Theorie U

u.jpg

We gebruiken het ‘U-Proces’ als kernbenadering voor transformatie naar Vernieuwend Leiderschap. Het U-Proces is een methodologie waarbij nieuwe realiteiten worden gecreëerd door het volgen van natuurlijke stappen in onze benadering en het activeren van onze creativiteit. Grondleggers zijn Jaworski, Senge en Scharmer (Theory U).
De essentie van Theory U is het (leiderschaps)vermogen om verbinding te maken met ons diepe, innerlijke weten. Door de ’shift’ van HEBBEN/DOEN naar VOELEN/ZIJN komen we –in stilte- in aanraking met de bron van inzicht, creativiteit en vernieuwing. De essentie is niet: ik denk, dus ik besta (cogito ergo sum), maar is: iets ontstaat, omdat ik geheel aanwezig ben in het NU (Presencing). Het gaat dus om de kwaliteit en de intentie van de aandacht die ik geef aan een situatie.
In het kort kent het U-Proces drie belangrijke stappen:
1. Tot in het diepst observeren (zonder oordeel) van de situatie en beseffen dat ik deel uitmaak van het geheel dat ik beschouw.
2. Met hart en ziel stel ik mij open voor wat nu opwelt en ook mijn hoogste potentieel ontsluit.
3. Vanuit deze inspiratie ga ik gelijk praktisch aan de slag en met verbeeldingskracht verbeter ik continue de oplossing.
Uit onderzoek is gebleken dar vrijwel alle baanbrekende innovaties en spraakmakende wetenschappelijke inzichten zijn voortgesproten uit dit proces.

Litt.
Synchronicity , Joseph Jaworski
Presence , Senge Scharmer, Jaworski en Flowers
Theory U, Scharmer
Source, Jaworski

uitnodiging
 uitnodiging