Symposium Van nieuwe Richtlijnen Goede Voeding naar de praktijk

Symposium Van nieuwe Richtlijnen Goede Voeding naar de praktijk

03 december 2015

09:00-09:30

Ontvangst

09:30-09:45

Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink, Nederlands Debatinstituut

09:45-10:15

'Van aanbevelen hoeveelheden voedingsstoffen naar gezonde voeding'

Prof.dr. Wim Saris (Dep. Human Biology, Universiteit van Maastricht) beschouwt de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad.

10:15-10:25

‘Wat betekent dit nu voor de praktijk?’

Diëtist Elly Kaldenberg reageert vanuit de visie van de diëtist op het verhaal van Prof.dr. Wim Saris en stelt vragen.

10:25-10:55

‘De NDF voedingsrichtlijn diabetes 2015: over de implementatie en de bijzondere rol van zuivel’

Dr. Hanne van Ballegooijen (Vrije Universiteit Amsterdam) licht de nieuwe NDF diabetes richtlijn voeding toe en legt uit waar je tegenaan loopt bij het implementeren van een nieuwe richtlijn.

10:55-11:05

‘Wat betekent dit nu voor de praktijk?’

Diëtist reageert op het verhaal van Dr. Hanne van Ballegooijen en stelt vragen.

11:05-11:20

Koffiepauze

11:20-11:50

‘Van Richtlijnen Goede Voeding naar de Schijf van Vijf en diëtistenpraktijk’

Dr.ir. Andrea Werkman (Hogeschooldocent Voeding & Diëtetiek, Hanzehogeschool Groningen) licht toe hoe de vertaling van wetenschappelijke richtlijnen naar de Schijf van Vijf en de Richtlijnen Voedselkeuze in zijn werk gaat.

11:50-12:00

‘Wat betekent dit nu voor de praktijk?’

Diëtist reageert vop het verhaal van Dr.ir. Andrea Werkman en stelt vragen.

12:00-12:30

‘Spelen met voedingspatronen: op 17 miljoen verschillende manieren gezond'

Demonstratie NutriMeal® door dr.ir. Gerard Kramer (Blonk Consultants), waarbij samen met de zaal verschillende voedingspatronen worden doorgerekend. Welke aanpassingen zijn er nodig in je voedingspatroon als je koolhydraatarm, zuivelarm, veganistisch gaat eten?

12:30-12:45

Inleiding voor interactieve middagsessie door dagvoorzitter Joost Hoebink.

12:45-14:00

Lunch

14:00-15:00

Workshop: ‘Van nieuwe Richtlijnen naar de dagelijkse praktijk van de diëtist’

Deelnemers van het symposium maken in groepjes dagvoedingspatronen op basis van de nieuwe Richtlijnen goede voeding.

15:00-15:45

Presentaties dagvoedingspatronen

De menu’s worden gepresenteerd, doorgerekend met Nutrimeal® en beoordeeld door een vakkundige jury. De sterkte en zwakte van de nieuwe Richtlijnen komen hierbij aan het licht.

15:45-16:00

Wrap-up van de dagvoorzitter

16:00-17:00

Borrel