Nooit meer Auschwitz lezing 2023

Het Nederlands Auschwitz Comité,

het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

en de Sociale Verzekeringsbank

 

nodigen u uit voor de:

 

NOOIT MEER AUSCHWITZ LEZING

door

Priester Patrick Desbois

 

Internationaal erkend en onderscheiden bestrijder van antisemitisme en expert in het opsporen van massagraven van Joodse slachtoffers van de nazi's in Oost-Europa.

 

Woensdag 25 januari 2023 om 15.00 uur
in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

 

Aansluitend ontvangt Patrick Desbois de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding.

 

Tot 18.00 uur is er gelegenheid om na te praten in de hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen

 

 

Patrick Desbois

Patrick Desbois (Frankrijk 1955) is een rooms katholiek priester. Na zijn studie wiskunde heeft hij aan het katholieke seminarie gestudeerd. Daarna heeft hij Jodendom bestudeerd en bij Yad -Vashem heeft hij antisemitisme bestudeerd. Geïnspireerd door zijn grootvader is hij in Oekraïne, Belarus, Moldavië, Roemenië, Rusland en Litouwen op zoek gegaan naar de nog niet ontdekte massa executie plaatsen en massagraven van Joodse slachtoffers van de nazi’s en hun collaborateurs door middel van het opzoeken en interviewen van ooggetuigen. Zodoende heeft hij de geschiedenis van de Holocaust in Oost-Europa gered. Hiertoe had hij in 2004 de stichting Yahad-In Unum opgericht en deze heeft mede als doel het vergroten van de religieuze tolerantie tussen Christenen en Joden.

Priester Desbois is de auteur van “The Holocaust by bullets”, dat in vele talen vertaald is en bekroond is met de Jewish book award in 2008. Zijn werk wordt internationaal erkend en gewaardeerd en hij is meerdere keren onderscheiden zoals o.a. met de Jan Karski onderscheiding, de Medal of Valor door het Simon Wiesenthal Instituut, Légion d’honneur door de president van Frankrijk, Lantos Human Rights Prize en is houder van meerdere eredoctoraten van universiteiten in Amerika, Canada en Israël.

 

 

Annetje Fels Kupferschmidt

Annetje Fels Kupferschmidt (1914 – 2001) werd geboren in een Pools-Joods gezin en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Zij onderkende al vroeg de gevaren van het opkomende fascisme in Europa. Actief nam ze deel aan het verzet, maar na haar arrestatie werd ze als Joodse vrouw naar Auschwitz gedeporteerd. Ondanks het verlies van haar familie en ontelbare dierbaren gaf zij na de oorlog met veel energie en levenslust haar leven weer vorm. Zij was medeoprichtster en tientallen jaren voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Zij kwam op voor de belangen van de overlevenden en de nabestaanden, maar bovenal streed zij ervoor dat deze verschrikkelijke tragedie nooit vergeten zou worden en zich niet zou kunnen herhalen. De Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding wordt toegekend aan personen of organisaties die zich op buitengewone wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het realiseren van de doelstellingen van het Nederlands Auschwitz Comité.

 

Wilt u zich aanmelden klik dan hier

 

 

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren