Sprekers

 

Ir. G.J.M. (René) Hofsté

Opleiding

T.U. Civiele Techniek, Delft

Loopbaan

1990 – heden, Scholten & Hofsté B.V. Directeur

1999 – heden, Hegeman Bouw Vriezenveen B.V., Directeur

2001 – heden, Hegeman Bouwgroep Almelo, Directeur / Bestuurder

Nevenfuncties

Lid Algemeen Bestuur Bouwend Nederland

Voorzitter Regionale Commissie Beroepsopleiding Almelo

Lid bestuur stichting Woningborg te Gouda   

Mijn presentatie

Het kan niet alleen bottom-up

De bouwcultuur is probleemoplossend van aard. In ons streven tot een stabiel en voorspelbaar bouwproces is een probleemvoorkomende cultuur nodig. Deze cultuurverbetering is een traject van heel veel kleine stappen. Niet alleen binnen ons bedrijf, maar ook voor de vele betrokken partners in de voorbereiding en op de bouwplaats.

Soms moeten we eerst twee stappen terugzetten voordat we een stap vooruit kunnen zetten. Het is een traject van lange adem en de manier van denken en handelen van Toyota Kata speelt een grote rol in de vooruitgang die we blijven boeken.

Waarom kom ik spreken?

Dit verhaal wil ik graag delen en bespreken om daarvan te leren.

 

Rob Janssen

Afdelingshoofd SNS Retail Bank NV

Opleiding

HBO Bedrijfsinformatica, Sittard

2013 – heden, Afdelingshoofd SNS I&C

2005 – 2013, Projectmanager/Applicatiemanager SNS

1998 – 2005, Projectmanager Ordina

Waarom kom ik spreken?

Kata is voor ons ook nieuw en een zoektocht. Graag willen we onze ervaringen tot nu toe met jullie delen. We zijn benieuwd naar jullie vragen en opmerkingen. Hopelijk kunnen we er samen van leren!

 

Joep Risseeuw

Projectmanager en India manager bij SNS Reaal

Opleiding

HEAO BI Breda

Loopbaan

2005 – heden SNS Reaal, projectmanager, india manager

1995 – 2005 RAET/Getronics, systeemontwikkelaar

Waarom kom ik spreken?

Kata is leuk. Het geeft mij energie. Het geeft structuur. Het verbindt het punt (of vlek) op de horizon met concrete acties nu en is daarin tweerichtingsverkeer.

Als ik later A wil dan moet ik nu B doen. Maar als ik C doe, dan wil ik misschien niet A maar misschien toch eigenlijk wel C. Het helpt me dus mijn ware doelen te bereiken.

Ik ben hier nu ongeveer een jaartje mee bezig en heb al veel geleerd. Niet alleen over het Kata proces, maar ook heel veel over mezelf. En er is nog veel meer te leren. Door mijn ervaringen te delen hoop ik op vragen, opmerkingen en andere feedback om dit leerproces verder te voeden.

Onze presentaties

Kata om groei van de ontwikkeling van mensen zichtbaar te maken

Hoe creeer je een cultuur waar naast continu verbeteren ook de ontwikkeling en groei van mensen centraal staat?

Herkennen jullie ook dat de er vaak maar 3 gesprekken per jaar met medewerkers worden gevoerd: een planning, een functionering en een beoordelingsgesprek. En ondertussen verwachten we dat de medewerkers zelf de gevraagde verbeter stappen zetten. Als ze dat hadden gekund hadden ze het allang gedaan.

Om verbeterstappen te zetten is coaching nodig. Coaching om nog meer uit de mensen te halen wat er  in zit. Dit is naast het managen van resultaat ook de rol van een leidinggevende.

Wij gebruiken de Coaching Kata om de groei van mensen zichtbaar te maken. Dit motiveert, inspireert en geeft resultaat en verbetering. 

Kata voor persoonlijke ontwikkeling.

We hebben veel kaders, E-learning, uitleg. Waarom werkt het toch voor veel mensen niet of wordt het als niet prettig ervaren? Hoe komt het dat mensen nog maar beperkt regie nemen over hun eigen ontwikkeling?

Voor diverse verbeteracties gebruiken we binnen SNS inmiddels Kata. En dat wordt door vele betrokkenen als zeer prettig ervaren. Dit jaar zijn we begonnen om Kata ook in te zetten voor de persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers zijn het grootste goed binnen onze organisatie.

 

Eric Goos

Plant manager Hansen Industrial Transmissions nv

Loopbaan

1986-1992 project engineer - AGFA

1992-2006 Project manager - AGFA HEALTHCARE

2006-2008 Project manager - AGFA GRAFICS

2008-2010 Senior project manager - Hansen Transmissions

2010-2014 Senior project manager - Hansen Industrial Transmissions

2014-2015 R&D Manager - Hansen Industrial Transmissions

2015 Plant Manager Hansen Industrial Transmissions

Waarom kom ik spreken?

Ik ben zelf nooit tevreden met een status quo en ben lang op zoek geweest naar een manier om structureel een verteringsproces in te zetten en heb dit complete proces in KATA gevonden. De tweeledigheid van verbeter en coaching kata geeft ook een bijkomende dimensie: de individuele groeimogelijkheden.

Graag wil ik onze ervaringen delen omdat ik denk dat we ook een ander aspect van het verbeteringsproces kunnen belichten. Uiteraard nemen we graag de ervaringen vanuit de praktijk die andere bedrijven in deze hebben opgedaan mee als huiswerk om het nog beter te doen.

Mijn presentatie

Weerstand tegen verandering als deel van cultuurwijziging

Graag wil ik onze ervaringen delen om een aspect van het verbeteringsproces te kunnen belichten: weerstand tegen verandering. Dat is namelijk ook deel van cultuurwijziging.

Vanuit praktische voorbeelden is de weerstand tegen verandering toe te lichten. Ik zal ook laten zien hoe we hierin reeds successen hebben geboekt.

 

Nienke van Berkum

Lean Adviseur Rijkswaterstaat

Nienke van Berkum werkt bij Rijkswaterstaat als senior lean adviseur, waarbij ze de lean transformatie binnen Rijkswaterstaat ondersteunt. Haar passie is mensen met elkaar te verbinden om samen te werken en samen te verbeteren.

Nienke heeft een Master titel in Landinrichtings-wetenschappen van de Universiteit van Wageningen.

Waarom kom ik spreken?

Graag deel ik mijn ervaringen met de Kata. Mijn ervaring met kinderen en hun speelse aanpak – hielp mij de Kata te begrijpen en de kinderen gemakkelijk los te laten. Zij leerden op hun manier.  

Leren met de Kata helpt…volwassenen en kinderen. Ik geloof dat de Kata een meta-cognetieve vaardigheid is, die je je hele leven kan helpen. De kata creert de potentie van leren. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat kinderen en jonge mensen de kans krijgen dit te ervaren en te leren. En graag deel ik die ervaring, zodat mensen zelf het lef hebben om het uit te proberen.

Mijn presentatie

Kata thuis: kinderen en partner leren met de Kata

En er zijn signalen dat hogescholen leerlingen opleiden voor banen die aan het eind van hun studie veranderd zijn. Leren via een vakkenpakket (zoals op school) sluit steeds minder aan aan bij deze snel veranderende wereld. De echte uitdaging is onszelf onbekende dingen aan te leren. Het gaat niet alleen om het leren van nieuwe informatie; het gaat ook om hoe je effectief kunt leren.

In mijn werk als Senior Lean Adviseur werk ik met volwassenen. Ik ken de resultaten van Toyota Kata. Wat gebeurt er als je de uitdaging oppakt om je eigen inner cirkel te laten leren met Kata: jezelf, je kinderen en je levenspartner?

Ik heb de Kata thuis uitgeprobeerd met de dierbaarste mensen, die ik ken. We hielden daarbij  rekening met de aanvullende uitdagingen in ons gezin: Syndroom van Asperger bij mijn zoon (11) en man en hoogbegaafdheid bij mijn dochter (9). 

Ieder mens heeft zijn eigen leerweg en voor elke leerweg is er een leermethode. Het bijzondere met de Kata is dat de leerpaden van onze zoon en dochter, die zo uit elkaar lijken te liggen, nu dichter bij elkaar kwamen: ze begonnen elkaar te helpen. 

 

eventsoftware
 eventsoftware