Wij hebben onderstaande workshops voor u samengesteld.
Geef uw voorkeur aan via de aanmeldknop.
Workshops
1. Medicijnresten verwijderen uit het afvalwater
Workshop door Krisjan Laarhoven van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Wat is het belang van het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater en de impact ervan op het milieu en de volksgezondheid? In deze interactieve workshop worden de nieuwste technieken en innovaties met u besproken die worden gebruikt om medicijnresten effectief uit afvalwater te verwijderen, met aandacht voor zowel de technische als de maatschappelijke aspecten.
Daarnaast is er aandacht voor de rol van bewustwording en gedragsverandering bij het verminderen van medicijnresten in het milieu. U kunt ideeën uitwisselen en met elkaar brainstormen over we kunnen bijdragen aan een duurzamere omgang met geneesmiddelresten.
2. Klimaat vanuit jongerenperspectief
Workshop door Kiki Ritmeijer, VN-Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling
Jongeren maken zich over het algemeen meer zorgen over de impact van klimaatverandering dan ouderen, zo blijkt uit onderzoek. En het gaat ook vooral hún toekomst aan. Degenen die het langst met de consequenties van beleid moeten leven, hebben er nu het minst over te zeggen. Tijdens deze workshop draaien we de rollen om. Jongeren nemen tijdens deze workshop het voortouw. We hebben het niet alleen over de vraag ‘hoe bereiken we jongeren’, maar ook: ‘hoe krijgen we volwassenen mee bij klimaatbeleid’. Aan de hand van stellingen gaan we hierover met elkaar het gesprek aan.
3. "Maar... zo doen we het altijd al!"
Workshop door kunstenaar Rob Sweere
Om ons zeer waterige land ‘geschikt’ te maken voor verschillende gebruiksfuncties, zoals wonen en werken, zijn we als Nederlanders aan de slag gegaan. Inmiddels, honderden jaren later, leven we in ons land met de resultaten van heel veel, heel vaak en overal aan de slag gaan. Hebben we water en bodem (nog) onder controle? Of zijn we ook slachtoffer van die ketting van acties die we als mens in gang hebben gezet? Hadden we dit alles wel moeten doen? En wat betekenen onze acties uit het verleden voor wat nog op ons afkomt de komende tijden? Maar… zo doen we het altijd al! En dus?
Tijdens deze sessie deelt kunstenaar Rob Sweere zijn visie over het verleden, het heden en de toekomst van water en bodem in Nederland.
4. Toegepaste klimaatpsychologie
Workshop door Anke Bergmans van Mountainview research
Loop jij er ook tegenaan dat je mensen niet altijd meekrijgt in duurzaam gedrag? Ondanks dat ze zeggen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden? Je weet dat er meer in zit, maar soms voelt het alsof je niet vooruitkomt. Het geheim zit in ons brein. In deze workshop leer je begrijpen hoe ons brein klimaatactie in de weg zit, en hoe je via sociale psychologie mensen toch in beweging kunt krijgen.
Masterclasses
1. Waterbeheer en zoetwatervoorziening
Door Gelske van Beusekom en Marco Vroege van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Deze masterclass gaat over het systeem van zoetwateraanvoer vanuit de Nieuwe Maas, Hollandsche IJssel en Lek en de verdeling van het beschikbare zoete water in ons werkgebied. We spreken over de uitdagingen van intensief ruimtegebruik, klimaatverandering, zeespiegelstijging en lage rivierafvoeren voor dit eeuwenoude aanvoersysteem. We zijn afhankelijk van de landelijke waterverdeling en ontwikkelingen in het Rijnstroomgebied. De boodschap is: Het watersysteem is niet eindeloos maakbaar. Een mix van maatregelen en samenwerking met diverse partners zijn beide noodzakelijk om gesteld te staan voor de toekomst.
2. Zorgplicht en dijkversterkingsprojecten in ons gebied
Door Leontien Barends en Paul Polak van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Al eeuwen voeren wij de strijd tegen het water, wij werken hard aan het tegenhouden van water door dijken te bouwen en te onderhouden. Hierdoor zijn wij als waterschap tenslotte ook ontstaan. Toch raakt de rek uit het systeem, en moeten wij misschien meer water in de polder accepteren. Aangepast bouwen is daarbij misschien de toekomst, maar die toekomst begint al nu. Een vraag daarbij is hoe we rekening moeten houden met klimaatverandering en zeespiegelstijging, waar en wanneer zit de grens?
Waterwandelingen
Ontdek klimaatproof Rotterdam! Loop mee met waterexperts die van alles laten zien en vertellen over hoe Rotterdam zich voorbereidt op de gevolgen van klimaatverandering.
Het Hofpleintheater is een ideaal vertrekpunt voor een wandelroute langs enkele locaties in de omgeving waar klimaatadaptieve maatregelen zijn toegepast. Voorbeelden van locaties waar de route langs loopt: Benthemplein, ZOHO watertuin, Hofbogen, Dakakker, Hofplein, Coolsingel, De Doelen, Westersingel, Kruisplein etc.). De waterwandeling neemt 750 jaar HHSK (verleden – heden – toekomst) als uitgangspunt: geschiedenis van waterbeheer in Rotterdam, huidige maatregelen en de klimaatbestendige stad van de toekomst.
Jubileummiddag ‘Samen klaar voor de toekomst’
Ietske Roestcomm@hhsk.nl
Ietske Roestcomm@hhsk.nlhttps://www.aanmelder.nl/samenklaarvoordetoekomst
2023-06-21
2023-06-21
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Jubileummiddag ‘Samen klaar voor de toekomst’Jubileummiddag ‘Samen klaar voor de toekomst’0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jeugdtheater HofpleinJeugdtheater HofpleinBenthemplein 13 3032 CC Rotterdam Nederland