Bij de ontvangst en in de pauzes is er gelegenheid op het netwerkplein diverse sportinnovaties te bekijken en te proberen.  Aanwezig in 'de speelhoek' zijn in ieder geval:

. Hydrovest (Ultimateinstability)
Het hydrovest is een gewichtsvest met een vrij bewegende (zelf te bepalen) massa water. Hierdoor wordt de stabiliteit continu uitgedaagd en verstoord bij het uitvoeren van oefeningen als gevolg verbetering van de bewegingsuitvoering en dynamische stabiliteit in functionele bewegingen.

- Carbon Kitesurf evo - Fietsprothese - Carbon gezichtsmasker - Zwemprothese - Pace pro
De Carbon Kitesurf evo; maakt surfen op een unidirectioneel surfboard zonder footstraps mogelijk. De Fietsprothese  maakt wielrennen na amputatie weer mogelijk. Het Carbon gezichtsmasker ondersteunt bij trainen en spelen van wedstrijden. De Zwemprothese zorgt voor betere zwemprestaties na een amputatie. Pace pro; bescherming van pacemaker of ICD-implantaat tijdens bewegen.

. BerkelBike, fiets met electrostimulatie voor mensen met een dwarsleasie, MS of CVA
De BerkelBike is een fiets die oorspronkelijk ontwikkeld is om mensen met een dwarslaesie met hun verlamde benen met behulp van elektronische aansturing weer te kunnen laten fietsen. Het unieke fiets concept wat hiervoor is ontwikkeld blijkt een uitkomst te zijn voor een groot aantal andere patientgroepen. De BerkelBike is ontwikkeld door BerkelBike BV en Fieldlab Atletiek.

.MyMoves
2M Engineering en Fantazm ontwikkelen voor mensen in een rolstoel het MyMoves product. Met sensoren wordt real-time informatie verzameld over hun beweeg gedrag, wat vervolgens gebruikt wordt in een of meerdere game apps om gebruikers op een leuke manier te stimuleren om meer te gaan bewegen. Binnen MyMoves zal een eerste super leuke game ontwikkeld worden die mensen zowel zelfstandig als samen kunnen spelen, zowel binnen maar zeker ook buiten. MyMoves wordt opgezet als een open platform waar ook andere game en app designers en ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Verschillende spellen kunnen vanuit het MyMoves platform worden aangeboden, zodat het ook op lange termijn leuk blijft om te blijven bewegen. Voortgang over de langere tijd over de verschillende spellen is te volgen in MyGraphs waarin de voortgang en prestaties op inzichtelijke wijze worden getoond.

. Sportenbroodje
Een worstenbroodje, maar dan veel gezonder. Dat is het sportenbroodje. Het gezonde en eiwitrijke worstenbroodje is ontwikkeld door Houben Worstenbrood uit Eindhoven en Sportcentrum Papendal in Arnhem. Dat je in die sportkantines alleen maar een vette hap kunt bestellen, was anderhalf jaar geleden voor Bart Houben reden om na te denken over een gezond alternatief. Diëtistenpraktijk Food & You werd betrokken bij de ontwikkeling en samen met chefkok en manager van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis werd een nieuwe receptuur bedacht.  Het resultaat: een veel gezonder worstenbroodje. Er zitten dertig tot veertig procent minder calorieën in. Het brooddeeg is gezonder, de vulling is op basis van kip en er zit twintig gram eiwitten in. “Het broodje is daarom uitermate geschikt voor het herstel van de spieren na het sporten”, legt Houben uit. Je kunt het broodje in de speelhoek proeven! 

. Smartbasket
Basketbal is een enorm populaire sport met wel meer dan 400 miljoen beoefenaars. In veel parken, sportveldjes en scholen zijn basketbalringen te vinden. Sinds enkele jaren is er een vernieuwende variant op het traditionele basketbal ontstaan. 3×3 Basketball, met kleinere teams en maar 1 basket in plaats van twee. Het is sneller, leuker, fysieker en je speelt het buiten, geïnspireerd door verschillende vormen van streetball. De Smartbasket is een interactieve basketbalring. Door middel van sensoren wordt het inwerpen van een basketbal gedetecteerd. Via een app die gekoppeld is aan de Smartbasket wordt de score automatisch bijgehouden. Ook kunnen verschillende spelvormen gekozen worden. Deze spellen kunnen recreatief ingezet worden, maar kunnen ook prima op basketbaltrainingen gebruikt worden. Een andere interactie is de Shot Clock, hier 12 seconden of zelf in te stellen. Mocht een team niet binnen deze tijd schieten (en minimaal de ring raken), zal de bal aan de tegenstander worden toegekend. Basketbal vraagt om meer dynamiek en spectaculair spel en daar levert de Smartbasket een mooie bijdrage aan.

SmartGoals
SmartGoals zijn interactieve LED goaltjes/pionnen voor trainingen van diverse sporten: voetbal, hockey, basketbal, fitness, etc. Het systeem wordt ook veel toegepast in het bewegingsonderwijs en de fysiotherapie. SmartGoals brengt ten eerste plezier en beleving in de training door het gebruik van gaming elementen. Ten tweede kan je met SmartGoals uitstekend trainen op kijkgedrag, overzicht, reactie, spelinzicht en wendbaarheid. Ten derde kun je met SmartGoals prestaties en tijden meten en zo de progressie van sporters in kaart brengen. En als laatste is er een community gebouwd van trainers die er mee werken met daarin onder andere een online database met oefenstof. Internationaal bewegen wereldwijd per dag 10.000 mensen met de SmartGoals,  van internationale topclubs en olympische teams tot amateurverenigingen, scholen en zorginstellingen.

Calorimeter voor topsporters
Maastricht Instruments demonstreert een Indirecte Calorimeter met het “total capture” principe. Bij een sporttest (een VO2 max test bijvoorbeeld) krijgen sporters een mondkapje op waarbij de atleten uitademen tegen een ventilator. Dit zorgt voor een restrictie die niet prettig is. Bij de Omnical gebruiken we geen ventilator, maar wordt alle lucht weggezogen van de sporter. Hierdoor is er geen restrictie bij het uitademen wat de sporter belemmert in het uitvoeren van de test.

Via de opstelling in de speelhoek kunnen deelnemers dit gevoel zelf ervaren. Er is een indirecte calorimeter waaraan een ergometer is gekoppeld met een masker. De bezoekers kunnen een “inspanningstest” uitvoeren.  

. I Like App
Een interactieve webapplicatie waarmee kinderen kunnen ontdekken welke sporten ze leuk vinden. Het lectoraatvan de HAN, o.l.v. Johan Pion, draagt bij aan de talentontwikkeling door kennis- en competentieontwikkeling over het beter herkennen en vervolgens beter ontwikkelen van talenten. Het inzicht van de vakleerkrachten kan bijdragen aan de uitdagingen om talent te detecteren, identificeren, oriënteren en ontwikkelen. De presentatie van de ‘I like app’ app is een voorbeeld hiervan.

Bio Impedantie Technologie voor sportoptimalisatie
Segmentale Bio Impedantie als multidisciplinaire tool voor performance verbetering, trainingsoptimalisatie, overtraining, voedingsstatus, sportmedische keuring/behandeling, sportrevalidatie, enz.

. Knowledge sharing - innovatieve blaashal
Verenigingen die overwegen om deze winter tijdelijk een blaashal neer te zetten, dienen vele aspecten te overwegen. De investering in een blaashal is aanzienlijk maar met de juiste keuze kan een vereniging of gemeenten jarenlang van lagere kosten profiteren. Via LED verlichting in de blaashallen, aangepaste armaturen (laaggewicht) en lichtplannen op maat is een goede gelijkmatigheid van licht in de hal te garanderen. Bovendien kan de verlichting dynamisch gedimd worden naar de gewenste verlichtingsklasse door middel van een draadloos Licht Management Systeem via een iPad of een smartphone. European Sports Dome en Sportverlichting.com laten zien hoe zij verenigingen en gemeenten kunnen begeleiden in het proces rond de innovatieve blaashal, ook rond het aanvragen van subsidies.