Inhoud van de masterclass

 

Workshop 1: Voorwetenschap en marktmanipulatie

Wat is voorwetenschap en het daarmee verband houdende front running? Hoe herken je risicovolle voorwetenschap-situaties in de dagelijkse praktijk van de effectenhandelaar? En hoe moet je handelen in het geval je in een dergelijke situatie verkeert? Wat kunnen de (juridische) gevolgen zijn bij een verkeerde inschatting?

Marktmanipulatie omvat gedragingen zoals ‘quote stuffing’, ‘momentum ignition’, ‘marking-the-close’  en ‘wash trades’. Door de brede verbodsbepalingen zullen soms lastige inschattingen moeten worden gemaakt over de legitimiteit van orders of transacties. Waarmee moet je dan rekening houden en wat kunnen de consequenties van een verkeerde inschatting zijn? Er zal nadrukkelijke aandacht zijn voor de Market Abuse Regulation (MAR), en enkele andere relevante regels. 

Docent:

Prof. mr. Matthijs Nelemans

Hoogleraar financieel strafrecht aan de Universiteit van Tilburg en voormalig advocaat De Brauw Blackstone Westbroek N.V.

Curriculum Vitae >

 

Workshop 2: Integriteit en professioneel gedrag

De schandalen in de financiële wereld hebben het vergrootglas gelegd op ethisch gedrag en normen in de sector. De toename van wetten, regels en codes heeft vervolgens de handelingsruimte van de individuele werknemer kleiner gemaakt, zo lijkt het. Het handelen volgen wetten, regels en codes stimuleert tot het star naleven van protocollen en maakt zo zelf nadenken en het nemen van verantwoordelijkheid overbodig. Dilemma's worden niet meer zichtbaar. Gewetensvol handelen heeft echter als kenmerk dat je de ruimte van mogelijke acties groter maakt: iets wat fout is moet geadresseerd worden, ook al lijkt het in eerste instantie onmogelijk, of een onmogelijke keuze tussen twee kwaden.

In deze masterclass gaan we kijken naar welke mechanismen en factoren het ethisch handelen in de weg staan en leiden tot morele blindheid of morele opgave. Van daaruit zoeken we gezamenlijk naar hoe hindernissen overwonnen kunnen worden. Aan het einde van de workshop kan iedereen voor zichzelf formuleren waar hij/zij misschien meer kan betekenen dan vooraf gedacht.

Docenten:

Prof. dr. Johan Wempe, hoogleraar aan de Ethiek Vrije Universiteit Amsterdam en dr. Arjen Siegmann, universitair Hoofddocent Financiële Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Curriculum Vitae >

 

Workshop 3: (vak)Technische ontwikkelingen

Hoe opereren beurzen en MTF’s tegenwoordig? Wat zijn Dark Pools (DP) en Systemic Internalizers (SI) en hoe werken deze? Welke kansen en bedreigingen hebben deze systemen? Is er nog concurrentie? Waarom is concurrentie belangrijk? Wat is precies High Frequency Trading? Is er nog handel zonder algoritme mogelijk? Wat is de rol van de effectenhandelaar ten opzichte van algoritme handel? Welke mogelijke integriteit punten kunnen er spelen bij DP’s, SI’s en HFT? Denk aan ‘quote stuffing’, ’layering’ , ‘spoofing’ en ‘frontrunning’. Hoe belangrijk is General en Central clearing en post trade voor de handel? Een kijkje in de ‘Recovery and Resolutions of CCP’s’.

Docent:

Mark Spanbroek, bestuurder Futures Industry Association European Principal Trading Association

Curriculum Vitae >

 

 

registratie avg voor evenementen
 registratie avg voor evenementen