Actief en betekenisvol ouder worden met Reablement

Woensdag 14 september 2022 | 10.30-14.30 uur
Stayokay Maastricht, Maasboulevard 101, 6211 JW Maastricht

 

“Cliënten helpen zichzelf (weer) te helpen” is de essentie van het zorgconcept reablement.

Reablement wordt in het buitenland al ongeveer 20 jaar toegepast om de eigen regie en eigen kracht van - met name thuiswonende - cliënten te stimuleren en actief en betekenisvol ouder worden mogelijk te maken. Maar ook in Nederland is er in toenemende mate belangstelling voor reablement als nieuw zorgconcept waarbij cliënten en hun mantelzorgers (tijdelijk) worden ondersteund door een interdisciplinair team. Samen werken ze aan de cliëntdoelen gericht op dagelijks functioneren en welzijn, rekening houdend met de capaciteiten van cliënt en mantelzorger en de mogelijkheden in de woon- en leefomgeving.

 

Inhoud symposium

‘Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor de televisie met een dekentje over hun benen. Ze vinden het heerlijk om alles uit handen te geven en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer.’ Maar is dit wel zo? Ann Peuteman, een Vlaamse journaliste opent het symposium en illustreert op een pakkende wijze wat ouderen denken over het ouder worden. Vervolgens schetsen onderzoekers Silke Metzelthin en Tine Rostgaard hoe reablement een bijdrage kan leveren aan een actief en betekenisvol leven. Ze geven een overzicht van onderzoek in Nederland en in het buitenland. Aansluitend gaan we met Nederlandse zorgverleners in gesprek over hun ervaringen met reablement in de dagelijkse praktijk. Tot slot willen we met de aanwezigen in de zaal discussiëren over mogelijke vervolgstappen van reablement in de Nederlandse ouderenzorg.

Het symposium is kosteloos echter aanmelden is verplicht.

 

Promotie drs. Teuni Rooijackers

De Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg8 (AWO-L) doet sinds 2014 onderzoek naar reablement. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en in co-creatie met diverse stakeholders zoals zorgverleners en cliëntvertegenwoordigers is het reablement scholingsprogramma, genaamd Blijf Actief Thuis8, ontwikkeld. Blijf Actief Thuis is in een grootschalig interventieonderzoek op praktische toepasbaarheid, effectiviteit en kosteneffectiviteit onderzocht bij MeanderGroep Zuid-Limburg.

Dit symposium wordt ter ere van promovenda Teuni Rooijackers georganiseerd, die 4 jaar onderzoek heeft gedaan naar Blijf Actief Thuis. Zij zal op woensdag 14 september om 16:00 uur haar proefschrift in het openbaar zal verdedigen.

Factsheet

Hier kunt u het factsheet van het symposium downloaden>