Thematafels
1. Data als nieuw verdienmodel voor sportorganisaties
Sportscloud laat zien hoe je als sportorganisatie of merk profielen van fans, leden en klanten nog beter in kaart brengt en voor je laat werken. Guus Pennings behandelt dit onderwerp samen met Robin Faber (Ziggo Sport) en Arjo Wijnhorst (Fonds Gehandicaptensport) aan de hand van twee inspirerende praktijkcases. Naast transactionele data (ticketverkoop, e-commerce) spelen gedragsdata een steeds belangrijkere rol om intenties van sportfans of -beoefenaars te leren kennen. Met deze zogenaamde interesse-data kan je steeds dichter bij het hart van de sportfan of sporter komen. Aan de thematafel wordt besproken hoe je deze data opbouwt en hoe je ze kan gebruiken om conversie te optimaliseren. Ook komen creatieve data activaties aan de orde die een sportorganisatie of merk kan inzetten om nieuwe datasets te achterhalen. Een thematafel met veel voorbeelden en praktische tips om mee te nemen naar de eigen organisatie.
Guus Pennings, SportCloud
Robin Faber, Ziggo Sport
Arjo Wijnhorst, Fonds Gehandicaptensport
2. Dunne lijnen tussen klantgerichtheid en privacy
De sportwereld is gebaat bij publiciteit en het vastleggen van data. Of het nu via KNVB TV jeugdwedstrijden betreft of de Olympische Spelen, sport omvat een wereld die drijft op zulke publiciteit en data. Raakt een speler geblesseerd, dan vinden we het als publiek ("de klanten van de sport") vanzelfsprekend dat we alle ins en outs vernemen van de aard van de kwetsuur en de kansen op en snelheid van herstel. Maar wat vindt de speler ervan dat zijn medisch dossier aldus met het publiek gedeeld wordt? Wat mogen we vastleggen ten behoeve van het volgen van de sportieve vorderingen van atleten? En wat mag daarvan en onder welke voorwaarden met derden gedeeld worden?
Privacy dreigt in de sport al snel als een soort vanzelfsprekendheid ondergeschikt te geraken aan de wens van leden en publiek op entertainment en informatie, maar het onderwerp moet juist ook in de sportwereld hoog op de agenda staan. Privacy is veel meer dan het naleven van een paar spelregels. Het veronachtzamen van privacyregelgeving is risicovol. Doet een incident zich eenmaal voor, dan is het kwaad vaak al geschied. Torenhoge boetes voor datalekken kunnen worden opgelegd, maar de gevolgen van slecht beleid zijn niet alleen financieel van aard. De inbreukmaker loopt tevens het risico op een serieuze vertrouwensbreuk en op langdurige negatieve aandacht in de media.
Dolf Segaar, sportrecht advocaat CMS Amsterdam, geeft aandacht aan het vinden van de juiste balans tussen enerzijds innovatie in de sport met nieuwe technologie en anderzijds privacy.
Dolf Segaar, advocaat CMS
3. Inzet van data voor toekomst van sport(bonden)
Veel sportbonden hebben het zwaar en te maken met ledenterugloop. Sportbonden worden minder relevant en weten niet meer aan te sluiten bij de huidige sportbehoeften. Veel bonden kennen de 'nieuwe sporter' ook niet en weten om die reden ook geen passend aanbod te ontwikkelen. Inmiddels zijn sportbonden zich bewust dat ze hierin moeten veranderen en proberen dit onder andere door het benutten van moderne technologieën en platformen. De bonden richten zich onder andere op de ongebonden of anders georganiseerde sporter. Zo ontwikkelt ook de Nederlandse Tafeltennisbond in samenwerking met digitaal sportmarketingbedrijf Sportunity het PingPongbaas platform. Met dit platform willen zij tafeltennisliefhebbers buiten de verenigingen op een hele laagdrempelige manier leren kennen, ontdekken waar ze spelen en hoe goed ze spelen. Via deze inzichten en data kan het haar aanbod verder ontwikkelen en deze doelgroep beter gaan bedienen. Hoe de NTTB dit doet en Sportunity dit ook met andere sportbonden doet, ontdek je bij hen aan tafel.
Niels Schut, Sportunity
Dennis Rijnbeek, hoofd Marketing & Communicatie, NTTB
4. Fan engagement, de fan in de database
Bij een sterke data driven benadering van fan engagement wordt de fan als mens vaak buiten beschouwing gelaten. Het vastleggen van informatie gebeurt bijna uitsluitend op basis van transactiegegevens. Maar wie is die fan? Waarom vertoont hij wel of geen gedrag? Wij zijn de interne en externe drijfveren die hem bepaald (media)gedrag laten vertonen? Vanuit SPECO zullen Mark Brants en Robert Kok op basis van verschillende studies, projecten en opdrachten inzichten verschaffen waarmee sportmarketeers hun fan engagement programma's kunnen verdiepen.
Mark Brants & Robert Kok, Fontys SPECO Sportmarketing
5. Hoe integreer je nieuwe technologieën in je marketing campagne?
De digitale mogelijkheden worden elke dag groter en biedt marketeers een scala aan mogelijkheden om hun campagnes extra kracht bij te zetten. Technologie maakt het mogelijk de emotie in sport nog zichtbaarder of dichterbij te brengen. We laten zien dat deze ontwikkelingen niet eng, moeilijk of een ver-van-je-bed-show zijn. We nemen je tijdens deze thematafel mee in enkele tastbare voorbeelden op het gebied van onder meer machine learning, data, internet of things en conversational systems.
Lennart Boven & Ruud Dankers, TDE Eindhoven
6. Social media als inkomstenbron van de sport
Organisaties en-clubs willen via social media fanbeleving, engagement en interactie met hun doelgroep tot stand brengen. Ook sponsors springen gretig mee op die spreekwoordelijke digitale kar. Door hun merk te koppelen aan die sportclubs betrachten ze een brand fit te scheppen en de fanbeleving te verbinden aan hun bedrijf. Een opportuniteit voor sportclubs, want zij kunnen zo social mediaposts of -topics vermarkten en visibiliteit aanbieden aan de partners. Maar hoe val je nu op met je content? Daar helpt Content Stadium bij, een tool voor visuele contentcreatie die zowel toegankelijk is voor kleinere organisaties met weinig financiële middelen als grotere partijen, bv de FIFA, die met de tool nieuwe typen content kan maken.
Jasper bespreekt de cases van onder andere FIFA, Ligue 1 en Eintracht Frankfurt worden besproken. Daarnaast gaat hij in op de verschillende manieren waarop sportorganisaties- en clubs hun sponsors kunnen activeren op social media en zo extra inkomsten kunnen genereren.
Jasper Swelheim, CEO Content Stadium en Socios Sports
7. 5.000 nieuwe bloeddonoren voor Sanquin via de game League of Legends
Bloedbank Sanquin startte in 2018 een unieke samenwerking met game-ontwikkelaar Riot Games. Deze samenwerking was het begin van de #myfirstblood campagne, waarbij Nederlandse gamers werden geworven als donor. Resultaat: (inter)nationale media aandacht, een item in het 8 uur journaal én 5.000 nieuwe jonge bloeddonoren. 2Basics Marketing & Sports stond als marketingbureau van Sanquin aan de basis van de campagne. Kevin Loos, verantwoordelijk voor de esports campagnes bij 2Basics, neemt je mee door de strategie, inzichten en de resultaten van de campagne.
Patrick Daams, 2Basics Marketing & Sports
SPORTNEXT Event technologie en data in de sportmarketing
Arko Sports Mediaevents@sportsmedia.nl
Arko Sports Mediaevents@sportsmedia.nlhttps://www.aanmelder.nl/sportnext-event
2019-04-02
2019-04-02
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
SPORTNEXT Event technologie en data in de sportmarketingSPORTNEXT Event technologie en data in de sportmarketing0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Philips StadionPhilips StadionFrederiklaan 10A 5616 NH Eindhoven Nederland