Opleiding Systemische Intelligentie voor organisatie- en leiderschapscoaching

Door: Paul Zonneveld en Martin Breed 
 

Welkom, wat leuk dat je je wilt aanmelden voor de opleiding Systemische Intelligentie voor organisatie en leiderschapscoachingKlik hierboven op Aanmelden. Daar vind je de praktische informatie over de opleiding en het aanmeldformulier. 
 
Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot de inhoud van de opleiding.
 
 

Jij staat in zee. Aan de oppervlakte is het water relatief rustig, maar langs jouw benen voel je de krachtige onderstroom. Jij loopt een vergaderruimte binnen, er hangt alweer een bepaalde energie in de groep en je kan het niet duiden. Je kent dat vast wel: vraagstukken waar je geen vat op lijkt te krijgen en die veel energie opslokken. Hoe krijg je greep op de onderstroom?

 

Systemen en complexiteit
Ons hele leven kent van jongs af aan vele systemen, zoals familie, gezin, school of organisatie. De regels in dergelijke systemen lijken vaak ingewikkeld en roepen daarmee patronen en verstrikkingen op. Het wordt echter steeds duidelijker dat veel leiderschap en organisatorische problemen een systemische oorzaak hebben. Daarnaast maakt de toegenomen complexiteit het er niet makkelijker op. Ergens zijn we verstrikt geraakt in of met de ‘onzichtbare’ patronen van een of meerdere systemen waardoor we door de bomen het bos niet meer zien en bepaalde problemen maar niet opgelost krijgen. Teams die blijven disfunctioneren, leiderschap dat maar geen vat krijgt op de organisatie, mensen die hun verantwoordelijkheden niet pakken.
Systemische intelligentie is de aanpak die met name in complexe situaties met vele stakeholders of beïnvloeders van grote waarde is. Deze aanpak helpt om te navigeren in complexiteit, de patronen te herkennen en dan de juiste stap te definiëren.

 

De opleiding
Jij leert in deze 10-daagse opleiding systemische intelligentie de basis en de eerste fijne kneepjes van organisatie- en leiderschapscoaching in de onderstroom. Systemische intelligentie zal jouw inzicht, vaardigheden en toolkit verrijken, zowel als leidinggevende en als coach in één op één, team- en groepswerk. Het zorgt voor een belangrijke stap in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Je leert en integreert de laatste technieken voor het creëren, dan wel het aanboren van het systemisch veld, om binnen dat systemische veld te luisteren en waar te nemen. Uiteraard met het doel de bestaande en verborgen belemmeringen binnen een systeem zichtbaar, coachbaar en daarna hanteerbaar te maken. Werken op deze diepere laag geeft verheldering en dieper inzicht rondom uitdagende organisatie- en coachingsvraagstukken. Het versterkt jouw coaching presence en leiderschapsvaardigheden. Het helpt jouw medewerkers en/of cliënten een hoger niveau van empowerment te ervaren. Hierdoor kunnen zij sneller en beter oplossingen vinden. Op deze laag kan men met relatief eenvoudige interventies grootse effecten creëren waardoor transformatie werkelijkheid wordt.

 

Voor wie is deze training bedoeld?
Coaches en leidinggevenden met ervaring die:
• Willen werken aan hun eigen ontwikkeling als coach en/of leidinggevende
• Dieper inzicht willen krijgen in de dynamieken die spelen in de onderstroom
• Meer impact willen ervaren van hun inspanning
• Meer kennis willen opdoen van en ervaring met systemisch werk
• Beter om willen kunnen gaan met de complexiteit van de huidige vraagstukken

In deze training is het materiaal waarmee gewerkt wordt jouw eigen “praktijk” en maak je als deelnemer ook kennis met jouw eigen systemen en dynamieken. Het geeft verdieping en aanvulling op jouw bestaande kennis. Door middel van theorie, oefeningen en mini-opstellingen zal je ontdekken hoe deze (toegevoegde) manier van kijken jouw aanpak als leidinggevende of coach zal verrijken. Hiermee zorg je voor inzicht in de patronen en verstrikkingen in leiderschap en organisatie. Jij geeft hen de kans om in hun systeem hun echte plek effectieve in te nemen.

 

Rendement, of wat zal deze 10-daagse training jou opleveren
• Direct toepasbare kennis en vaardigheden van systemische intelligentie
• Inzicht en oplossingen in situaties die tot op dit moment niet oplosbaar leken
• Inzicht in de samenhang van situaties
• Persoonlijke ontwikkeling
• Minder hard werken

 

Ons aanbod
• Een mix van theorie, laatste inzichten, oefeningen en oplossingsaanpakken
• Alles wat je leert kun je de volgende dag in de praktijk brengen
• Een programma dat inspeelt op jouw behoefte
• Opbouw van een blijvend netwerk van mensen die met systemische intelligentie werken
• Ondersteuning van jouw ontwikkeling, ook buiten en na de trainingsdagen
• De training wordt gegeven door twee ervaren trainers/managers/coaches


Thema’s, vragen en onderwerpen die in deze training aan bod komen
Naast, vanzelfsprekend, de vier principes van bestemming, ordening, relatie en uitwisseling die als een rode draad door de opleiding lopen, heeft ieder blok een centraal thema.
In ieder blok is veel ruimte voor eigen cases,
oefening en persoonlijke ontwikkeling.

 

Blok 1: We gaan eerst naar het fundament van systemische intelligentie en in welke situatie is dit toepasbaar (het Cynefin-model wordt geïntroduceerd)
Blok 2: Systemische intelligentie en persoonlijk leiderschap
Blok 3: Organisatie & leiderschap
Blok 4: Systemische intelligentie voor het coaching
met groepen
Blok 5: Het laatste blok besteedt veel aandacht aan zelforganisatie, fusie en overnames.

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren