Waarom Baden-Württemberg?

 

Baden-Württemberg, met meer dan 11 miljoen inwoners, is de toonaangevende innovatieregio in Duitsland en Europa. De global headquarters en R&D locaties van bekende bedrijven als Bosch, Daimler, ZF en Porsche, en een hecht netwerk van systeemleveranciers en automobiel toeleveranciers maken de regio tot één van de leidende ecosystemen op het gebied van mobiliteit. Daarnaast investeert Baden-Württemberg Europa wijd het meest in research en development, wat goed is voor één derde van de Duitse patentaanmeldingen.

De regio kent een aantal grote en innovatieve steden, die werken aan het opzetten van duurzame en toekomst-bestendige stedelijke mobiliteit. Stuttgart, Karlsruhe en andere gemeenten zijn op zoek naar methoden om het de fijnstofproblematiek het hoofd te bieden en nieuwe concepten te ontwikkelen voor beter leefbare steden. Baden-Württemberg wil pionier worden op het gebied van testvelden voor autonoom rijden en minister-president Kretschmann heeft aangekondigd, de bouw van fietssnelwegen te stimuleren.

De Duitse automotive sector speelt bovendien in op de groeimarkt elektromobiliteit; de afgelopen jaren is 14 miljard euro in elektromobiliteit geïnvesteerd: optimalisatie verbrandingsmotoren, autonoom rijden, carsharing en ‘connected car’ diensten. Duitsland wil wereldmarktleider elektro-mobiliteit worden. Tot 2015 heeft de overheid 1 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd. Vanaf 2016 wordt nog eens 1 miljard aan subsidie uitgetrokken om de markt op solide businessmodellen en de integratie van duurzame energie voor te bereiden. 

Nederland wordt in Duitsland als toonaangevende markt gezien op het gebied van het ontwikkelen en uitrollen van nieuwe en duurzame mobiliteitsoplossingen. Dit biedt tal van Nederlandse bedrijven kansen om in deze omgeving zaken te doen met zowel met publieke als private opdrachtgevers en samenwerkingspartners.

event registration made easy
 event registration made easy