Samenwerken aan circulair bouwen op de Zuid-Hollandse Eilanden​​​​​​​​​​

Vrijdagochtend 20 september 2024 vindt in Spijkenisse het Circulair Bouwsymposium van de Zuid-Hollandse Eilanden plaats.

Het symposium is voor iedereen in de bouwsector: van architect tot sloper, van projectontwikkelaar tot woningbouwcorporatie. Samen gaan we concrete afspraken maken over hoe we in de regio werken aan circulair bouwen.

Bent u erbij?

Hieronder vindt u het programma, de praktische informatie als locatie en tijden en kunt u zich direct aanmelden. Stuur deze uitnodiging ook gerust door naar collega’s of partners uit de regio!

Wat staat er op het programma?

  • Welkom namens de bestuurders van gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Voorne Aan Zee, Nissewaard en provincie Zuid-Holland.

  • Gertjan de Werk, expert toekomstbestendig bouwen bij provincie Zuid-Holland en Valerie Noordink van Brink nemen u mee in de kansen om de regio toekomstbestendig te ontwikkelen en waar we op kunnen inzetten om dit te verankeren.

  • Een aantal concrete circulaire voorbeeldprojecten uit de regio vertellen meer over hun successen en lessen:

    • Monique Sweep van Deltawind en Ad Kil van RO&AD architecten vertellen over de ontwikkeling van het Energiehuis in Oude-Tonge: een duurzaam, installatiearm en circulair kantoor.

    • Ritzo Holtman van VORM vertelt over de pilot in Mijnsheerenland. Zij experimenteren met het telen en verwerken van diverse gewassen, voor de bouwmaterialen van de toekomst.

  • Deelnemen aan één van de vier deelsessies:

    • Circulair bouwen met Het Nieuw Normaal

    • Biobased isoleren van de bestaande voorraad: van teelt, verwerking tot aan toepassing

    • Hergebruik van materialen: van ‘sloop’ naar nieuwbouw

    • Gezonde, groene, circulaire scholen

Deelsessies

1. Circulair bouwen met Het Nieuw Normaal

Bent u al enthousiast over circulair bouwen, maar heeft u nog wel behoefte aan concrete handvatten hoe u dit toepast in bijvoorbeeld beleid, uitvraag, inschrijving, ontwerp of uitvoering? Dan is deze sessie wat voor u! We nemen u mee in wat circulair bouwen inhoudt, aan welke knoppen u zelf kunt draaien en hoe Het Nieuwe Normaal – een nieuwe, gedragen standaard met haalbare én ambitieuze prestaties op circulair bouwen – daarbij kan helpen. Daarnaast halen we graag bij u op, wat er nodig is om zelf de aan de slag te gaan met circulair bouwen.

Deze deelsessie is interessant voor iedereen in de bouwsector, zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.

2. Biobased isoleren van de bestaande voorraad: van teelt, verwerking tot aan toepassing

Ook in deze regio staan een heleboel woningen, samen met ander vastgoed, in de planning om te verduurzamen. Als het gaat om het isoleren hiervan, zijn er al diverse biobased mogelijkheden die vandaag de dag toegepast kunnen worden. Stro is een van die opties. Een product wat al geteeld wordt in deze regio en waar al diverse pilots lopen rond inblaasisolatie. We verkennen graag samen met u hoe we kunnen opschalen in een regionale ketensamenwerking!

Deze sessie is interessant voor o.a.: woningcorporaties, gemeenten, aannemers, agrariërs, loonwerkers, verwerkers.

3. Hergebruik van materialen: van ‘sloop’ naar nieuwbouw

Grondstoffen worden steeds schaarser. Hoe zonde is het dan als we nog goed bruikbare materialen de prullenbak in gooien? In deze sessie gaan we gericht de sloopopgave koppelen aan de (ver)bouwopgave van de regio. Maar nog belangrijker: Hoe komen we van losse projecten hier en daar tot serieuze afspraken dat het hergebruik van bouwmaterialen gewoonweg gestandaardiseerd wordt? Dus heeft u een sloop- of (ver)bouwopgave, sluit aan!

Deze sessie is interessant voor o.a.: woningcorporaties, gemeenten, aannemers, slopers, bouwhubs.

4. Gezonde, groene, circulaire scholen

Hoe mooi zou het zijn als we voor onze kinderen duurzame onderwijsomgevingen kunnen creëren? De komende jaren worden er in deze regio tientallen scholen nieuw ontwikkeld of gerenoveerd. Gelukkig zijn er al diverse partijen bezig om de eerste lessen op te doen. Denkt u mee hoe we tot een gezamenlijke aanpak kunnen komen? Bijvoorbeeld middels circulaire conceptbouw in een nauwe samenwerking?

Deze deelsessie is interessant voor o.a.: gemeenten, scholen, architectenbureaus, circulaire conceptbouwers, aannemers.

Plenaire afronding

  • We delen de opbrengsten van de diverse deelsessies.

  • In gesprek met een aantal bestuurders blikken we vooruit: Welke concrete vervolgstappen zetten we samen op de Zuid-Hollandse Eilanden?

Netwerklunch

Na afronding van het inhoudelijk programma, staat er een vegetarische lunch voor u klaar en is er alle mogelijkheid om te netwerken

Praktische informatie & aanmelden

Datum: Dit symposium vindt plaats op vrijdag 20 september.

Tijden: 9.00 uur inloop, 9.30 uur start programma, 12.30 uur netwerklunch, 13.30 uur einde.

Locatie: De sessie vindt plaats bij De Boekenberg. Het adres is Markt 40 in Spijkenisse.

Aanmelden: Wilt u erbij zijn? Geef u uiterlijk dinsdag 10 september op via dit aanmeldformulier

Locatie

Bibliotheek De Boekenberg

Markt 40

3201 CZ Spijkenisse

Heeft u vragen of input voor dit symposium neem dan contact op met Thirza Monster van Cirkelstad: thirza.monster@cirkelstad.nl.

Graag tot vrijdag 20 september!

Met vriendelijke groet,

Namens gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne Aan Zee en provincie Zuid-Holland

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren