Blog

Bouw de spanning op en maak jouw deelnemers extra nieuwsgierig!

28 maart 2012

Spanning er in houden.

Als je vaker evenementen organiseert kan de routine erin sluipen. Soms is het lastig om frisse ideeén te vinden en toe te passen op het volgende evenement. Heb je er al eens aan gedacht om de spanning op te bouwen in de periode voor het evenement? Houd bijvoorbeeld het programma geheim en maak zo de deelnemers extra nieuwsgierig.

Het nog niet vertellen van de inhoud van het programma kan erg handig voor jezelf als organisator zijn. Het geeft je de ruimte om nog aanpassingen toe te passen en op later tijdstip beslissingen te nemen. Daarnaast wordt ook de spanning en de buzz voorafgaand van het evenement vergroot. Hier kan je nog meer op inspelen door een spelelement toe te voegen en druppelsgewijs hints te geven waar eventueel vragen mee beantwoord kunnen worden. Zo vergroot je de verwachting en nieuwsgierigheid.

Natuurlijk is een dergelijk opbouwen van de spanning niet zonder risico. Zonder een sneak preview van de inhoud van het evenement is het soms lastig enthousiasme op te wekken, aangezien de deelnemer niet weet waar hij blij van moet worden. Bovendien kan het de opkomst ook negatief beïnvloeden. Potentiële deelnemers die niet van verrassingen houden, kunnen aarzelen deel te nemen aan het evenement.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat het evenement bevalt, zodat er voor een volgende editie weer interesse is. Handig is om deelnemers te betrekken bij de organisatie en goed te luisteren naar de wensen. Daarnaast kan je het geheim houden van het programma laten afhangen van de doelgroep. Gaat het om een bedrijfsuitje van een jong en hip bedrijf? Doe dan gek. Maar bij een conservatiever gezelschap met verschillende culturen is duidelijkheid waarschijnlijk beter. Een combinatie is natuurlijk ook goed mogelijk. Voer de spanning in eerste instantie op, maar vertel bijvoorbeeld twee weken voor de datum van je evenement de inhoud. Zo zijn er voor-en nadelen bij het geheim houden van het programma. Speel jij het veilig of ga je juist de uitdaging aan? De keuze is aan jou!