aanmelder.nl, eenvoudig evenementen organiseren

Medical Delta Café: NeuroRevalidatie: een nieuwe weg

Geachte heer/mevrouw,

Op dinsdag 14 januari 2014 vanaf 15.30 uur wordt het Medical Delta Café Neurocontrol: een nieuwe weg georganiseerd.

LOCATIE
Erasmus MC, Rotterdam
's Gravendijkwal 230
3015 CE ROTTERDAM

PROGRAMMA
Van 15:00 tot 16:00 is het mogelijk deel te nemen aan een rondleiding over de nieuwe revalidatie afdeling van het Erasmus MC onder leiding van Henk Stam (afdelingshoofd
afdeling Revalidatiegeneeskunde & Fysiotherapie).
Er is maar een beperkt aantal plaatsen dus geef je zo snel mogelijk op!

15:30 – 16:00 Ontvangst in de mensa
16:00 – 17:30 Sprekers, Collegezaal 4
17:30 – 19:00 Borrel en buffet

Van 15:00 tot 16:00 is het mogelijk deel te nemen aan een rondleiding over de nieuwe revalidatie afdeling van het Erasmus MC onder leiding van Henk Stam (afdelingshoofd afdeling Revalidatiegeneeskunde & Fysiotherapie). Er is maar een beperkt aantal plaatsen dus geef je zo snel mogelijk op via www.aanmelder.nl/medicaldeltacafe

NEUROREVALIDATIE: EEN NIEUWE WEG

De therapeutische mogelijkheden voor revalidatie artsen voor de behandeling van de gevolgen van CVA, Parkinson en neuropathisch pijnsyndroom zijn op dit moment schaars. De gevolgen van deze aandoeningen zijn echter langdurig en de bewegingsvrijheid van de patiënt wordt in ernstige mate beperkt met verlies van autonomie als gevolg.
De bestaande behandelingen zijn gebaseerd op generieke concepten en niet voldoende evidence-based. Dit staat in scherp contrast met belangrijke nieuwe inzichten omtrent het functioneren van ons brein. Het menselijk brein is zeer flexibel en heeft de mogelijkheid nieuwe wegen te zoeken om functies te herstellen. Dit aanpassingsvermogen heet neuroplasticiteit.
Het consortium NeuroControl gebruikt deze neuroplasticiteit bij de ontwikkeling van nieuwe innovatieve methoden en tools voor de behandeling, maar ook bij het voorkomen van verlies van bewegingsfuncties veroorzaakt door chronische neurologische aandoeningen. Door een goede samenwerking tussen de klinische praktijk, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zorgen wij dat nieuwe ontwikkelingen beter zijn afgestemd op de praktijk en dat de time-to-market aanzienlijk wordt verkort.

Neurocontrol heeft in samenwerking met de NEVAT - FME voor u een interessant programma samengesteld waarbij wij vanuit de praktijk en de wetenschap belichten welke nieuwe wegen de revalidatiegeneeskunde zal moeten inslaan, welke vragen er in de praktijk zijn, welke interessante nieuwe wegen er zijn voor mechatronica bedrijven om in deze markt te stappen, waarom het opzetten van een goede klinische infrastructuur voor het valideren van nieuwe technologie essentieel is en welke nieuwe technologische ontwikkelingen de revalidatie van patiënten mogelijk drastisch zullen verbeteren en bespoedigen.

Om de middag op een inspirerende manier af te sluiten willen wij u vragen uw dilemma’s, ervaringen en kennis mee te nemen en met de sprekers en het publiek te delen tijdens een open discussie.

Neurocontrol is een centre of research excellence (CoRE) opgericht in 2011 als onderdeel van het IMDI initiative (www.imdi.nl), door ZonMw gefinancierd en is een samenwerking tussen TU Delft, LUMC, ErasmusMC, UTwente, VUMC, VU, UMCN, diverse bedrijven en revalidatiecentra zoals Rijndam en Rijnlands. Meer informatie vindt u op www.neurocontrol.nl

Sprekers

Welkom en introductie Consortium Neurocontrol door Dr. Agaath Sluijter (Business director Neurocontrol).
In haar rol als Business Director voor Neurocontrol opent Agaath de dialoog tussen wetenschap en praktijk. Zij is verantwoordelijk voor de realisatie van maatschappelijke en economische meerwaarde van Neurocontrol. Zij kent de dynamiek van samenwerking en business development als geen ander. Zij promoveerde in de spraaktechnologie, was 7 jaar werkzaam in het bedrijfsleven (KPN Research en KPN Mobile), adviseerde de overheid over innovatie (AWT) en was ruim zeven jaar werkzaam als management consultant bij Rijnconsult.

Nieuwe wegen door de hersenen, een inzicht in de dagelijkse uitdagingen van patiënten en behandelaars, door Prof. dr. Gerard Ribbers (Erasmus MC, Rijndam Revalidatie Centrum).
Gerard Ribbers behaalde zijn MD aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in 1989 en zijn PhD in het Erasmus MC in 2001. Gerard is werkzaam als professor Neurorevalidatie bij Revalidatie Geneeskunde in het Erasmus MC, is revalidatiearts in het Rijndam Revalidatiecentrum sinds 1995 en heeft de leiding over The Rotterdam Neurorehabilitation Research Group (RoNeRes). In zijn wetenschappelijke en klinische werk richt hij zich voornamelijk op patiënten met niet-aangeboren hersenletsel, en specialiseerde zich in cognitie, afasie en motorische stoornissen.

Freek Tönis (Eigenaar en directeur van Hankamp Gears en Hankamp Rehab) over het inslaan van een nieuwe weg: Van tandwiel specialist naar ontwikkelaar van revalidatie hulpmiddelen.
Als eigenaar van een 104 jaar oud mechanisch verspaningsbedrijf was Freek Tönis toe aan een nieuwe uitdaging. Gezamenlijk met de Universiteit Twente zijn er projecten gedefinieerd waarin het bedrijf een bijdrage in kon leveren en zelf heeft het bedrijf inmiddels succesvol twee nieuwe producten in de revalidatie markt kunnen lanceren. Het nieuwe bedrijf biedt op dit moment werkgelegenheid aan 6 mensen + een continue plek voor diverse studenten van de vakgroep BMT van Universiteit Twente. De visie is om te groeien en dat er nog meer strategische partnerships wordt aangegaan met wereldwijde toonaangevende bedrijven zodat er niet alleen producten ontwikkeld kunnen worden maar ook verkocht en op de juiste manier ingezet worden.
ruud selles

Dr. Ruud Selles (Assistant professor Rehabilitation & Plastic and Reconstructive Surgery): De kortse weg van 3e naar 1e lijn, over de noodzaak van een klinische infrastructuur in de Medical Delta
Ruud Selles behaalde zijn Master of science op de faculteit bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en zijn PhD bij Revalidatiegeneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na een postdoc in het Sensory-Motor Performance Program (Rehabilitation Institute of Chicago en Northwestern University) is hij nu werkzaam aan de Erasmus Universiteit op de afdeling Revalidatie Geneeskunde en Fysiotherapie en op de afdeling Plastische en reconstructieve handchirurgie en handrevalidatie.

Prof. dr. ir. Herman van der Kooij (Professor Biomechatronica and Revalidatie Technologie UTwente and TU Delft) over Robotica in de revalidatie geneeskunde.
Herman van der Kooij is gespecialiseerd in ‘Biomechatronica en Revalidatiegeneeskunde’. Hij werkt aan de Universiteit Twente, waar hij in 2000 promoveerde. Daarnaast werkt hij één dag per week aan de TU Delft bij de afdeling ‘Biomechanica’. Zijn expertise en interesse in de menselijke motoriek, de revalidatie en diagnostische en ondersteunende robotica heeft al geleid tot meer dan 100 publicaties op dit terrein. Hij speelt een actieve rol in tal van consortia, onderzoeksprogramma’s en internationale projecten.

Professor Frans van der Helm, hoogleraar biomechatronics and biorobotics aan de TU Delft.
Frans van der Helm studeerde Bewegingswetenschappen aan de VU. In 1991 promoveerde hij aan de TU Delft op een biomechanisch model van de schouder dat nog steeds uniek is in de wereld. Naast Neurocontrol leidt Van der Helm de landelijke STW-onderzoeksprogramma’s NeuroSIPE en H-haptics. Zijn fundamentele onderzoek leidt tot inzichten in de aansturing van menselijke bewegingen vanuit de hersenen via zenuwen naar de spieren en de ontwikkeling van humanoïde robots en haptische interfaces.

Henk Stam, Hoogleraar/afdelingshoofd afdeling Revalidatiegeneeskunde & Fysiotherapie­­
Henk Stam behaalde zijn bevoegdheid als revalidatiearts in 1983 aan de Erasmus Universiteit / Academisch Ziekenhuis Dijkzigt te Rotterdam. In 1990 promoveerde hij op een proefschrift over Isokinetisch krachtmeten. Sinds 1991 is het als afdelingshoofd en hoogleraar verbonden aan Erasmus MC en Revalidatiecentrum Rijndam (januari 2013).

save the date
 save the date