Mindset Masterclass
James Nottingham
Challenging Learning

In deze verdiepende masterclass gaat James het gesprek met je aan over de waarde van een groeimindset en de enorme impact die het consequente gebruik van De Leerkuil heeft op iemands leerhouding.

Hij vertelt over inzichten uit onderzoeken van o.a. Carol Dweck en John Hattie en over de resultaten die zich in de praktijk hebben bewezen.
Challenging Learning: ' Proving is good, Improving is better!'

Keuzeronde 1&2: voor alle deelnemers

 

 

Mindset Stretching

Inge Corstiaans 
Platform Mindset, MIER

De basistheorie van prof. Carol Dweck ken je inmiddels, en je bent je ook bewust dat je een sterke invloed kunt uitoefenen op de mindset van je leerlingen en studenten. 
Maar... Hoe zit het dan met die mixed mindset? En wat kun je nog meer doen om een groeimindset bij je leerlingen en studenten aan te moedigen?

In deze workshop ga je jouw gereedschapkoffer vullen met nòg meer mogelijkheden om een groeimindset te stimuleren!

Je gaat zelf actief aan de slag met verschillende mindset-activiteiten en verfrissende werkvormen die je, doordat je ze zelf doorloopt, meteen in de praktijk kunt brengen.

Keuzeronde 1: BO
Keuzeronde 2: VO/MBO/HBO

 

 

 

Optimisme kun je leren!

Floor Raeijmaekers
Platform Mindset, het Talentenlab

Een optimistische kijk op het leven geeft je niet alleen een positief gevoel, het helpt je ook om te blijven groeien en je talenten optimaal te ontwikkelen. 

Optimisme is niet zozeer een karaktertrek, maar kun je zien als een vaardigheid die je kunt aanleren. Deze vaardigheid heeft alles te maken met de manier waarop je denkt over de oorzaken van met name succes- en faalervaringen: soms vs altijd, specifiek vs algemeen en intern vs extern.

Tijdens deze workshop leer je hoe je kinderen (en jezelf!) optimistischer kunt laten denken en verdiepen we de term ‘groeitaal’. We gaan hierbij uit van de inzichten van Marten Seligman, bekend van zijn onderzoek naar aangeleerde hulpeloosheid.

Keuzeronde 1&2: voor alle deelnemers

 

 

Mindset in de Dagelijkse Onderwijspraktijk

Lonneke Snijder
Platform Mindset, LonnekeSnijder.nl

In deze workshop ga je in actieve en interactieve werkvormen met mindset bezig, om direct toe te passen in je klas. Lonneke geeft je meerdere nieuwe werkvormen mee, laat je ervaren hoe groeitaal kinderen kan stimuleren en biedt inzichten om mindset in je klas een stevige bodem te geven. In deze workshop maak je kennis met een aantal tools uit een geheel nieuwe uitgave van Platform Mindset!

 

Keuzeronde 1: PO: OB/MB
Keuzeronde 2: PO: BB

 

 

Motiverend Lesgeven

René Lous
Platform Mindset, het Talentenlab

Hoe versterk je op een leuke manier de relatie met jouw leerling? Hoe zorg je ervoor dat je een goede ‘Gids’ bent voor je leerlingen, collega’s en ouders?
Hoe ga je op een goede manier samen in gesprek over de talenten van je leerling?
Hoe stel je samen realistische leerdoelen met je leerling?
Hoe leer je positief kijken naar kinderen met afwijkend gedrag?

Tijdens deze workshop ontdek je het antwoord op deze vragen!
Je krijgt praktische tips en werkvormen aangereikt die je de volgende dag direct in jouw klas kunt toepassen.
Motiverend Lesgeven zorgt ervoor dat leerprocessen voor kind en leerkracht/ docent niet alleen effectiever worden, maar ook leuker!

Keuzeronde 1&2: voor alle deelnemers

 

 

De Leerkuil en Mindset
Wessel Stet & Ingrid Bruinen
Bazalt / HCO / RPCZ

In ieder leerproces kun je een aantal fasen onderscheiden. De leerkuil van James Nottingham is een weergave van dit leerproces. Het laat zien dat echt leren hard werken is, met voor elke fase strategieën die kunnen helpen.
Niet alleen voor leerlingen voor wie leren moeilijk is. Want je kunt elke leerling uitdagen en op die manier in een leerproces brengen. In deze workshop krijg je inzichten en handvatten hoe de leerkuil van toepassing is en hoe je leerlingen van verschillende leeftijden, leerlingen die leren makkelijker of moeilijker vinden, bewust in een leerproces kunt brengen. 

 

keuzeronde 1: VO/MBO/HBO
keuzeronde 2: PO

 

 

Metacognitie en Mindset

Joost Maarschalkerweerd, 
Bazalt / HCO / RPCZ

Metacognitie reikt onze leerlingen de tools aan om over hun leerproces te praten en er inzicht in te krijgen. Iedereen spreekt dezelfde taal en begrijpt elkaar. 

De beloning van goed oefenen met metacognitie is het leren omgaan met onzekerheid, waardoor je blijft leren en ontdekken. Metacognitie helpt leerlingen om beter te presteren, hun kansen beter in te schatten, beter te plannen en creatief te denken. 

Hoe zorg je nu dat jouw leerlingen en studenten groeien in het gebruik van hun metacognitieve strategieën? In deze workshop  gaan we op zoek naar de vraag: Wat is succesvol leren en welke metacognitieve strategieën kun je hierbij inzetten en leer je een aantal inzichten en tools te gebruiken die je hiermee op weg helpen.


keuzeronde 1: PO
keuzeronde 2: VO/MBO/HBO

 

 

SOLO Taxonomie
Ruurd Adrian, Bazalt/ HCO / RPCZ

Om leerprocessen te classificeren bestaan er verschillende taxonomieën. De SOLO (Structure of Observed Learning Outcomes) taxonomie biedt in al zijn eenvoud een krachtig kader waarmee leraren en leerlingen begrijpen hoe zij de stappen naar dieper leren kunnen maken. SOLO verschaft een gezamenlijke taal en structuur voor leerlingen om hun leerproces helder te verwoorden.

Het gebruik van SOLO helpt ons te differentiëren voor zowel lesontwerp, toetsen als het geven van feedback.
In deze workshop leer je wat deze taxonomie inhoudt en hoe je deze kunt gebruiken om je leerlingen meer zelfstandig en zelfregulerend in het leerproces te laten zijn.

 

keuzeronde 1: PO
keuzeronde 2: VO/MBO/HBO

 

 

 

 

 

 

 

 

check in op events
 check in op events