Congres Rekenen op Taal 2018

Voor het derde jaar op rij presenteren tijdschrift Volgens Bartjens en MeerTaal het congres Rekenen op Taal. We ontmoeten je graag op 6 maart 2018 in de Reehorst in Ede en nemen je mee in een programma dat weer veel handvatten biedt voor de dagelijkse praktijk.

Taal is overal, zeker in het rekenen. En andersom. En ze kunnen elkaar op allerlei gebied versterken en als je moeite hebt met taal, heb je dat ook vaak met rekenen. Taal en rekenen zijn ook overal in de wereld om ons heen en dit biedt vele mogelijkheden voor leerzame lessen in het primair onderwijs.

Je kiest twee van de workshops uit het programma die je voorkeur hebben en neemt deel aan het plenaire programma van de dag met:

Lezing 'Rekenen op taal: Van wetenschap naar praktijk'

Door Tijs Kleemans

In deze lezing gaan we in op hoe individuele verschillen in rekenvaardigheid bij kinderen in het primair onderwijs ontstaan. Speciale aandacht zal daarbij uitgaan naar de rol van taal bij de ontwikkeling van reken-/wiskundevaardigheid. Op grond van actuele inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek, zal vervolgens een koppeling worden gemaakt met de manier waarop het beste kan worden aangesloten bij het werken met kinderen met uiteenlopende rekenniveaus.

Tijs Kleemans is als universitair docent werkzaam bij Pedagogische Wetenschappen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Hij coördineert het masteronderwijs op het gebied van speciale leer- en onderwijsbehoeften en doet onderzoek naar leerproblemen bij kinderen en jeugdigen, met speciale aandacht voor individuele verschillen in rekenen, taal en Wetenschap & Technologie. Daarnaast is hij als hoofddocent verbonden aan de postacademische opleiding tot schoolpsycholoog van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen.

 

Afrekenen met taal

Door Ronald Snijders

Absurdist Ronald Snijders leert u in een klein half uur dat u voor beter begrip van elkaar niet hoeft te rekenen op taal. Het hele alfabet moet eraan geloven. De meeste letters krijgen bij Snijders slechte cijfers. Hij komt met nieuwe woorden, ezelsbruggetjes, lijstjes en handige tips.

Ronald Snijders (1975) schreef met Fedor van Eldijk o.a. hun eigen ‘nieuwe woorden’-boek De Alfabetweter (2013) en Een normaal boek (2006). Snijders schreef Kopdichtbundel (2017) en was in het theater te zien met One Man Show (2013) en Welke Show (nominatie Poelifinario, beste voorstelling van 2017). De meeste mensen kennen hem van Rambam, en zijn optredens bij Pauw en DWDD.

 


Bekijk een filmpje van Ronald Snijders op Youtube:
 

 

qr code scannen
 qr code scannen