Chatvragen
Tijdens het Get Smart Event zijn er vragen gesteld via de online chatfunctie. Zie hieronder de reactie van het Get Smart-team.
Pieter: Hoe kan ik meedoen aan een soortgelijk project?
Get Smart-team: Natuurlijk! Heel graag zelfs.
Het Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam doet praktijkgericht onderzoek naar vragen die spelen in het mkb. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek biedt het Kenniscentrum mkb-ondernemingen oplossingen en handreikingen die helpen hun bedrijfsprocessen en -prestaties te verbeteren. Binnenkort starten we bijvoorbeeld een nieuw onderzoek dat zich richt op het versterken van het aanpassingsvermogen van het mkb op de snel veranderende omgeving. Daarin zoeken wij naar antwoord op vragen als: hoe krijg je je medewerkers mee en hoe geef je als directeur/management leiding aan verandering?
Daarnaast organiseert het SMITZH programma diverse activiteiten die de implementatie van slimme technologie ondersteunen (zie: https://www.smitzh.nl/item/slimme-technologie-implementeren/ ).
Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via: businessinnovation@hr.nl
Martine: Smart Industry in corona-tijd? Is het niet beter om even wachten tot de storm voorbij is?
Get Smart-team: Juist in deze onzekere tijd is het goed om stil te staan bij kansen die het businessmodel effectiever en efficiënter kunnen maken. Veel bedrijven worden nu geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie waarop een adequate reactie nodig is om te overleven. Dit vereist op korte termijn een soms radicale verandering van het businessmodel, die door bedrijven vaak als een tijdelijke aanpassing wordt gezien. De vraag is echter of dat terecht is. Zijn de veranderingen wel zo tijdelijk? Het is verstandig om bij die vraag stil te staan en te onderzoeken of de toepassing van nieuwe technologie, zoals Smart Industry, het businessmodel flexibeler kunnen maken en daarmee minder gevoelig voor (of beter aanpasbaar aan) veranderingen in de omgeving.
Het Kenniscentrum Business Innovation kan bedrijven helpen om die analyse te maken en bedrijven te helpen om het aanpassingsvermogen te versterken.
Robert Ruisaard: Juist de tijd om actie te ondernemen lijkt me. Perspectieven naar waarde veranderen en welke rol SI daar een rol in kan spelen.
Get Smart-team: Helemaal mee eens, Robert. Johan Cruijff zei het al: “Elk nadeel heb z’n voordeel”.
Het is alleen de kunst om dat voordeel ook te herkennen. Daarom is het belangrijk dat ondernemers aan de slag gaan met het versterken van hun innovatievermogen. Het animatiefilmpje dat we voor Get Smart hebben gemaakt vat dat nog eens mooi samen.
Edwin: Zou u nog een keer meedoen aan een dergelijk project?
Get Smart-team: Deze vraag is tijdens de livestream beantwoord door o.a. Paul Nederlof.
Pieter: Wat heeft deelname aan Get Smart u gekost? (tijd/geld)
Get Smart-team: Deze vraag is door de deelnemers niet expliciet beantwoord. Voor het Get Smart project geldt echter dat de deelnemende bedrijven geen financiële bijdrage hebben geleverd, wel een bijdrage in tijd: gemiddeld hebben de deelnemers gedurende een projectjaar ca. 100 uur geïnvesteerd in het versterken van hun innovatievermogen.
Robert Ruisaard: Wat zou de volgende stap zijn na de ervaring tot nu toe?
Get Smart-team: Voor de ondernemers is dat uiteraard verschillend. Wij hebben gezien dat alle deelnemers aan het denken zijn gezet over de manier waarop Smart Industry een rol kan spelen in de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bij 7 van de 10 deelnemers heeft dat ook geleid tot het opstarten of intensiveren van SI-projecten, met of zonder studenten van de HRBS.
Matthijs Glerum: Lopen jullie tegen problemen aan ten aanzien van het opleidingsniveau van het personeel? Ofwel leiden wij de studenten wel op met de juiste vaardigheden.
Get Smart-team: Het opleidingsniveau van personeel is voor het bedrijfsleven een relevant punt van aandacht. Snelle en vaak disruptieve veranderingen in de omgeving vereisen dat er continu moet worden gewerkt aan het aanscherpen van aanwezige kennis en vaardigheden en het verwerven van nieuwe competenties. Vanuit de HRBS wordt daaraan invulling gegeven met het deeltijdonderwijs vanuit de Career Academy. Daarnaast wordt ook door het Kenniscentrum Business Innovation een bijdrage geleverd aan het “leven lang leren” door samen met bedrijven praktijkgericht onderzoek te doen naar de toepasbaarheid van nieuwe kennis, methoden en technieken.
Of wij studenten wel de juiste vaardigheden meegeven is voor de HRBS uiteraard een heel belangrijke vraag. De praktijkgerichtheid van onderwijs en onderzoek is bij de Hogeschool Rotterdam één van de speerpunten. Om dat voor het onderzoek ook te borgen, zorgt het KCBI ervoor dat voorafgaand aan elk onderzoek een diepgaande vraagarticulatie plaatsvindt met en bij het bedrijfsleven.
Heleen: Als AI master student zie ik vaak vacatures van bedrijven die iets met het onderwerp AI willen doen. Echter hieronder vallen vaak ook bedrijven die niet precies weten wat ze willen wat vaak leidt tot grote verwachtingen die niet praktisch haalbaar zijn.
Get Smart-team: Dat is inderdaad het geval, Heleen. Artificial Intelligence is een breed begrip dat al snel een soort magisch karakter krijgt. Het toepassen van digitale technologie is natuurlijk geen remedie tegen alle kwalen. In één van de Get Smart Magazines hebben we daar ook een artikel aan gewijd (zie: https://hogeschool-rotterdam.foleon.com/onderzoek/get-smart-magazine-2e-editie/interview-met-docent-remco-van-der-pluijm/). Het is daarom erg belangrijk om samen met die bedrijven te onderzoeken wat wel en wat niet realistisch is en te voorkomen dat men zich hals-over-kop in onhaalbare avonturen stort. Bedrijven onderschatten vaak de omvang en impact van de voor de technologische innovatie noodzakelijke veranderingen in strategie, opleiding, werkwijze, draagvlak, etc.
Heleen: Hoe zocht het get smart project met bedrijven naar haalbare doelstellingen voor nieuwe technologische ontwikkelingen ?
Get Smart-team: Nieuwe technologische ontwikkelingen vormen vaak een kans voor de bedrijven, een mogelijkheid om producten of processen te vernieuwen of om de manier van zakendoen (businessmodel) te veranderen. Terecht merk je op dat dergelijke innovatie natuurlijk wel moet bijdragen aan het realiseren van de organisatiedoekstellingen. Technologie is immers een middel en geen doel.
In het Get Smart project zijn we daarom uit gegaan van de strategische doelstellingen van het bedrijf, waarbij we in die analyse ook heel serieus hebben gekeken naar zogenaamde meervoudige waarden, dus niet alleen financiële, maar ook maatschappelijke en ecologische waarden. Vervolgens hebben we met de bedrijven onderzoek gedaan naar de interne en externe omstandigheden voor innovatie; dat gaf een beeld van de sterke en zwakke punten van het bedrijf en van de kansen en bedreigingen, met name ook op het gebied van Smart Industry. Door deze tegen elkaar af te zetten konden er een aantal strategische opties worden geïdentificeerd voor de inzet van digitale technologie, opties die een bijdrage zouden kunnen leveren aan het realiseren van de eerder vastgestelde strategische doelen.
Tenslotte is met de bedrijven gewerkt aan een plan van aanpak waarmee de wenselijke technologische ontwikkeling ook daadwerkelijk in de producten, processen en businessmodellen kan worden geïmplementeerd.
Martine: Zijn de resultaten van het onderzoek ergens beschikbaar?
Get Smart-team: Zeker.
Edwin: Hoe kan ik meedoen in een/het volgende onderzoeksproject?
Get Smart-team: Zie eerder antwoord aan Pieter.
Davey Jansen: Waar zijn de wetenschappelijke artikelen te vinden?
Get Smart-team: Wij hebben de lessen die we uit het Get Smart project hebben geleerd samengevat in een document dat je op onze Get Smart website kunt downloaden. Daarin staan ook alle gebruikte wetenschappelijke artikelen netjes vermeld.
Klik hier om het document te openen >
Robert Ruisaard: Peter ik kom graag met je in contact. @Alfons Looman, ben je er dan ook bij?
Get Smart-team: Goed plan. Je kunt Peter bereiken via: p.troxler@hr.nl
Get Smart Event
Kenniscentrum Business Innovationbusinessinnovation@hr.nl
Kenniscentrum Business Innovationbusinessinnovation@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/slotbijeenkomstgetsmart
2020-12-03
2020-12-03
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Get Smart EventGet Smart Event0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend