Wordt jouw VSV ook rookvrij? Waar sta je en wat heb je daarvoor nog nodig?

Je ziekenhuis is rookvrij, de plaatselijke voetbalclub, de speeltuin, de supermarkt en mogelijk zelfs het centrum van de stad. Zo werken we samen aan een rookvrije generatie.
Ook je VSV kan rookvrij worden. Maar wat is rookvrij? En hoe bereik je dat voor jouw VSV? 
We bieden je een praktische handreiking.

Workshopgevers

Clasien van der Houwen is sinds 2001 gynaecoloog in ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen. Zij ontwikkelt digitale, persoonlijke informatie voor patiënten over hun situatie en mogelijke behandelingen. Een belangrijk, terugkerend onderwerp daarbij is wat patiënten zelf kunnen doen, ook als het om hun leefstijl gaat. Samen met het Trimbos Instituut maakte Clasien de video “rookvrij zwanger” en de daarbij behorende wachtkamerfilm. Nu zet zij zich als voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start in voor het verbeteren van de zorg voor aanstaande ouders die roken. Met Stichting De Friesland heeft zij een project opgezet voor het verbeteren van het stoppen met roken beleid in haar eigen VSV. Haar inzet is een rookvrije start voor ieder kind.
Robert van de Graaf is verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland en initiatiefnemer van verschillende commissies en netwerken om de zorg rookvrij te maken. Momenteel is hij ook coördinator van Groningen Rookvrij en actief voor de Rookvrije Generatie. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Vereniging voor Verslavings Geneeskunde Nederland.