"Splendid Isolation?" over de kunst van goed isoleren.

EMVT Dutch Power Matchmakingsbijeenkomst

Voor veel elektrotechnici is isolatie zoiets vanzelfsprekends dat de aandacht daarvoor in de praktijk soms een beetje verslapt. Maar vooral als de spanningen wat hoger worden, is het zaak om goed bij de les te blijven. Doelmatig isoleren is dan niet alleen een vak, maar ook een kunst. Op donderdag 28 mei  verwelkomen we een aantal specialisten die hun sporen in het isolatievak hebben verdiend.

We zijn te gast bij het hoogspanningslab van de TU Delft. Naast drie sprekers die ons de state of the art gaan vertellen, bekijken we tijdens de een aantal belangrijke experimenten.

FEI in Eindhoven is een leidende producent op het gebied van elektronenmicroscopie. Onzichtbaar voor de gebruiker van deze precisie-apparatuur worden spanningen van honderden kilovolts gebruikt om de elektronen met voldoende energie op de goede plaats te krijgen. Reinout Hartong vertelt ons wat FEI doet om zulke spanningen te hanteren in een beperkte ruimte, met behoud van nauwkeurigheid en veiligheid.

Isolatiesystemen in elektrische machines en transformatoren zijn na meer dan honderd jaar nog altijd in ontwikkeling. Er lijkt een trend te ontstaan dat fabrikanten “onnodige overdimensionering” gebruiken als alibi om kosten te reduceren. Maar hoe ver kun je daarmee gaan? Monique Krieg-Wezelenburg adviseert wereldwijd fabrikanten van grote machines en transformatoren, en vooral hun klanten. Zij kan ons haarfijn vertellen wanneer “cutting costs” overgaat in “cutting corners”.

Alex Tsekmes, PhD bij Hoogspanningstechniek aan de TU Delft, neemt ons mee in de huidige ontwikkelingen op het gebied van hoogwaardige vaste isolatiematerialen, met name epoxy’s in combinatie met nanotechnologie. Welke maatregelen zijn er te nemen om de kwaliteit van deze materialen te verhogen en wat merkt de gebruiker daarvan?