Over het onderzoek

Sociaal ondernemen is een prachtig vehikel om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een reguliere baan te geven. Al moet de ondernemer wel zijn nek durven uitsteken, om zijn ideaal waar te maken: een samenleving waarin iedereen kan participeren. Dat constateert Labyrinth Onderzoek & Advies in het rapport Sociaal Ondernemen: passie en poen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van VSBfonds en Start Foundation.

Inclusieve arbeidsmarkt
Sommige mensen hebben minder makkelijk toegang tot de arbeidsmarkt. Door tal van redenen en beperkingen komen ze lastig aan een baan. Tot voorkort konden deze mensen terecht onder de vleugels van de overheid. Door de bezuinigingen staan ze steeds vaker in de kou. Bij ‘gewone’ bedrijven ontbreekt enige begeleiding of is de werkomgeving niet geschikt. De sociale onderneming biedt uitkomst. Deze entrepreneurs durven hun nek uit te steken voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, maar moeten hard werken om hun zakelijke en sociale doelstellingen in balans te houden. Deze ondernemers zijn wegbereiders voor een inclusieve arbeidsmarkt. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Het is niet eenvoudig, om zowel zakelijk als sociaal stevig op de benen te blijven staan. Hoe komt dat? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de verbeterpunten?

Download de publieksversie van het rapport Sociaal Ondernemen: passie en poen (PDF, 295 kB)Heeft u interesse in het volledige rapport? Neem contact op via 040 2461850 of info@startfoundation.nl.save the date
 save the date