SNOMED Symposium
SNOMED Symposium
  • Home
  • Programma
  • Paneldiscussie
  • Workshops
  • Locatie & Contact
SNOMED Symposium
  • Home
  • Programma
  • Paneldiscussie
  • Workshops
  • Locatie & Contact

Workshops

Workshop 1.1 Eenheid van Taal en SNOMED: een introductie
Eenheid van Taal en SNOMED vormen twee belangrijke pijlers voor vernieuwing in de zorg. Maar wat is SNOMED? En wat betekent SNOMED voor Eenheid van Taal? Hoe draagt SNOMED bij aan overdracht, hergebruik en innovatie met informatie? Deze vragen staan centraal tijdens deze workshop.

Pijler: algemeen
Doelgroep: huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers

Sprekers
Pim Volkert – Coördinator terminologiecentrum, Nictiz  
Inge Soons – Terminoloog, Nictiz 

Workshop 1.2 Hands-on use of SNOMED CT and other international standards for clinical and translational research
Hoe worden standaarden in de praktijk gebruikt om bij te dragen aan de zorg en aan kanker- en bevolkingsonderzoeken? In deze workshop wordt real-time d.m.v. queries in klinische databases gedemonstreerd hoe SNOMED bijdraagt aan de optimalisatie van de zorg (deze workshop wordt in het Engels gegeven).

Pijler: innovatie
Doelgroep: huisartsen, medisch specialisten, onderzoekers

Spreker

W. Scott Campbell, PhD, MBA - Universitair hoofddocent, afdeling Pathologie en Microbiologie, University of Nebraska Medical Center, US 

Workshop 1.3 Enabling Large-Scale Analysis of Electronic Health Records through Standardisation: SNOMED in action! 
Door de grote verschillen in databasestructuur en het gebruik van verschillende terminologiesystemen wordt onderzoek met bestaande data bemoeilijkt. Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI, zie www.ohdsi.org) is een internationale samenwerking, gericht op het overbruggen van deze barrière en verrichten van onderzoek met grootschalige data-analyses. In deze workshop worden de mogelijkheden besproken (deze workshop wordt in het Engels gegeven).  

Pijler: hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: onderzoekers, medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers

Spreker
Peter R. Rijnbeek - Associate professor Health Data Science, Erasmus MC

Workshop 1.4 SNOMED en zib's als ingrediënten voor gestructureerde verslaglegging
Om te komen tot uniforme gestructureerde verslaglegging en adequate gegevensuitwisseling in de zorg is het essentieel dat inzichtelijk wordt gemaakt waar in het zorgproces gegevens worden gebruikt en vastgelegd. Alleen dan is hergebruik van data mogelijk en kunnen administratieve lasten teruggedrongen worden. Tijdens deze workshop krijgt u uitleg over de aanpak en de toepassing van SNOMED en zib's bij gestructureerde verslaglegging.

Pijler: algemeen, overdracht, hergebruik van data
Doelgroep: medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers

Sprekers
Jonas Rubrech - Project gestructureerde verslaglegging FMS
Erik van der Velde - Programma Verduurzamen Kwaliteitsregistraties FMS

Workshop 1.5 SNOMED: het fundament van de eOverdracht
SNOMED legt de verbinding tussen de termen die zorgverleners gebruiken  en patiëntvriendelijke termen. SNOMED werkt zorgsector-overstijgend en is flexibel doordat gegevens op verschillende niveaus kunnen worden geregistreerd. Maar hoe dan? In deze workshop wordt getoond hoe SNOMED de gegevensuitwisseling tussen zorgsectoren mogelijk maakt. 

Pijler: overdracht
Doelgroep: verpleegkundigen en verzorgenden, beleidsmedewerkers, management en adviseurs in organisaties

Sprekers
Frank Berens – Adviseur beroepsontwikkeling, V&VN 
Renate Kieft – Programmamanager, V&VN

Workshop 1.6 Terminologie als motor achter de taal van de huisarts; hoe SNOMED CT implementeren in de dagelijkse praktijk?
De implementatie van SNOMED CT kan als (internationale) referentieterminologie de interoperabiliteit tussen gezondheidsactoren vergroten. De 3BT (Bilingual Biclassified Belgian)-thesaurus is als interfaceterminologie ontstaan vanuit, en gedragen door, het “werkveld” van eerstelijnszorg; deze terminologie wordt gebruikt door de softwareleveranciers van huisartsenpakketten, en is dus een cruciale factor voor het coderen van medische informatie door huisartsen. De koppeling tussen een interfaceterminologie en een referentieterminologie is cruciaal voor een éénduidige opslag en codering van informatie, en het hergebruik ervan voor verschillende doeleinden.

Deze workshop geeft toelichting over de methodologie en de tool die gebruikt worden bij de koppeling van beide terminologieën en wat dit oplevert als resultaat. Of te wel, wat is de meerwaarde van een koppeling tussen de taal van de huisarts en SNOMED? En voor welke doeleinden kan deze koppeling uiteindelijk dienen?

Pijler: hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: huisartsen, verpleegkundigen, onderzoekers

Sprekers
David Op de Beeck - projectleider terminologiecentrum FOD VVVL
Katrien Scheerlinck - medisch terminoloog FOD VVVL
Diego Schrans - huisarts en post-doc wetenschappelijk medewerker vakgroep volksgezondheid en eerstelijnszorg Universiteit Gent

Workshop 1.7 Navigeer met SNOMED door je eigen data
Een groot deel van de data die Nederlandse ziekenhuizen vastleggen, wordt door DHD verzameld in de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Momenteel bestaan deze data vooral uit achteraf gecodeerde medische informatie en financiële informatie. Met de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus beschikken specialisten nu over standaarden voor gestructureerde vastlegging in het EPD. Door de aanlevering aan de LBZ en een koppeling met SNOMED CT kan op verschillende niveaus worden ingezoomd op de patiëntengroepen in de LBZ. Hierdoor kan de specialist zijn eigen patiëntselecties maken en uitkomsten vergelijken. In deze workshop wordt gedemonstreerd hoe via de hiërarchie van SNOMED op flexibele wijze dwarsdoorsnedes in de patiëntgroepen gemaakt kan worden.

Pijler: hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: medisch specialisten, verpleegkundigen, onderzoekers, informatie-analisten, CMIO's

Sprekers
Sung-Wook Noort - beheerder registratiestandaarden DHD
Maarten Zaal - informatie-analist DHD
Sander Mertens - terminoloog Nictiz

Workshop 1.8 We gaan een EPD bouwen!
Standaardisatie van klinische documentatie is een voorwaarde voor naadloze uitwisseling van zorginformatie, continuïteit van zorg en hergebruik van zorginformatie. Informatiestandaarden, zorginformatiebouwstenen en SNOMED helpen hierbij, maar de input van zorgverleners daarbij is essentieel.   
In deze workshop gaan we vanuit informatiestandaarden en zorginformatiebouwstenen zelf het ‘perfecte’ EPD bouwen waarbij de informatie direct herbruikbaar is voor beslissingsondersteuning. De consequenties van keuzes op de informatie-laag zijn dan direct inzichtelijk. 

Pijler: hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: klinisch informatici, medisch specialisten, verpleegkundigen, huisartsen

Sprekers
Kees Ebben - Klinisch Informaticus, IKNL 
Ellen Smit - Klinisch Informaticus, IKNL 

Workshop 2.1 Het zorgproces centraal: eenduidige registratie van zorginformatie voor hergebruik
De media is er niet om verlegen, dagelijks verschijnen er berichten over de hoge administratieve lasten in de zorg en het gebrek aan digitale uitwisseling van zorginformatie. Hergebruik van zorginformatie, maar hoe doe je dat? De ambitie van het programma Registratie aan de bron is de zorg verbeteren door zorginformatie altijd en overal beschikbaar te stellen. Het belangrijkste principe is ‘het zorgproces centraal’. Het zorgproces is de bron waarin zorginformatie wordt gegenereerd. Om samen in Nederland hergebruik van zorginformatie dagelijkse praktijk te maken moeten er op verschillende fronten afspraken worden gemaakt. Het betreft inrichting van de systemen, het juist gebruik van de systemen en Eenheid van Taal. SNOMED CT is essentieel wanneer het gaat over Eenheid van Taal en daarmee hergebruik van zorginformatie. Tijdens de workshop wordt u meegenomen aan de hand van een praktijkcasus hoe het zorgproces als basis dient voor hergebruik van zorginformatie ten behoeve van kwaliteitsverantwoording.

Pijler: hergebruik van informatie
Doelgroep: medisch specialisten, verpleegkundigen, beleidsmedewerkers, management en adviseurs in organisaties

Spreker
Yoen van der Linden – Pijlertrekker Kwaliteitsregistraties, Programma Registratie aan de bron
Hilde Schwantje - Projectleider dossier LROI, Programma Registratie aan de bron

Workshop 2.2 Behoefte aan beslissingsondersteuning in de verpleegkundige praktijk? SNOMED maakt het mogelijk! 

Hoe kan SNOMED het klinisch redeneerproces beter ondersteunen en de communicatie tussen verschillende disciplines optimaliseren? In deze workshop wordt het belang van beslissingsondersteuning en SNOMED voor de verpleegkundigen en verzorgenden toegelicht. En worden voorbeelden vanuit de verpleegkundige praktijk getoond. 

Pijler: innovatie
Doelgroep: verpleegkundigen en verzorgenden, beleidsmedewerkers, management en adviseurs in organisaties

Sprekers
Erna Vreeke – Adviseur, V&VN 
Renate Kieft – Programmamanager, V&VN

Workshop 2.3 Kwaliteitsregistraties en SNOMED: samen steeds beter! 
Om eenduidig gegevens uit te kunnen wisselen binnen een instelling of tussen instellingen of aan te kunnen leveren aan kwaliteitsregistraties, is het gebruik van standaarden als zorginformatiebouwstenen en SNOMED onontbeerlijk. Beiden zijn nodig om de standaardisatie en interpretatie van data uniform in te richten zodat handmatige invoer van data voor kwaliteitsregistraties in de toekomst overbodig wordt.
Hoe kan door middel van SNOMED en de zib's data die in het zorgproces is vastgelegd hergebruikt worden voor het vullen van kwaliteitsregistraties? Dit is de vraag die centraal staat tijdens deze workshop waar wij u meenemen in het SKMS programma 'Verduurzamen Kwaliteitsregistraties' en de toepassing van zib's en SNOMED.

Pijler: algemeen, overdracht, hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers

Sprekers
Erik van der Velde - Programma Verduurzamen Kwaliteitsregistraties FMS
Annemarie Trompert - Programma Verduurzamen Kwaliteitsregistraties FMS

Workshop 2.4 Live data-analyse met SNOMED!
Big data is inmiddels niet meer weg te denken uit de medische wereld. Met SNOMED is het mogelijk om eenduidig informatie uit de patiëntenzorg vast te leggen, zodat het samenstellen van een cohort en de analyse hiervan binnen een oogwenk gedaan kunnen worden. In deze workshop nemen wij u mee in de wereld van de SNOMED-hiërarchie en de bijbehorende mogelijkheden van data-aggregatie. Dit doen we door middel van vrij verkrijgbare tools zoals Neo4J en het statistische open-source pakket R.

Pijler: hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers

Spreker
Sander Mertens - terminoloog Nictiz

Workshop 2.5 We gaan een EPD bouwen!
Standaardisatie van klinische documentatie is een voorwaarde voor naadloze uitwisseling van zorginformatie, continuïteit van zorg en hergebruik van zorginformatie. Informatiestandaarden, zorginformatiebouwstenen en SNOMED helpen hierbij, maar de input van zorgverleners daarbij is essentieel.   
In deze workshop gaan we vanuit informatiestandaarden en zorginformatiebouwstenen zelf het ‘perfecte’ EPD bouwen waarbij de informatie direct herbruikbaar is voor beslissingsondersteuning. De consequenties van keuzes op de informatie-laag zijn dan direct inzichtelijk. 

Pijler: hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: klinisch informatici, medisch specialisten, verpleegkundigen, huisartsen

Sprekers
Kees Ebben - Klinisch Informaticus, IKNL 
Ellen Smit - Klinisch Informaticus, IKNL 

Workshop 2.6 Sematische interoperabiliteit: de basis van ‘lijnloze’, persoonsgerichte chronische zorg
Innoveren op het gebied van de chronische zorg is sterk afhankelijk van de interoperabiliteit van zorgdata. Maar wat is er nodig om innovaties in de chronische zorg mogelijk te maken? In deze workshop wordt de usecase ‘MiGuide, leven met diabetes mellitus type 2 beter maken’ toegelicht.

Pijler: innovatie
Doelgroep: huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers

Spreker
Eric Grosfeld - CEO, ExpertDoc

Workshop 2.7 Eenheid van Taal voor patiënten
Vanaf 1 juli 2020 heeft iedere burger in Nederland toegang tot een eigen gezondheidsomgeving. Bovendien kun je je eigen medische gegevens inzien in patiëntenportalen. Maar hoe zorg je ervoor dat patiënten begrijpen wat de arts in het dossier heeft gezet? Binnen het programma ‘Vertalen SNOMED’ worden patiëntvriendelijke termen aan SNOMED toegevoegd. Hierdoor kan de patiënt automatisch een patiëntvriendelijke equivalent van een medische term in zijn of haar dossier zien, zonder dat de arts anders hoeft te registreren.

In deze workshop laten we zien en ervaren hoe automatisch patiëntvriendelijke termen en toelichtingen gegenereerd kunnen worden, gebruikmakend van de hiërarchie en patiëntvriendelijke termen in SNOMED. Ook kijken we nog verder naar de toekomst. Onlangs heeft Nictiz in drie bijeenkomsten verschillende partijen bij elkaar gebracht die zich bezighouden met patiëntvriendelijke termen. Welke partijen zijn hier betrokken? Wat moet er gebeuren om deze samenwerking verder te brengen? Hoe komen we uiteindelijk tot ‘Eenheid van Taal voor patiënten’? Hierover gaan we graag met u in gesprek.

Pijler: algemeen, overdracht richting patiënt, innovatie
Doelgroep: patiëntvertegenwoordigers, verpleegkundigen, medisch specialisten, overig

Sprekers
Annemarieke Homan - programmamanager 'Vertalen SNOMED' Nictiz
Hugo van Mens - promovendus Amsterdam UMC & ontwikkelaar ChipSoft

Workshop 2.8 Eenheid van Taal: van spraakverwarring naar inzichten voor iedereen 
Het is essentieel dat zorgverleners, patiënten, onderzoekers en verzekeraars dezelfde taal spreken voor het realiseren van gezamenlijke doelen (zoals programma’s voor patiëntinformatie, uitkomstgerichte zorg, zorgevaluatie en gepast gebruik, e-Overdracht). Met voorbeelden laten we zien hoe Eenheid van Taal kan helpen en hoe het gebrek daaraan een barrière kan zijn en administratieve lasten oplevert. We gaan met elkaar in discussie hoe SNOMED ons verder kan helpen om Eenheid van Taal te bevorderen en de barrières te slechten. Er kan geen bruikbare gegevensoverdracht plaatsvinden als er geen eenheid van taal is (SNOMED), dit is de belangrijkste randvoorwaarde om alle beleidsdoelen zoals hierboven succesvol te laten zijn. In deze workshop zullen de deelnemers van perspectief wisselen, waarmee deelnemers barrières en oplossingen zelf ervaren.

Pijler: overdracht, hergebruik van informatie, innovatie
Doelgroep: inkopers en medisch adviseurs zorgverzekeraars, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers

Sprekers
John Rijsdijk - beleidsadviseur ZN
Geert van Hoof - medisch adviseur CZ
Jan Reitsma - beleidsadviseur ZN
Niels Hoeksema - onderzoeker / consultant Vektis

SNOMED Symposium

SNOMED SymposiumRegistratiewebsite voor SNOMED Symposium

Annemarieke Homancongres@key-cs.nl

Annemarieke Homancongres@key-cs.nlhttps://www.aanmelder.nl/snomed

2020-02-13

2020-02-13

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

SNOMED SymposiumSNOMED Symposium0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

KNVB CampusKNVB CampusWoudenbergseweg 56 3707 HX Zeist Nederland