Programma Nordic Business Day
4 februari 2020

Cambridge Innovation Centre, Rotterdam

 

 

14.00 – 14.15

Inloop

14.15 – 15.00

Plenaire sessie over zaken doen in de Nordics

 • Welkom door InnovationQuarter en Cleantech Scandinavia
 • Zakencultuur - Nederland vs. de Nordics door Hofstede Insights
 • Ondernemerspanel met

15.00 – 16.30

Break out sessies
Gedurende de break out sessies zullen Scandinavische clusterorganisaties en ambassademedewerkers de kansen in de Nordics voor desbetreffende sector toelichten, zullen ondernemers hun ervaringen in de Nordics delen, en is er uiteraard veel ruimte voor Q&A en discussie.

 1. Smart & Sustainable Building
  Net als in veel andere Europese landen, staan groot-stedelijke regio’s in de Nordics voor een enorme uitdaging: de komende tien jaar groeien steden als Stockholm en Kopenhagen enorm wat er toe leidt dat er grote behoefte is aan woningbouw, office space en infrastructuur, maar ook faciliteiten als ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. De vraag is groter dan de lokale markt op dit moment aankan. Om de groei te managen is er behoefte om bouwprojecten snel, maar ook op een duurzame manier, van de grond te krijgen. Om dit te faciliteren investeren de Nordics in oplossingen die de productiviteit verhogen, lead times verkorten en negatieve effecten op klimaat en milieu verminderen. Tijdens deze sessie gaan we in op de kansen en uitdagingen in de markt, verschillen tussen de Scandinavische markten en kijken we welke rol er voor Nederlandse partijen weggelegd is.

  15.10 – 15.30

  Overview Market Opportunities & Challenges Nordics door
  Magnus Agerström, CEO Cleantech Scandinavia

  15.30 – 15:50

  Ondernemers delen hun ervaringen, door 

  • Pablo van den Bosch, Madaster
  • Lars Bierlein, Project Manager Innovation E.On / Ectogrid
  • Sofia Akhlaghi, Solutions Designer E.On / Ectogrid.

  15.50 – 16.30

  Ronde tafel discussie met o.a.


   
 2.  Smart  & Sustainable Mobility
  De Nordics zijn rap aan het verduurzamen als het om mobiliteit gaat. Net als Nederland staan de Nordics voor de uitdaging hoe mobiliteit in te richten. Met een toenemende druk op het wegennet, het klimaat en het elektriciteitsnet zijn slimme mobiliteitsoplossingen nodig om ons in de toekomst van A naar B te kunnen brengen. Daarbij valt te denken aan ‘Mobility as a Service (MaaS)’, batterij technologie, rijden op elektriciteit, waterstof of andere emissievrije oplossingen. Nederlandse bedrijven kunnen hier een rol in spelen, en tijdens deze sessie kijken we wat deze rol is.

  15.10 – 15.30

  Overview Market Opportunities & Challenges Nordics door
  Peter Kisch, Manager Future at  Future by Lund

  15.30 – 15:50

  Ondernemers delen hun ervaringen door

  • Martijn Zewald, Director Global Partnerships at Abax
  • Carlos Cordova, Business Developer at The Quantum Guys.

  15.50 – 16.30

  Ronde tafel discussie met o.a.


   
 3. Life Sciences and Health 
  De zorgsystemen in de Scandinavische landen (Denemarken, Finland, IJsland, Zweden en Noorwegen) worden gezien als sommige van de beste ter wereld. Maar deze landen lopen tegen vergelijkbare uitdagingen aan als Nederland, zoals vergrijzing van de populatie, ongezonde leefgewoontes en stijgende zorgkosten. Net zoals andere openbare gezondheidszorgstelsels zijn de Scandinavische landen opzoek naar oplossingen om tijdige toegang tot zorg te kunnen faciliteren (denk hierbij aan zorg-op-afstand en het reduceren van wachttijden), het aantal gezonde levensjaren te verhogen en om de stijgende zorgkosten te drukken. Dit mag dan natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg. Tijdens deze sessie informeren we u over de mogelijkheden voor Nederlandse ondernemingen in Scandinavische landen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. 
   

  15.10 – 15.30

  Introduction & Market Studies (Norway, Sweden, Denmark) door:
  Guido Danen, Task Force Health Care

  15.30 – 16.00

  Overview Market Opportunities & Challenges Nordics door:

  16.00 – 16.30

  Entrepreneur panel met:

  • Marco van Elst, BMA Telenatal
  • Sven Walraven, Onwijs & TFHC Board Member 
  • Hijman van Praag, Regional Business Developer
  • Moderator: Guido Danen, TFHC

16.30 – 18.00

Netwerkreceptie
Tijdens de netwerkreceptie spreekt u andere Nederlandse ondernemers die actief zijn, of willen worden, in de Nordics, ondersteunende partijen zoals ambassades, clusterorganisaties en service providers, en enkele Scandinavische ondernemers.

 

event registration made easy
 event registration made easy