Nieuws

Over namen, gender en aanspreekvormen

11 mei 2018

aanmelder.nl doet deelnemersregistratie voor evenementen. Daarom doen we heel veel met namen: veel evenementen beginnen met het uploaden van een lijst van contactpersonen die uitgenodigd worden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden en krijgen daarvoor een bevestigingsbericht en eventueel een factuur. De organisator kan vervolgens gemakkelijk berichten sturen naar alle deelnemers en hun gegevens exporteren voor verdere verwerking.

Om bovenaan een mailtje de juiste aanspreekvorm te kunnen zetten, willen we twee dingen weten:

  • van de contactpersoon: wat is je naam, en wil je aangesproken worden als "meneer" of "mevrouw"?
  • van de organisator: hoe formeel wil je je contactpersonen aanspreken? Stellen je genodigden prijs op "Geachte heer/mevrouw" of past "Beste Voornaam" beter bij je doelgroep?

 

Aanspreekvormen

 

We boden al de keuze uit allerlei aanspreekvormen, maar een aantal waren eigenlijk maar raar. Je kon bijvoorbeeld kiezen voor "Geachte Julia" of "Beste Piet van Dam". Zo hoor je iemand niet aan te spreken. "Beste Julia" of "Geachte heer Van Dam", zo hoort het. Verder was er de behoefte om meer opties te bieden voor de geslachtskeuze: voor sommige evenementen willen organisatoren er helemaal niet naar vragen, of ze willen een optie "overig" bieden voor wie zich niet thuisvoelt in de traditionele hokjes. Daar kon onze software niet mee omgaan, want die wilde gewoon weten of er "meneer" of "mevrouw" moest komen te staan.

 

Opties voor de naamvraag

 

Meer opties toevoegen bleek niet zo eenvoudig, want elke taal heeft zo zijn eigen regels over hoe je iemand aanspreekt... en op iedere taalregel is wel een uitzondering. Het is "geachte heer Achternaam", maar als je een adres aan het opstellen bent is het aan "de heer Achternaam". Verder worden tussenvoegsels als "van de" met kleine letters geschreven, behalve als je alleen de achternaam gebruikt: "Piet van Dam", maar "Beste meneer Van Dam".

aanmelder.nl ondersteunt bovendien ook Engelse en Duitse evenementen. In het Engels doen ze niet zo moeilijk: "Dear ..." is geschikt voor alle geslachten en vrijwel iedere gelegenheid. Duits is een uitdaging, omdat het geslacht van de geaddresseerde terugkomt in de aanhef: Sehr geehrte Herr, maar Sehr geehrter Frau. Als je iemand aanspreekt met hun titel, wordt het Herr Professor en Frau Doktor.

Al met al was onze logica om hiermee om te gaan niet altijd juist, maar wel heel complex, en we stonden op het punt om het aantal mogelijkheden nog eens te verdubbelen. Daarom zijn we begonnen met juist te vereenvoudigen, alle niet meer relevante regels op te ruimen, en elke plek in de software waar we een naam weergeven onder de loep te nemen. Als we ergens een naam willen weergeven, dan is de eerste vraag: wat ga je ermee doen, wil je informeren of aanspreken? We zijn honderden plekken in onze software nagelopen om deze keuze expliciet te maken.

Als je iemand aan wilt spreken, dan puzzelen we de beste vorm in elkaar op basis van wat we van je weten. De organisator wil "Beste voornaam" maar we weten je voornaam niet? Dan maar "Beste meneer/mevrouw Achternaam". Als je geslacht onbekend is, dan ben je waarschijnlijk wel een meneer of mevrouw, maar weten we niet welke: "beste meneer/mevrouw Achternaam" dus. Als je "overig" kiest, dan stoppen we je niet in een hokje. Mocht je een titel hebben dan gebruiken we die, en anders wordt het "Beste Voornaam Achternaam".

Al deze regels testen we automatisch: we hebben een lijst opgesteld van bijna elke denkbare combinaties van taal, aanspreekvorm, geslacht en stukjes naam (wel/geen titel, voornaam, tussenvoegsels, achternaam). Voor elk geval hebben we bepaald wat de juiste uitkomst is. Deze lijst van meer dan 300 test cases wordt vervolgens aan de software voorgelegd en wordt er gecontroleerd of er wel het juiste antwoord uitkomt.

Zo doet de software van aanmelder.nl dus zijn (of haar) best om iedereen correct aan te spreken!

Nieuwsbrief