Jansen van het Rijksopleidingsinstituut tegen Radicalisering (ROR) zal de workshop verzorgen.
Landelijke bijeenkomst moskeebesturen
Yvette Stokeress@minszw.nl
Yvette Stokeress@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/landelijkebijeenkomstmoskeebesturen
2018-11-25
2018-11-25
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Landelijke bijeenkomst moskeebesturenLandelijke bijeenkomst moskeebesturen0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Ulu MoskeeUlu MoskeeMoskeeplein 89 3531 BX Utrecht Nederland