Mentaliseren in crisissituaties 
De ik en de ander. Een verhaal uit de praktijk.


Je neemt altijd jezelf mee in het contact met de patiënt. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij wat jij voelt en ervaart in dat contact. Tijdens het webinar ‘Mentaliseren in crisissituaties’ neemt psychiater Mirjam Verhoef je mee in het proces van mentaliseren. Hoe kan het gedrag van de ander én van jezelf worden vertaald naar achterliggende gedachten, gevoelens en verlangens?

Het webinar draait niet zozeer om het aanleren van de techniek van mentaliseren, maar om het uitleggen van het proces. Dat bespreekt Mirjam Verhoef aan de hand van theorie en wetenschappelijk onderzoek, maar vooral ook op basis van persoonlijke verhalen. Wat voelt ze en ervaart ze in het contact met patiënten die in een crisissituatie verkeren? En wat gebeurt er op het moment dat ze wordt gebeld om een appellerend proces te beoordelen?

Het mentaliserend vermogen hangt samen met de stevigheid van de eigen persoonlijke identiteit en de context van hoe jij je als persoon ontwikkelt. Om dat te verbreden en te toetsen heb je de ander en het collegiale systeem nodig. In de casus bespreekt Mirjam dan ook niet zozeer de patiënt, maar vooral de rol van behandelaar. Daarbij doet ze een appèl op de eigen creativiteit en word je aangespoord om stil je staan bij jouw eigen mentaliserend vermogen. Hoe voel jij je als behandelaar in het contact met de patiënt?

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren