Verwijzen naar de praktijkondersteuner, een stoppen met roken coach of verslavingsarts: hoe doe je dat en wat kan je verwachten?

Hoe speel je op elkaar in als je verwijst voor stoppen met roken hulp? Naar wie verwijs je? Hoe vind je elkaar? Een warme overdracht lijkt zo eenvoudig. Maar kan dat, hoe doe je dat? Wat mag je van elkaar verwachten? En wat vertel je de vrouw die je verwijst? Hoe regel je follow up?

Over samenwerking tussen de geboortezorg professionals en stoppen-met-roken zorg.

Workshopgevers

Clasien van der Houwen is sinds 2001 gynaecoloog in ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen. Zij ontwikkelt digitale, persoonlijke informatie voor patiënten over hun situatie en mogelijke behandelingen. Een belangrijk, terugkerend onderwerp daarbij is wat patiënten zelf kunnen doen, ook als het om hun leefstijl gaat. Samen met het Trimbos Instituut maakte Clasien de video “rookvrij zwanger” en de daarbij behorende wachtkamerfilm. Nu zet zij zich als voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start in voor het verbeteren van de zorg voor aanstaande ouders die roken. Met Stichting De Friesland heeft zij een project opgezet voor het verbeteren van het stoppen met roken beleid in haar eigen VSV. Haar inzet is een rookvrije start voor ieder kind.
Robert van de Graaf is verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland en initiatiefnemer van verschillende commissies en netwerken om de zorg rookvrij te maken. Momenteel is hij ook coördinator van Groningen Rookvrij en actief voor de Rookvrije Generatie. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Vereniging voor Verslavings Geneeskunde Nederland.