Supergeleiding in Elektriciteitsnetten heeft de toekomst

Evolutietraject voor de integratie van supergeleidende componenten

Nadenken over hoe het toekomstige elektriciteitsnet eruitziet, is noodzakelijk om op termijn te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar energie. Onderwerpen als het toegankelijk maken van duurzaam opgewekte elektriciteit op verschillende locaties, transport over lange afstanden met grote transportcapaciteit en lage netverliezen vragen daarbij om aandacht.

Op woensdag 11 november bespreken we tijdens het symposium Supergeleiding in Elektriciteitsnetten heeft de toekomst, o.l.v. dagvoorzitter Rob Ross van TenneT, met u de ontwikkelingen, de resultaten, de mogelijkheden en de toekomst van supergeleidende componenten.

Wat mag u verwachten:

SuperNet
Binnen het project SuperNet is onderzocht hoe we netknelpunten kunnen opheffen met geïntegreerde hoge-temperatuur supergeleidende (HTS) netcomponenten zoals kabels en transformatoren. Dit project van RVO (voorheen EOS – Agentschap.nl) is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Johan Smit van de TU Delft. Op 11 november presenteert hij in een notendop het eindrapport en de conclusies van het onderzoek, inclusief de toepasbaarheid in de Nederlandse netten.

Demonstratieproject
Om expertise te bundelen en kennis te vergaren over supergeleidende kabels die een zeer groot transportvermogen mogelijk maken, die weinig ruimte in beslag nemen, geen magneetveld afgeven en de omgeving niet opwarmen, start TenneT met een uitdagend demonstratieproject. Hierin wordt een supergeleidende 150 kV kabel met een lengte van 2-4 km in het Nederlandse net geïnstalleerd. Met dit demonstratieproject wordt voortgeborduurd op de resultaten van SuperNet, ontwikkelingen bij TenneT en bevindingen uit het promotieonderzoek ‘Integration of High -T
c Superconductor Cabels in the Future Dutch Power Grid van Roy Zuijderduin.

International developments

 •  Rainer Soika, Nexans
 •  Dag Willen, NKT
 •  Yagi Masashi, Furukawa Electric Japan

Final report on supernet project

 • Johan Smit, TU Delft
 • Oleg Chevtchenko, TU Delft
 • Roy Zuijderduin, TU Delft / DNV GL
 • Ronald den Heijer, CryoZone BV
 • Irina Melnik, Alliander

Dutch Perspectives

 • Herman ten Kate, TU Twente
 • Urban Keussen / Gert Aanhanen, TenneT
 • Johan Smit, TU Delft

Hierna wordt u uitgenodigd voor de academische plechtigheid waarin prof.dr. Johan Smit zijn uittreerede houdt getiteld 'High Voltage: Super, Smart & Sustainable'. Aansluitend kunt u deelnemen aan de receptie.

Voor wie?
Dit symposium is zeer interessant voor managers en technici van energiebedrijven, medewerkers en studenten van Universiteiten, onderwijs en onderzoeksinstellingen, toeleveranciers, industrieën met een eigen energie-infrastructuur, regelgevende instanties, installateurs, contractors, overheid/politiek, en verder iedereen die betrokken is bij ontwikkelingen in de Nederlandse energiesector.

Waar, wanneer en hoe laat?
Woensdag 11 november 2015
Van 9.00 tot 17.30 uur. TU Delft, Hoogspanningslaboratorium

Aanmelden
Interesse? Meldt u zich dan zo snel mogelijk aan.  

deelnemersregistratie software
 deelnemersregistratie software